Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Προς Κον Κουφογάζο . ΕΝΤΑΥΘΑ .

Το δορυφορικό ίντερνετ στο χωριό .
Σε όλους είναι γνωστό ότι ο σύλλογός μας εδώ και δυό-
μισι χρόνια έχει εγκαταστήσει στο χωριό ασύρματο δορυ-
φορικό ίντερνετ, με την οικονομική συνδρομή του εκκλη-
σιαστικού συμβουλίου. Η ετήσια συνδρομή είναι 600 ευρώ
και βαρύνει αποκλειστικά το σύλλογό μας. Κάναμε λοιπόν
τη σκέψη τα έξοδα αυτά, που δυσκολευόμαστε να καλύ-
ψουμε μιας και είναι γνωστό ότι τα οικονομικά μας δεν
είναι ανθηρά, να τα αναλάβει η κοινότητα με μια ενδε-
χόμενη αναβάθμιση του δορυφορικού δικτύου, που δεν
θα ξεπερνούσε τα χίλια ευρώ. Με σκοπό, από τις αρχές
του χρόνου τα έξοδα αυτά να περάσουν στο νεοσύστα-
το Δήμο. Δυστυχώς η σχετική αίτηση προς το κοινοτικό
συμβούλιο ούτε καν συζητήθηκε. Κατά τα άλλα δεκάδες
χιλιάδες ευρώ έμειναν αδιάθετες.
Το παραπάνω κείμενο το διαβάσαμε στην εφημερίδα των "ορεινών" Θεοδωριάνων .
Αν δεν το ξέρει ο Κος Κουφογάζος υπάρχει και το ΑΣΥΡΜΑΤΟ INTERNET .
Δεν μπορεί . Κάποιοι κύριοι οι οποίοι διαχειρίζονται την ιστοσελίδα του δήμου Πύλης μπορεί και να το κατέχουν το άθλημα . Αν όχι ας κάνουν μια βόλτα στα μαγαζιά ηλεκτρονικών και κάτι θα μάθουν .
Αν θέλουν να συνεχίσουν την λειτουργία του ΚΕΠ στη Λαφίνα , λύσεις υπάρχουν και είναι καλύτερες από τις φτηνές δικαιολογίες .   
Αν από το Καλλικρατικό ταμείο του δήμου Πύλης λείπει το ποσό των 600 ευρώ τι να πω ;
Ας πάμε να παρακολουθήσουμε ένα μάθημα στη μουσική σχολή στους Γόμφους να μας φύγει ο καημός . . . . . .

Οργή λαού . . .

Αναμένονται ανακοινώσεις για μείωση της τιμής διέλευσης από τα διόδια . 

Ανοιχτό άφησε ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Μαγκριώτης, το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία για τη μείωση των διοδίων ακόμη και πριν από το Πάσχα.
«Πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει σήμερα τις ανακοινώσεις, αν και η πλευρά των τραπεζών το ήθελε. Εμείς, την επόμενη εβδομάδα, θα δημοσιοποιήσουμε το σύνολο των προτάσεών μας. Συνεχίζω να πιστεύω ότι την άλλη εβδομάδα μπορεί να υπάρξει και συμφωνία. Το ελληνικό Δημόσιο έχει λύσει τα περισσότερα από τα προβλήματα, που ετέθησαν. Επιπλέον, επιταχύνθηκαν οι απαλλοτριώσεις, λύθηκαν προβλήματα χρηματοδότησης του δημοσίου και της ΕΕ και θεσπίσθηκαν ρυθμίσεις για το θέμα των διοδίων, όσον αφορά την καταβολή τους. Στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των τραπεζών και των παραχωρησιούχων έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των διοδίων και τη λύση των τεχνικών προβλημάτων. Οι εργασίες στα εργοτάξια σταματούν, επειδή οι τράπεζες διακόπτουν τη χρηματοδότηση των έργων και αυτό δεν είναι ευθύνη του δημοσίου», ανέφερε ο κ. Μαγκριώτης
Trikalanews.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Αυτοί κόβουν το ΕΚΑΣ από τους χαμηλοσυνταξιούχους για 25 εκ. ευρώ θα μιλάμε τώρα ;

Δυσαρέσκεια για το πάγωμα του "ΠΙΝΔΟΣ" . Η κατασκευή έργων μέσω του προγράμματος «ΠΙΝΔΟΣ» συνέβαλλε καθοριστικά για την ανάπτυξη του ορεινού χώρου της Βόρειας και της Κεντρικής Πίνδου μέσω της δημιουργίας προϋποθέσεων απασχόλησης των κατοίκων, της αξιοποίησης της τοπικής παραγωγής, της ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Δυστυχώς όμως τα εμπόδια που συνάντησε και συνεχίζει να συναντά το πρόγραμμα είναι μεγάλα, τα οποία κατά την περσινή περίοδο είχαν διατυπωθεί από τον πρώην νομάρχη Τρικάλων κ. Ηλία Βλαχογιάννη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.
Για μια ακόμη φορά ο πρώην νομάρχης κ. Ηλίας Βλαχογιάννης που κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για την ένταξη του νομού στο φιλόδοξο πρόγραμμα εκφράζει τον προβληματισμό και την δυσαρέσκειά του για το «πάγωμα» του προγράμματος «ΠΙΝΔΟΣ» από την κυβέρνηση και την απόφαση να μην δημοπρατηθεί άλλο έργο.
Φτάνει να σημειωθεί ότι το εν λόγω πρόγραμμα το οποίο απέφερε στο νομό Τρικάλων περίπου 25 εκ. ευρώ, αποτέλεσε την αφορμή για την δημιουργία και ολοκλήρωση πολλών έργων στον ορεινό όγκο.
«Το πάγωμα των έργων αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη για το νομό μας, για ένα πρόγραμμα το οποίο βοήθησε στην οδική, πολιτιστική και γενικότερα στην ανάπτυξη του νομού μας», τόνισε μέσω δηλώσεων του ο κ. Ηλίας Βλαχογιάννης.
Στο πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ» να υπογραμμιστεί τέλος πως εντάχθηκαν περιοχές της Βόρειας και της Κεντρικής Πίνδου μεταξύ των οποίων, των Περιφερειών Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου.
Η ΕΡΕΥΝΑ .

Η απάντηση .

Η απάντηση του Δημάρχου Πύλης στην ανοιχτή επιστολή του Δημήτρη Τσάκαλου

(διαχειριστή της ιστοσελίδας www.dovroi.gr)
Άμεση ήταν η απάντηση του Δημάρχου Πύλης Κώστα Κουφογάζου στην ανοιχτή επιστολή του διαχειριστή της ιστοσελίδας www.dovroi.gr Δημήτρη Τσάκαλου αφού του απάντησε με e-mail το βράδυ της ίδιας μέρας (Τετάρτη 23 Μαρτίου).
Ολόκληρη η απάντηση του Δημάρχου Πύλης έχει ως εξής:
«Αγαπητέ Δημήτρη,
θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι το ενδιαφέρον μου, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και των συνεργατών μου, παραμένει άσβηστο και αμέριστο για τον ορεινό όγκο. Επειδή βιώνω την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη ορεινή περιοχή, οφείλω να σου ομολογήσω ότι έχουμε τη διάθεση και την πρόθεση να συμβάλλουμε προς την θετική έκβαση πολλών κινήσεων, πρωτοβουλιών και διεκδικήσεων για την αντιμετώπιση που ταλαιπωρούν την περιοχή μας. Υπάρχει όμως και η σκληρή πραγματικότητα που έχει να κάνει με την συνεχή υποχρηματοδότηση των δήμων. Οικονομικό άνοιγμα στο νέο καλλικρατικό Δήμο που αγγίζει τα 14 και πλέον εκ. ευρώ. Δυσκολίες που έχουν να κάνουν με τα κακώς κείμενα του παρελθόντος κυρίως σε κεντρικό επίπεδο διακυβέρνησης και χάραξης κεντρικής πολιτικής προς τον ορεινό μας όγκο.
Όσον αφορά το γραφείο στα Τρίκαλα, παρέμεινε ένα από τα τρία που υπήρχαν, (Αιθήκων, Πινδέων, Δ. Κ. Νεράιδας). Ο σκοπός της παραμονής του γραφείου, είναι να εξυπηρετεί το σύνολο των δημοτών που μένουν στα Τρίκαλα και του πεδινού και του ορεινού όγκου για να μη μετακινούνται οι δημότες στην Πύλη.
Πρέπει να επισημάνω ότι υπάρχουν βασικά προβλήματα λειτουργίας Κ.Ε.Π. στον ορεινό όγκο, λόγω μη προσβασιμότητας Ιντερνετ υψηλών ταχυτήτων που απαιτούνται για τη λειτουργία των μονάδων εξυπηρέτησης πολιτών. Για τα θέματα που αναφέρονται στην υγειονομική περίθαλψη, μπορώ να σου πω.... μόνο ένα πράγμα.
Με τα κιλά ζυγίζονται οι αναφορές και τα υπομνήματα για την κάλυψη των όσων προβλημάτων αφορούν τις ανάγκες της περιοχής μας στο θέμα της υγειονομικής περίθαλψης. Δυστυχώς... ετοιμάζεται απ΄ότι φαίνεται και Υγειονομικός Καλλικράτης, με κίνδυνο δυσλειτουργίας και του Κ. Υ. Πύλης.
Το θέμα με το κτήριο προς επισκευή θα δώσω εντολή στου μηχανικούς της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, να επισκευτούν το χώρο με σκοπό τη σύνταξη μελέτης για να βγάλουν τον προϋπολογισμό δαπάνης. Αυτά προς ενημέρωση και είμαι στη διάθεσή σου.
Φιλικά .
Ο Δήμαρχος Πύλης
Κων/νος Δ. Κουφογάζος»

Το www.dovroi.gr ευχαριστεί το Δήμαρχο Πύλης Κώστα Κουφογάζο για την άμεση απάντησή του. Το γεγονός και μόνο αυτό τον τιμά.
Όπως έχουμε ξαναδηλώσει το dovroi.gr είναι μια ιστοσελίδα ταγμένη στις υπηρεσίες του λαού της ορεινής μας πατρίδας. Ο διαχειριστής του Δημήτρης Τσάκαλος και οι συνεργάτες του δεν θα σταματήσουν ποτέ να αναδεικνύουν τα προβλήματα των ορεινών χωριών μας και να βροντοφωνάζουν για την επίλυσή τους.

Υ.Γ. Νο1.
Λεφτά για την δημιουργία μουσικής σχολής στους Γόμφους υπάρχουν και για δυο-τρεις φτυαριές πίσσα στους κομμένους δρόμους από την φθινοπωρινή νεροποντή δεν  υπάρχουν ;
Υ.Γ.Νο2.
Τα 2 mps που δίνει ο ΟΤΕ δεν φτάνουν για internet στο ΥΠΑΡΧΟΝ ΚΕΠ στη Λαφίνα ή με πλάγιο τρόπο μας λέει πως πρέπει να το ξεχάσουμε και αυτό ;
Υ.Γ.No3.
Ο Κος Κουφογάζος ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ επισκέφτηκε κανένα χωριό πέρα από την Μεσοχώρα και αν ναι μετά την εκλογή του το ξανάκανε ή στη διασταύρωση βλέπει ΜΟΝΟ την ταμπέλα που λέει Περτούλι και Ελάτη ;

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ήταν στραβό το κλήμα . . . . . . ή το στραβώσανε και κοιτάνε να το ισιώσουνε ;

Θα αλλάξει η χάραξη!

Για πρώτη η φορά η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη, κάνει λόγο ότι εξετάζονται οι εναλλακτικές χαράξεις στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65, από την Καλαμπάκα έως την Εγνατία Οδό .

Θα αλλάξει η χάραξη!
Πρόκειται για ένα κομμάτι, μήκους 40 χιλιομέτρων, για το οποίο έχει εκδοθεί απόφαση προσωρινής αναστολής από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων, με αποτέλεσμα στο τμήμα αυτό να μην μπορούν να εκτελούνται έργα.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Καρδιτσιώτισσας βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαρίας Θεοχάρη «μέχρι σήμερα έχει παραδοθεί το 85% της γης, εκτός του τμήματος Καλαμπάκα-Εγνατία, στο οποίο εξετάζονται εναλλακτικές χαράξεις, και η χρηματοδότηση και οι πληρωμές του υπόψη έργου γίνονται κανονικά». Συμπληρώνει μάλιστα ότι μέχρι σήμερα έγινε «εφικτό να κατασκευαστεί το 30% των συνολικών απαιτούμενων εργασιών», ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους και τις τράπεζες συνεχίζονται…

e-enimerosi.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Άρθρο ενός ορεινού . . . . .

Οι συγχωνεύσεις, το τσουνάμι της υπαίθρου...
ΑΜΑ ΕΙΣΑΙ ΦΤΩΧΟΣ ΡΕ ΦΙΛΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙΣ...!
Πριν αναφερθώ στο επερχόμενο τσουνάμι στην ύπαιθρο και την ληστεία στον Έλληνα αγρότη που είναι τροφοδότης, κατά γενική ομολογία, μέχρι τώρα στην ελληνική ανάπτυξη και εργασία.
Από τότε που τόλμησε!!! ο αγρότης, ο φτωχός, η χαμηλού εισοδήματος τάξη ανθρώπων να μπει στο δρόμο των πλουσίων και της ελίτ με την μορφή της μόρφωσης και της προόδου, τότε τους χάλασε τα σχέδια στο να παραμένουν αιώνια προστάτες μας.
Η αιτία της ανόδου αυτής ήταν ότι άρχισαν σιγά-σιγά να μπαίνουν στα χωράφια τους και άρα έπρεπε να εξοντωθούν. Με ποιον άραγε τρόπο; Με την άρνηση της προόδου σε όλους και τα ίσια δικαιώματα προόδου σε όλους. Οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις των σχολείων μας φέρουν πολλά χρόνια πίσω και μου θυμίζουν πολλά και σας αναφέρω μια πραγματική ιστορία που δυστυχώς φαίνετε ότι τώρα επαναλαμβάνετε.
Κλείνουν τα σχολεία της υπαίθρου και βάζουν φραγμό στα παιδιά των αγροτών στην μόρφωση και στην πρόοδο, αναγκάζουν τους γονείς των παιδιών να φύγουν από την ύπαιθρο και προωθούν σε μια ελεγχόμενη αστική κοινωνία. Ζήτω οι συγχωνεύσεις!!!!!! Και αυτό γίνεται χωρίς έναν καλό προγραμματισμό και σε πολύ δύσκολες για την χώρα εποχή.
Θα συμφωνούσα σε μια προγραμματισμένη σύγκληση των σχολείων και σε μερικές συγχωνεύσεις, αλλά να κάνουμε κουμάντο και για τα φτωχά τα παιδιά στις μετακινήσεις και τα νοικιασμένα σπίτια, ακόμα και στην αναμόρφωση των παλιών οικοτροφείων, είτε κρατικών , είτε των μητροπόλεων που ήταν ένα λιμάνι για τους ορεινούς. Πρώτα βέβαια να αλλάξει ο Έλληνας πολίτης νοοτροπία και να αφήσει λίγο φιλελευθερία στα παιδιά για να μπορούν από μόνα τους να πάρουν την ζωή πάνω τους. Οι υπερπροστασία των παϊδιών πρέπει να εκλείψει.
Πριν μερικά χρόνια ήταν ένας φτωχός φοιτητής που δούλευε και σπούδαζε συγχρόνως αφού τα οικονομικά δεν του επέτρεπαν να κάνει την φοιτητική ζωή και να σπουδάσει απερίσπαστος με την βοήθεια του σπιτιού του αλλά και με την συμπαράσταση του κράτους, βλέπετε το δικαίωμα της μόρφωσης και του σπουδάσματος το είχαν μερικοί από την ελίτ κοινωνία και τα σοκολατόπαιδα, οι άλλοι δεν είχαν δικαιώματα.
Δεν έφτανε μόνο αυτό αλλά υπήρχαν και οι εθελοντές που υπηρετούσαν σε υπηρεσίες που εκτελούσαν τις διαταγές αυτών που τους διόρισαν με θρησκευτική ευλάβεια.
Θα σας πω μια ιστορία. Κατέβηκε στην Αθήνα ο φτωχός φοιτητής και πήγε στο αστυνομικό τμήμα και ζήτησε για τις γιορτές του Πάσχα μια άδεια μικροπωλητή για να δουλέψει και να βγάλει τα έξοδα του,(για την ιστορία σας υπενθυμίζουμε ότι εκείνη την εποχή οι άδειες δίνονταν από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα). Όταν πήγε λοιπόν στο τμήμα αντιμετώπισε την εχθρική στάση του διορισμένου από την εξουσία διοικητή. Ρώτησε τον φοιτητή τι την θέλει την άδεια και τότε πήρε την απάντηση από τον φοιτητή. «Φτωχός είμαι δεν έχω βοήθεια από πουθενά και θέλω να σπουδάσω» και του υπέδειξε την φοιτητική ταυτότητα. Η απάντηση ήταν κομμένη ραμμένη στα μέτρα της εποχής που δυστυχώς επαναλαμβάνεται μέχρι σήμερα.
ΑΜΑ ΕΙΣΑΙ ΦΤΩΧΟΣ ΡΕ ΦΙΛΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙΣ.
Αυτό επιθυμούσε η εξουσία αυτό έκανε χωρίς να σκεφτεί ο φουκαράς από είχε προέλθει και αυτός , απλώς εκτελούσε διαταγές της εξουσίας και δίσταζε να πει το αυτονόητο.
Σήμερα μετά από τόσα χρόνια μιλάμε για ίσια δικαιώματα των πολιτών σε μια προοδευτική κοινωνία, για ανάπτυξη και προσπάθεια από όλους να ξεπεράσουμε το μνημόνιο και το ΔΝΤ. Αυτό προϋποθέτει εργατικά χέρια και πολύ δουλειά. Πού θα αλιεύσουμε άραγε τέτοια πρόσωπα; Μα φυσικά από τον συνήθη ύποπτο τον φτωχό που δεν μπορεί να αναρριχηθεί στα σκαλοπάτια της μόρφωσης. Μα τι λέω και εγώ χαζός είμαι; Θα αφήνανε αυτοί τα στουρνάρια!! και τα κολεγιόπαιδα τους να δουλέψουν; Αν είναι δυνατόν, αφού έχουμε θύματα τους ανήμπορους και τους φτωχούς. Μας παρουσίασαν τότε τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις σχολείων και την υποχρεωτική άρνηση στους φτωχούς να σπουδάσουν.
Και η ζωή συνεχίζεται.

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΑΣ. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗΣ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΣ
ΚΑΤΑΓΌΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΗΣ Κ.Δ. ΑΡΜΑΤΟΛΙΚΟΥ
ΤΗΣ Δ.Κ. ΝΕΡΑΙΔΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Το βρήκαμε στό http://www.fatsimare.gr/

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Με λαμπρότητα η παρέλαση στην Πύλη .

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην έδρα του τρίτου σε πληθυσμό δήμου διευρυμένου δήμου, του Νομού, την Πύλη, η επέτειος της 25ης Μαρτίου. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση των μαθητών της περιοχής, ενώπιον του δημάρχου κ. Κώστα Κουφογάζου.
Στην παρέλαση παρέστησαν, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Λάζαρος Σταυραντώνης, ο περιφερειακός σύμβουλος Γεώργιος Τσίγκας ως εκπρόσωπος του αντιπ/ρχη Τρικάλων, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Γεώργιος Παναγιώτου, οι αντιδήμαρχοι Πύλης Ιωάννης Κουτσονάσιος, Ιωάννης Σουφλιάς, Ηλίας Λαμπρογεώργος, Βάιος Πάλλας, Αθανάσιος Πλαβός, Νικόλαος Τόλιας, ο εκπρόσωπος του Διοικητή του Α.Τ.Πύλης Αλέξανδρος Πελτέκης, ο προϊστάμενος του πυροσβεστικού κλιμακίου Πύλης Νικόλαος Βλάχος, οι διευθυντές των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πύλης, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Τ.Σ. κ.α.
Προηγήθηκαν Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνα Πύλης,, εκφώνηση πανηγυρικού της ημέρας, Επιμνημόσυνη Δέηση, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, Εθνικός Ύμνος.
Μετά τη λήξη της παρέλασης παρατέθηκε δεξίωση για τους επίσημους και τους πολίτες στο δημαρχείο Πύλης.

Η ΕΡΕΥΝΑ .

Πανηγυρισμοί στα Τρίκαλα που απέκτησαν το … αυτονόητο .

Μετά από 20 μήνες προσμονής, ψεύτικων πολιτικών υποσχέσεων για υφαρπαγή ψήφων, καταγγελιών και εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, από απόψε το Ιντερσίτι, επέστρεψε στην Δυτική Θεσσαλία.
Μέλη και φίλοι του Συλλόγου «Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων», πραγματοποίησαν στον σταθμό του ΟΣΕ μια πανηγυρική συγκέντρωση υποδοχής του… αυτονόητου.
Την επαναφορά ενός κερδοφόρου για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ Ιντερσίτι αυτό του 47/48 που θα ξαναρχίσει τα δρομολόγιά του συνδέοντας απευθείας κάθε πρωί την Δυτική Θεσσαλία με την Αθήνα και κάθε απόγευμα την Αθήνα με την περιοχή των Τρικάλων, της Καλαμπάκας και της Καρδίτσας.
Trikalanews.

Ιστοσελίδα για το σταθμό «Θεσσαλία» .

Τι αναφέρει ο τρικαλινός επιστήμονας κ. Γκανάς για το σεισμολογικό σταθμό πρότυπο και τις μετρήσεις . Είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα και από τους λίγους παγκοσμίως, που μπορεί να παρακολουθεί το σεισμό ταυτόχρονα σε διαφορετικές παραμέτρους
Τη δική του ιστοσελίδα, η οποία φιλοξενείται σε αυτή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, http://www.gein.noa.gr/klokotos.html απέκτησε ο σεισμολογικός σταθμός “Θεσσαλία” ο οποίος αποτελεί σταθμό πρότυπο σε όλη την επικράτεια.
Όπως αναφέρει ο Δρ. ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Θανάσης Γκανάς, ο σταθμός “Θεσσαλία’ είναι πρωτοποριακός, καθώς για πρώτη φορά κάποιος από την περιοχή της Θεσσαλίας μπορεί να δει σε πραγματικό χρόνο το σεισμόγραμμα.
Επίσης με ένα κλικ εμφανίζεται η ποιότητα των δεδομένων του σταθμού, ενώ υπάρχουν περιβαλλοντικές συνθήκες σε πραγματικό χρόνο.
Επιπλέον είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα και από τους λίγους παγκοσμίως, που μπορεί να παρακολουθεί το σεισμό ταυτόχρονα σε διαφορετικές παραμέτρους, ενώ τα στοιχεία που προκύπτουν τα δίνει δωρεάν.
Εξοπλισμός .
Ο σταθμός «Θεσσαλία» έχει εξοπλιστεί με έναν από τους καλύτερους σεισμογράφους στην Ελλάδα, ο οποίος και στέλνει υψηλής ποιότητας σεισμολογικά δεδομένα συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο στο Θησείο (Αθήνα) και από εκεί στο Στρασβούργο και Ρώμη.
Ο σταθμός (κωδικός THL) πληροί όλες τις προδιαγραφές για την εγκατάσταση και λειτουργία πρότυπου σεισμολογικού σταθμού με το σεισμόμετρο να εδράζεται σε στο υγιές πέτρωμα, ενώ τα καταγραφικά συστήματα να λειτουργούν στον παρακείμενο οικίσκο. Επίσης στον σταθμό λειτουργεί επιταχυνσιογράφος (κωδικός THLA) για την καταγραφή της ισχυρής εδαφικής κίνησης.
Ο επιταχυνσιογράφος λειτουργεί μόνο σε triggering mode, δηλαδή δεν υπάρχει συνεχής καταγραφή σε πραγματικό χρόνο (real-time).
Όταν η δόνηση ξεπεράσει το προκαθορισμένο κατώφλι της εδαφικής κίνησης τότε καταγράφεται τοπικά και την καταγραφή την ανακτούμε μετέπειτα (manually).
Ο γεωδαιτικός σταθμός έχει εξοπλιστεί με δέκτη LEICA 1200 GRX Pro και κεραία choke ring LEICA AT504. Ο εξοπλισμός είναι ιδιοκτησία του Ιταλικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής (INGV) και εγκαταστάθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο Ινστιτούτων που ξεκίνησε το 2003 και συνεχίζεται με επιτυχία έως και σήμερα.
Τα δεδομένα του σταθμού είναι διαθέσιμα ΔΩΡΕΑΝ στην ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα από τον δικτυακό τόπο HYPERLINK "http://www.gein.noa.gr/gps.html" www.gein.noa.gr/gps.html .
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα περιλαμβάνουν υπολογισμός των συντεταγμένων και της ταχύτητας του σταθμού και υπολογισμός της παραμόρφωσης του στερεού φλοιού στην περιοχή της Θεσσαλίας. Επίσης, γίνονται δοκιμές χρήσης του σταθμού ως σεισμογράφου με χρήση διαφόρων προγραμμάτων ανοικτού κώδικα.
Επικράτεια .
Από το 2003 σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων επιλέχθηκε η κατάλληλη θέση (Κλοκωτός – τέως Δήμος Οιχαλίας) και ανέλαβε η μεν Ν.Α Τρικάλων το κόστος κατασκευής του οικίσκου και της όλης υποδομής, το δε Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εγκατέστησε τα απαραίτητα σεισμολογικά όργανα.
Ο οικίσκος έχει εμβαδόν 3 x 3 τετραγωνικά μέτρα, έχει θεμελιωθεί σε βράχο (μάρμαρα της Πελαγονικής γεωλογικής ενότητας των Ελληνίδων) και παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006. Η έναρξη λειτουργίας του έγινε στις 22/9/2006.
Τα έτη 2007/2008 έγινε η εγκατάσταση ενός διπλόσυχνου γεωδαιτικού δέκτη υψηλής ακρίβειας (GPS) από το ΓΕΙΝ και ενός μαγνητομέτρου από το Ινστιτούτο Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (Ι.Δ.Ε.Τ.).
Το Δεκέμβριο του 2010, γύρω από τον οικίσκο του σεισμολογικού σταθμού «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» έγινε η εγκατάσταση ενός πλήρως αυτοματοποιημένου μετεωρολογικού σταθμού,από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ι.Ε.Π.Β.Α.).
Η προσθήκη αυτών των οργάνων έχει μετατρέψει τον Σταθμό σε πραγματικό γεωφυσικό παρατηρητήριο εφάμιλλο μεγάλων διεθνών οργανισμών και σεισμολογικών υπηρεσιών όπως της Ιαπωνίας και των Η.Π.Α.
Η ΕΡΕΥΝΑ .

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Αλλάζει η ώρα την Κυριακή .

Οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά .

Σε θερινή ώρα περνά η χώρα τα ξημερώματα της ερχόμενης Κυριακής, 27 Μαρτίου.
Στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή θα δείχνουν 4 το πρωί.
Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (30/10/2011) οπότε θα επανέλθει η χειμερινή ώρα.

Ο Αετός των Τζουμέρκων .

Πουλήθηκε το Υ/Η της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ στα Θεοδώριανα .

Στο σφυρί είχε βγάλει εδώ και καιρό η ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε. το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 3,9 MW, που λειτουργεί από το 2004 στον ποταμό Γκούρα των Θεοδωριάνων. Τελικά το deal έγινε με την εταιρεία ΗΛΥΣΙΟΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ Α.Ε. στην οποία, σύμφωνα πάντα με επίσημη ανακοίνωση της ΡΑΕ (11-3-2011), μεταβιβάστηκε η υπάρχουσα άδεια παραγωγής.
Η μετοχική σύνθεση της εταιρείας ΗΛΥΣΙΟΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗ Α.Ε., σύμφωνα πάντα με τη ΡΑΕ είναι: ΑLMER ENTERPRISES LIMITED με ποσοστό 95% και AEOLOS AE με ποσοστό 5,0%. Οι πληροφορίες μας είναι ότι η αγορά κόστισε πάνω από έξι εκατομμύρια ευρώ, χωρίς αυτό να έχει για μας καμιά σημασία. Αυτό όμως που έχει εξαιρετική σημασία, είναι ότι επιβεβαιώνεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, αυτό που υποστηρίζουμε σαν ΟΡΕΙΝΟΙ: Η υπόθεση κατασκευής των υδροηλεκτρικών στα Θεοδώριανα είναι μια μεγάλη μπίζνα των εταιρειών, με την κοινωνία του χωριού μας θεατή και με μεγάλο χαμένο το μοναδικό φυσικό πλούτο της περιοχής μας.
Σαν ΟΡΕΙΝΟΙ δεν μας ενδιαφέρει σε ποιανού χέρια έπεσε το εργοστάσιο, ούτε τα οικονομικά παιχνίδια των εταιρειών. Αυτό όμως που θα απαιτήσουμε και από τα νέα "αφεντικά", είναι να τηρηθούν κατά γράμμα οι Περιβαλλοντικοί Όροι του έργου, αφού είναι γνωστό και έχουμε καταγγείλει πολλές φορές, ότι η ΜΗΧΑΝΙΚΗ παραβίαζε συστηματικά περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του έργου. Σε αντίθετη περίπτωση πολύ γρήγορα θα βρουν απέναντί τους την κοινωνία των Θεοδωριάνων.
Επίσης με αφορμή το παραπάνω γεγονός, δηλώνουμε για άλλη μια φορά, ότι δεν επιθυμούμε και δεν είμαστε διατεθιμένοι να επιτρέψουμε την εγκατάσταση άλλου υδροηλεκτρικού στα ποτάμια των Θεοδωριάνων.
Οι ορεινοί των Θεοδωριάνων .

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Άντε γειά . . . .

Σε σημείο Μηδέν τα έργα στους αυτοκινητόδρομους . 

Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο αναστολής των εργασιών για την κατασκευή των 5 μεγάλων αυτοκινητόδρομων....
Ήδη σε πολλά εργοτάξια στον αυτοκινητόδρομο Ε65, από τη Λαμία έως την Εγνατία Οδό, έχουν σταματήσει οι εργασίες, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και στα περισσότερα εργοτάξια της Ιόνιας Οδού -από το Αντίρριο έως τα Ιωάννινα- καθώς οι 44 τράπεζες που χρηματοδοτούν τα έργα έχουν σταματήσει εδώ και αρκετούς μήνες να διοχετεύουν κεφαλαία, ενώ το δημόσιο αδυνατεί να επιστρέψει στις κατασκευάστριες κοινοπραξίες οφειλόμενο ΦΠΑ ύψους περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ.Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών, τις επόμενες εβδομάδες το ελληνικό δημόσιο θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει δανειακά κεφάλαια είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είτε από άλλες τράπεζες με εγγύηση τα μελλοντικά του έσοδα από τα διόδια.
Την ίδια ώρα η συντονιστική επιτροπή των πέντε εργοληπτικών οργανώσεων της χώρας ανακοίνωσε αποχή από όλες τις δημοπρασίες από τις 28 Μαρτίου έως και τις 12 Απριλίου, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αποχή διαρκείας.
Οι εργολήπτες διαμαρτύρονται για τις οφειλές του δημοσίου που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. € για έργα που έχουν εκτελεσθεί, την περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, την καθυστέρηση των ρυθμών απορρόφησης του ΕΣΠΑ και την κατάργηση αναπτυξιακών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την περιφέρεια.
skai.gr

Ο Κος Παντέρας επιμένει . . . . . . .

Όργανο με συμβουλευτικές αρμοδιότητες .

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Πύλης η συγκρότηση της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης .
Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης αποτελείται από εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας και κατοίκους .
Στα ψηλά της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου Πύλης βρέθηκε το θέμα της συγκρότησης της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης στο δήμο.
Σημειωτέον ότι στους δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο των 10.000 κατοίκων συγκροτείται, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, δημοτική επιτροπή διαβούλευσης ως όργανο με συμβουλευτικές αρμοδιότητες.
Μετά την συζήτηση που αναπτύχτηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην δημαρχείου Γόμφων το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη συγκρότηση της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης του δήμου Πύλης με τη συμμετοχή όλων των φορέων και δημοτών που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους.
Ο συνολικός αριθμός των μονίμων μελών της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, μπορεί να είναι από 25 έως 50 μέλη. Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης αποτελείται από εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας (κοινωνικοί εταίροι).
Από την πλευρά τους μέλη της συμπολίτευσης υπεραμύνθηκαν της σύστασης της επιτροπής, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στα όσα αυτή θα προσφέρει στο δήμο και γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο.
Φτάνει να σημειωθεί ότι σκοπός της λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης είναι να προσφέρει τη δυνατότητα συγκροτημένης, θεσμοποιημένης και ανοικτής συμμετοχής και ανταλλαγής επιχειρημάτων με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, στην αύξηση της συμμετοχικότητας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, στην ουσιαστική ροή επικοινωνίας από τους πολίτες – δημότες προς τα όργανα λήψης αποφάσεων του δήμου και ανάδραση των μηνυμάτων των δημοτών μέσω της δυνατότητας πραγματικού διαλόγου μεταξύ πολιτών και δήμου.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του δήμου Πύλης κ. Δημήτρης Αρμάγος εξέφρασε την αντίθεσή του στην συγκεκριμένη επιτροπή σημειώνοντας ότι κινείται στο πλαίσιο μιας προκαθορισμένης πολιτικής, δημιουργεί την εικόνα ότι κυριαρχεί συμμετοχική δημοκρατία, αλλά όμως δημιουργεί συνενόχους σε μια προκαθορισμένη πολιτική κατεύθυνση.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Απόστολος Παντέρας μιλώντας για το θέμα κατέθεσε τις απόψεις τους για τη σύσταση της επιτροπής τονίζοντας ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων στην επιτροπή θα πρέπει να αγγίξει τα 50 άτομα, μέγιστο αριθμό που προβλέπει οι νόμος προκειμένου να υπάρξει πολυφωνία.
Φράγματα . 
Λίγο πριν ο κ. Απόστολος Παντέρας μέσω ερώτησης που κατέθεσε κάλεσε την δημοτική Αρχή να φέρει στην επόμενη συνεδρίαση του Σώματος το θέμα των Φραγμάτων της Μεσοχώρας και της Πύλης, δυο σημαντικών έργων που δώσουν, όπως είπε, αναπτυξιακή ώθηση στην ευρύτερη περιοχή.
Σκοπός της συζήτησης των θεμάτων, όπως σημείωσε ο κ. Παντέρας να διατυπωθούν και να καταγραφούν οι απόψεις των επικεφαλής των παρατάξεων για τα συγκεκριμένα έργα.
Η ΕΡΕΥΝΑ .

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Α ν ο ι χ τ ή Ε π ι σ τ ο λ ή .

                 Προς :  το    Δ   ή   μ   α   ρ   χ   ο    Π   ύ   λ   η   ς
                              κ. Κω/νο Κουφογάζο
 Κύριε  Δήμαρχε
 Πέρασαν 13 ολόκληρα χρόνια από το καλοκαίρι του 1998 που συναντηθήκαμε μαζί εκεί στο «Τζάκι» της Πύλης για τις ανάγκες συνέντευξής σας στη «ΦΩΝΗ». Εγώ με την ιδιότητα του γραμματέα της κοινότητας Παχτουρίου και συντάκτη της εφημερίδας «Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΧΤΟΥΡΙΟΥ»  κι εσείς υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για το δήμο Πύλης με το συνδυασμό του Γιώργου Βασιλείου. Στην παρέα τότε ο επίσης συντάκτης της «ΦΩΝΗΣ»  και κοινοτικός σύμβουλος Παχτουρίου Ηλίας Τσιακοβής και οι συνυποψήφιοί σας  Γιώργος Βασιλείου και  Κώστας Κρούπης. Και το φθινόπωρο όπως είναι γνωστό κερδίσατε τις εκλογές για το δήμο Πύλης με δήμαρχο το Γιώργο Βασιλείου.
 « …οι ορεινές κοινότητες ήταν εκείνες που όλα αυτά τα χρόνια κρατούσαν «ζωντανό» το Δήμο Πύλης. Δυστυχώς ο Δήμος δεν λειτούργησε όπως έπρεπε για τις ορεινές κοινότητες. Τώρα θα τις θυμηθούν ορισμένοι αλλά ο κόσμος χόρτασε από υποσχέσεις και κούφια λόγια…» και παρακάτω: «…η συνεργασία θα είναι δεδομένη κυρίως για λόγους ύπαρξης των ορεινών κοινοτήτων και της Πύλης ταυτόχρονα…» είχατε δηλώσει σε κείνη την κοινή συνέντευξή σας στη «ΦΩΝΗ» την οποία σας επισυνάπτω σε ετούτη την επιστολή μου.
 Δεκατρία χρόνια μετά, συνδημότες πλέον και με την ιδιότητα του απλού δημότη της τοπικής κοινότητας Παχτουρίου – Αετού σας απευθύνω αυτή την πρώτη ανοιχτή μου επιστολή ελπίζοντας ότι ακόμη πιστεύεται ότι ο δήμος Πύλης θα κρατηθεί «ζωντανός» με την ύπαρξη των ορεινών κοινοτήτων.
Σκοπός της επιστολής μου αυτής είναι να σας επισημάνω τρία από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η δική μου μικρή ορεινή πατρίδα και συγκεκριμένα τα χωριά πέρα από τη Μεσοχώρα.
Ο γηρασμένος πληθυσμός των απομονωμένων ορεινών χωριών μας χρίζει άμεσης ανάγκης ιατρικής φροντίδας. Η έλλειψη ιατρών, επανδρωμένων αγροτικών ιατρείων και ασθενοφόρων θέτουν σε κίνδυνο κάτι για το οποίο σήμερα πασχίζει ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος. Την ανθρώπινη ζωή. Η Πύλη και το Βουργαρέλι απέχουν μακριά από τα χωριά μας ώστε να σώσουν την ανθρώπινη ζωή σε τυχόν επείγον περιστατικό! Και δεν έχουμε λίγους αιφνίδιους  θανάτους στα χωριά μας.
Γι’αυτό κύριε Δήμαρχε δείξτε ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή έτσι ώστε να αποκτήσουν τα χωριά μας σοβαρή ιατρική φροντίδα για όλους τους μήνες του χρόνου και εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Νιώθοντας ασφαλείς οι κάτοικοι των χωριών μας δεν θα τα εγκαταλείπουν άρον άρον με τα πρωτοβρόχια.
Η εγκατάλειψη και η ερήμωση είναι γεγονός στην ορεινή μας περιοχή. Στα περισσότερα χωριά πέρα από τη Γκρόπα κατά τους χειμερινούς μήνες έσβησαν οριστικά οι λαμπτήρες των φτωχικών καφενείων που αποτελούσαν το μοναδικό χώρο μάζωξης και κοινωνικής συναναστροφής. Πριν από λίγα χρόνια το ίδιο συνέβη και στο δικό μας χωριό τον Αετό. Αν και ζούσαν στο ίδιο χωριό οι κάτοικοι έκαναν ακόμη και μήνες να ειδωθούν μεταξύ τους αφού όπως προανέφερα έλειπε αυτός ο χώρος μάζωξής τους!!!
ΟΜΩΣ ένας νέος άνθρωπος, ο Θωμάς Λάμπρος από τη Νεράιδα με τη σύζυγό του Πόπη από τη Βουλγαρία εδώ και δύο χρόνια ήρθαν στο χωριό μας, νοίκιασαν ένα πολύ μικρό μαγαζάκι  δίπλα από την πλατεία του Αετού και το διατηρούν ανοιχτό 24 ώρες το εικοσιτετράωρο προσφέροντας κυριολεκτικά πολύτιμες υπηρεσίες. Παρ’ όλες τις προσπάθειές τους ο χώρος δεν τους βοηθάει. Απέναντι ακριβώς βρίσκεται ερμητικά κλειστό, έτοιμο να καταρρεύσει το ευρύχωρο κοινοτικό – δημοτικό σήμερα –λιθόκτιστο κατάστημα του Αετού που έχτισαν οι γονείς και παππούδες μας για το σκοπό αυτό. Παρά τις εκκλήσεις ενεργών δημοτών του Αετού προς την προηγούμενη κοινοτική αρχή να το επισκευάσει και να το ενοικιάσει σ΄αυτούς τους ανθρώπους που ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ μας, κάτι τέτοιο δεν συνέβη μέχρι σήμερα. Κατά την άποψή μου για λόγους μικροπολιτικούς κι έλλειψης κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης από την προηγούμενη κοινοτική αρχή.
 Εσείς όμως κύριε Δήμαρχε δείξτε την ευαισθησία σας διότι σίγουρα αντιλαμβάνεσθε ότι πρόκειται για θέμα κοινωνικό. Πάρτε την πρωτοβουλία, ανακαινίστε το δημοτικό κατάστημα του Αετού και ενοικιάστε το σ’αυτούς που έχουν την όρεξη να  μείνουν  στο χωριό και να δουλέψουν κρατώντας αναμμένο το λαμπτήρα της πλατείας του χωριού μας.
  Έκπληκτοι διαβάσαμε στο τοπικό τύπο ότι θα διατηρήσετε ανοιχτά τα γραφεία του δήμου Πύλης στην οδό Καλαμάτα 1 στα Τρίκαλα. Η έκπληξή μας δεν αφορά το γεγονός ότι αποφασίσατε να διατηρείται ανοιχτά γραφεία του δήμου Πύλης στα Τρίκαλα. Εξάλλου όλοι μας οφείλουμε να σεβόμαστε τις αποφάσεις τις πλειοψηφίας. Νιώσαμε έκπληξη για το γεγονός ότι ξεκινάτε την λειτουργία γραφείων από την πόλη των Τρικάλων.
Μήπως κύριε Δήμαρχε  έπρεπε να ξεκινήσετε από την ίδρυση γραφείων εξυπηρέτησης των δημοτών – πολιτών  από τα ορεινά χωριά μας; Δεν θα είναι κι αυτή μια κίνηση, ένα σύνθημα ζωής για τα ορεινά χωριά μας; Γιατί το ΚΕΠ στη Λαφίνα παραμένει κλειστό και επί των ημερών σας;
To 1991 ο αείμνηστος Κώστας Μπόλλης πρόεδρος της κοινότητας Παχτουρίου τότε, είχε ιδρύσει στο Παχτούρι «ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ» Ίδιο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου η οποία και καταχωρήθηκε στις Βιβλιοθήκες του Κράτους. Οι Παχτουριώτες και η τότε κοινότητα την αγκάλιασαν και την εμπλούτισαν με σπάνια βιβλία τα οποία και δανείζονταν πολλοί συνδημότες μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα τελευταία χρόνια η διοίκηση της Δ. Κ. Νεράιδας την αγνόησε.
Φροντίστε κύριε Δήμαρχε να αναδειχτεί αυτή η σπάνια βιβλιοθήκη.
Καλή Επιτυχία στο δύσκολο έργο σας!

Δημήτρης Ηλ. Τσάκαλος
Διαχειριστής της ιστοσελίδας www.dovroi.gr ,πρώην κοινοτικός Σύμβουλος της Δ. Κ. Νεράιδας και Αρχισυντάκτης της βραβευμένης εφημερίδας «Η Φωνή της Ορεινής Πατρίδας»
Τηλ.: 6974410056  - e-mail: dtsakalos@yahoo.gr.

Σχετική συνέντευξη του κ. Κουφογάζου ΕΔΩ.

 

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Να συνεχιστεί . . . . . . .

Να συνεχιστεί η «Βοήθεια στο Σπίτι» .

Την παρέμβαση των φορέων της περιοχής μας για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» ζητά το σωματείο εργαζόμενων στο νομό Τρικάλων.

Να συνεχιστεί η «Βοήθεια στο Σπίτι» Ζητά μάλιστα την παρέμβαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού και των τεσσάρων δημάρχων κ.κ. Χρ. Λάππα, Δημ. Σακελλαρίου, Κ. Κουφογάζου και Κ. Οικονόμου. Επίσης «απευθύνει έκκληση στους βουλευτές του νομού μας, να συνυπογράψουν την πρόταση, που κατέθεσαν οι συνάδερφοί τους, 21 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ζητούν την εξασφάλιση επιπλέον πόρων, τόσο από το ΕΣΠΑ , όσο και από το κράτος προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος, χωρίς να περιοριστούν οι δικαιούχοι».
Τέλος το Σωματείο Εργαζομένων, Βοήθεια στο Σπίτι Νομού Τρικάλων, καταγγέλλει και εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του, όσον αφορά την νέα Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη συνέχιση υλοποίησης των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι», σύμφωνα με την οποία ως ωφελούμενοι των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι, ορίζονται όχι οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι, αλλά άνεργοι και επαπειλούμενοι από ανεργία, που διατηρούν συγγενική σχέση με τους εξυπηρετούμενους, αποκλείοντας μʼ αυτόν τον τρόπο, μοναχικά, ηλικιωμένα άτομα και ΑΜΕΑ, που δεν διαθέτουν συγγενικό περιβάλλον, τα οποία αποτελούσαν την κατεξοχήν ομάδα –στόχο των Προγραμμάτων.
e-enimerosi.

Όλα τα είχαμε , η μουσική σχολή μας έλειπε . . . . . . . . .

Σχεδιασμός για δημιουργία Μουσικής Σχολής στον Δήμο Πύλης . 

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του αρμόδιου Αντιδημάρχου Γιάννη Κουτσονάσιου, του Προέδρου και της Αντιπροέδρου του νομικού προσώπου του Δήμου Πύλης Βασίλη Μπαλά και της Βαίτσας Μπουροκώστα αντίστοιχα, προκειμένου να δημιουργηθεί Μουσική Σχολή στο Δήμο Πύλης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Παναγιώτης Νταλούκας και η Αθανασία Κιάφα προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους λόγω της προηγούμενης ενασχόλησης τους στη Μουσική Σχολή του πρώην Δήμου Γόμφων. Η νέα μουσική σχολή θα έχει έδρα την Πύλη και θα ονομάζεται Μουσική Σχολή Δήμου Πύλης.
Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να εγγραφούν μαθητές από όλο τον Δήμο και η Σχολή να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στα πολιτιστικά δεδομένα της περιοχής. Η ενημέρωση των παιδιών και των γονέων θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα με σκοπό η Μουσική Σχολή να είναι έτοιμη σε πλήρη μορφή με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Στη σχολή θα διδάσκονται όλα τα όργανα καθώς και θεωρία σε όλες τις τάξεις. Επίσης θα υπάρχουν τμήματα μουσικής προπαιδείας σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου. Με την αποπεράτωση των σπουδών θα χορηγούνται πτυχία αναγνωρισμένα απ` το Υπουργείο Πολιτισμού. Σε περίπτωση που υπάρχει μαθητής του οποίου οι γονείς θα μετατίθενται εκτός δήμου Πύλης θα δικαιούται μεταγραφή σε αντίστοιχη τάξη αναγνωρισμένου Ωδείου ή αναγνωρισμένης Μουσικής Σχολής.
Σε έρευνα που είχε γίνει το 2000 στο σύνολο των μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου του πρώην Δήμου Γόμφων, ποσοστό 90% επιθυμούσε να μάθει μουσικό όργανο, 41% να συμμετέχει σε χορωδία και 28% να συμμετέχει σε ορχήστρα του Δήμου.
Trikalanews.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

ΕΛΛΑΔΑ . Κάποια πράγματα που δεν τα λένε γιατί δεν θέλουν να τα μάθουμε . . . . .

Επειδή μας έχετε ζαλίσει με αυτή "την καραμέλα"! Δείτε την παραγωγή της Ελλάδας.


ΕΠΕΙΔΗ Μας έχουν ζαλίσει οι δηµοσιογράφοι µε το ότι δεν παράγουµε τίποτα.
ΕΠΕΙΔΗ Έχουν απαξιώσει οτιδήποτε κάνει αυτή η χώρα και οι άνθρωποί της.
ΕΠΕΙΔΗ Μας παρουσιάζουν συνέχεια -και προσπαθούν να μας πείσουν- ότι είμαστε τεμπέληδες, διεφθαρμένοι, κλέφτες και βολεψάκηδες.
ΕΠΕΙΔΗ Μας λένε -και προσπαθούν να μας πείσουν- ότι ζούμε με δανεικά.
Διαßάστε εδώ εξαγωγικές''πρωτιές'' της χώρας:
Μαγνήσιο: Ο µαγνησίτης που εξάγει η χώρα µας, καλύπτει το 46% της συνολικής παραγωγής της Δυτικής Ευρώπης.
Αλουµίνιο: Εδώ και µερικά χρόνια η Γαλλία ελάττωσε την παραγωγή της σε αλουµίνιο και η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη στην Ευρώπη σε παραγωγή του αλουµινίου, µε χιλιάδες εφαρµογές.
Βωξίτης: Η Ελλάδα είναι η µεγαλύτερη ßωξιτοπαραγωγός χώρα της...
Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ßωξίτης χρησιµοποιείται και στην κατασκευή αεροσκαφών, ηλεκτρικών συσκευών, µεταλλικών κατασκευών και αλλού.
Σµηκτίτες: Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα στον κόσµο µετά τις Ηνωµένες Πολιτείες στην εξόρυξη σµηκτιτών, οι οποίοι έχουν µεγάλο εύρος εφαρµογών, όπως η διάθεση αποßλήτων, τα φάρµακα, τα καλλυντικά και άλλα.
Νικέλιο: H Ελλάδα είναι η µοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως µε σηµαντικά κοιτάσµατα νικελίου στο υπέδαφός της. Υπάρχει ένα συγκρότηµα παραγωγής νικελίου, του µεγαλυτέρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά εξάγεται στο εξωτερικό όπως και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα όσα εξορύσσονται.
Η Ελλάδα είναι 3η στην παγκόσµια παραγωγή ελιάς και λαδιού
Η Ελλάδα είναι 15% της παγκόσµια παραγωγής (ελιά-λάδι)
Η Ελλάδα είναι 3η σε παραγωγή κρόκου. (saffron)
Η Ελλάδα είναι 5η σε εξαγωγες σπαραγγιων
Η Ελλάδα είναι 7η παγκοσµίως σε εξαγωγές ßαµßακιού
Η Ελλάδα είναι 11η σε παραγωγή ßαµßακιού
Η Ελλάδα είναι 14η σε αφίξεις τουριστων. 18,2 εκ
Η Ελλάδα είναι 16η σε εξαγωγές τυροκοµικών προιόντων
Η Ελλάδα είναι 1η στην παγκόσµια ναυτιλία

Γιατί υποτιμόνται και αποσιοπούνται όλα αυτά;
Ποιοί τα έχουν πετύχει ;
Ας σταματήσει η προσπάθεια αυτο-υποτίμησης ! Το μόνο που προσφέρει, είναι να δείχνει άλλους "καλύτερους" και να μας κάνουν τελικά αυτοί κουμάντο. Γιατί τελικά παρόλα τα αρνητικά, μπορούμε και μόνοι μας !

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Όταν λέμε τουρισμός στα ορεινά του δήμου Πύλης εννοούμε Περτούλι και Ελάτη μόνο ή ξέρουμε οτι κάτι υπάρχει και πέρα από την Γκρόπα ;

Ευρεία σύσκεψη για τον τουρισμό στην Πύλη .

Πραγματοποιήθηκε προχθές με τη συμμετοχή του δημάρχου, αντιδημάρχων και εκπροσώπων της Ένωσης Ξενοδόχων Τρικάλων και ορεινού όγκου .
Ευρεία σύσκεψη για τον τουρισμό πραγματοποιήθηκε προχθές, Τετάρτη, στο δημαρχείο Πύλης.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Κουφογάζος, οι αντιδήμαρχοι κύριοι Θανάσης Πλαβός (τουρισμού) και Γιάννης Κουτσονάσιος (πολιτισμού), ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Τρικάλων και Ορεινού όγκου κ. Δημήτρης Χατζηγάκης, όπως και μέλη της ίδιας Ένωσης.
Σύμφωνα με τον κ. Κουφογάζο, αντικείμενο της σύσκεψης που είχε διάρκεια δύο περίπου ωρών, ήταν ο συντονισμός των ενεργειών σε ζητήματα που αφορούν σε έργα υποδομής για τον τουρισμό.
Τόσο οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής, όσο και οι επαγγελματίες του τουρισμού του ορεινού όγκου, δήλωσαν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της σύσκεψης. Υπήρξε μία ταύτιση απόψεων σε αρκετά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, για υποδομές και δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν στον τομέα του τουρισμού. Άλλωστε, όπως δήλωσε ο κ. Κουφογάζος, αρκετές από τις προτάσεις που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα τεχνικών έργων του δήμου Πύλης.
Εκτός από τα ζητήματα άμεσου ενδιαφέροντος που σχετίζονται με τα αναγκαία έργα υποδομής για την υποστήριξη του τοπικού τουριστικού προϊόντος, υπήρξε μία γενικότερη συζήτηση, με πρωτοβουλία του κ. Κουφογάζου, για τη γενικότερη τουριστική πολιτική που πρέπει να χαραχθεί για να διευρυνθεί αυτό το προϊόν.
Όπως ο ίδιος, τόνισε υπάρχει μία αναντιστοιχία μεταξύ των επενδύσεων από την πλευρά των ιδιωτών και των υποδομών από την πλευρά της επίσημης πολιτείας για να αποφέρουν αυτές οι επενδύσεις τα προσδοκώμενα στον τουρισμό, λόγω της υπαρκτής υστέρησης σε βασικές υποδομές που απουσιάζουν από την περιοχή.
Παράλληλα, ο δήμαρχος Πύλης έθεσε και το ζήτημα της διεύρυνσης του τοπικού τουριστικού προϊόντος σε επίπεδο Δυτικής Θεσσαλίας με την τουριστική διασύνδεση των Μετεώρων, του ορεινού όγκου (Ελάτης, Περτουλίου, Νεραιδοχωρίου κ.α.), της Πύλης με το Μουζάκι και τη λίμνη Πλαστήρα. Ο κ. Κουφογάζος έκανε λόγο για υπέρβαση προκαταλήψεων του παρελθόντος στο πλαίσιο της ανάγκης να διευρυνθεί το τοπικό τουριστικό προϊόν προκειμένου να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικό στο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Πρότεινε, μάλιστα, την από κοινού συμμετοχή σε εκθέσεις, αλλά και την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών προβολής σε επίπεδο Δυτικής Θεσσαλίας.
Καταλήγοντας, δήλωσε ότι ο ρόλος της δημοτικής αρχής Πύλης θα είναι υποστηρικτικός (σε μέγιστο βαθμό, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά) της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά και συντονιστικός για την προώθηση κοινών και ιεραρχημένων προτάσεων από τους επαγγελματικούς φορείς του τουρισμού της περιοχής.
ΕΡΕΥΝΑ.

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ελκυστική η εκτροφή σαλιγκαριών .

Γέμισε ασφυκτικά απόψε το βράδυ η αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων από συμπολίτες μας που έσπευσαν να ενημερωθούν για την εκτροφή σαλιγκαριών.

Ελκυστική η εκτροφή σαλιγκαριών
Εν μέσω οικονομικής κρίσης και μνημονίου οι τρικαλινοί και όχι μόνο αναζητούν νέους τρόπους για να αποκτήσουν ένα εισόδημα για να ζήσουν με την καλλιέργεια σαλιγκαριών να κρίνεται εξαιρετικά αποδοτική.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Τρικάλων σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν  είχαν σχέση με ειδικά θέματα βιολογίας σαλιγκαριών, τους τύπους εκτροφής σαλιγκαριών και την οικονομική βιωσιμότητα μονάδων σαλιγκαροτροφείας.
Οι Πανεπιστημιακοί μέσω των εισηγήσεων τους και απαντώντας σε πάρα πολλές ερωτήσεις  τόνισαν πως η εκτροφή σαλιγκαριών αποτελεί μια καλή μορφή επένδυσης για τους εν δυνάμει σαλιγκαροτρόφους  η οποία όμως πρέπει να γίνεται με μέτρο και προσοχή. Η εκτροφή σαλιγκαριών παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στον ελληνικό χώρο εφόσον εξετασθούν οι συνθήκες και με την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστεί ως ένας νέος κλάδος ζωικής παραγωγής, που απαιτεί τεχνογνωσία και υποστήριξη.
Για την εκτροφή σαλιγκαριών απαιτείται αρχικό κεφάλαιο από 22.000 έως 24.000 ευρώ, τουλάχιστον 5 στρέμματα γης, πρακτική άσκηση σε εκτροφεία και πολύ υπομονή, αφού τα πρώτα κέρδη έρχονται μετά από ενάμιση χρόνο.
Η εκτροφή του σαλιγκαριού γίνεται με δύο τρόπους, σε ανοιχτούς χώρους (ανοιχτού τύπου σε χωράφια) και σε κλειστούς χώρους (κλειστού τύπου σε διχτυοκήπια ή σε εσωτερικούς κλειστούς ελεγχόμενους χώρους - αποθήκες).
e-enimerosi .
Ρε που καταντήσαμε . Θα χρειάζεται και γκλίτσα όταν θα τα βγάζουμε στη βοσκή ;

Όλα τριγύρω αλλάζουνε . . . . και όλα τα ίδια θα μείνουν . . . . .

Τι αλλάζει στη Θεσσαλία από τον Ιούλιο .

Η ΕΡΕΥΝΑ παρουσιάζει τις βασικές αλλαγές σύμφωνα με όσα επισημαίνονται από το αρμόδιο Υπουργείο στην Περιφέρεια .
Οι Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές (ΕΔΑ) που εδρεύουν στις Περιφέρειες υπάγονται πλέον στον Περιφερειάρχη, αφού οι αρμοδιότητες τους μεταφέρονται στην Περιφέρεια.
Απαντήσεις στα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν τόσο στη διαχείριση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων όσο και στην υλοποίηση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων στις οποίες εμπλέκονται ως δικαιούχοι ο φορείς της αυτοδιοίκησης, δίνεται μέσω σχετικής εγκυκλίου, η οποία βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για μελέτη.
Αλλαγές .
Οι αλλαγές που εισάγονται με τον Καλλικράτη δημιουργούν διαφοροποιήσεις στη δομή και τις αρμοδιότητες των περιφερειών που σχετίζονται με την εφαρμογή προγραμμάτων και την υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ. Ειδικότερα, στην αρμοδιότητα των (αιρετών) Περιφερειαρχών περιέρχεται από 1.7.2011 η διαχείριση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Π.Ε.Π.) του ΕΣΠΑ και επομένως η εποπτεία των Ενδιάμεσων Διαχειριστικών Αρχών (Ε.Δ.Α.) των Περιφερειών. Επίσης στην αρμοδιότητα των Περιφερειαρχών περιέρχονται από 1.7.2011 οι υπηρεσίες της πρώην κρατικής περιφέρειας, που λειτουργούν ως δικαιούχοι έργων ΕΣΠΑ, οι οποίες μέχρι τότε υπάγονται στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (ΔΔΕ, ΔΕΚΕ, ΔΙΣΑ κ.α.). Μεταβατικά, έως 30.06.2011 των ΕΔΑ Περιφερειών αλλά και των υπηρεσιών που υλοποιούν τα συγχρηματοδοτούμενα έργα της κρατικής περιφέρειας προΐσταται ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Τα Περιφερειακά Ταμεία ,Ανάπτυξης συνεχίζουν να λειτουργούν υπαγόμενα μεταβατικά έως 30.06.2011 στο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Αρμοδιότητες .
Όλες οι αρμοδιότητες που σχετίζονται με τα έργα των καταργημένων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων περιέρχονται στην αιρετή Περιφέρεια. Τα έργα που η υλοποιούσαν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις εκτελούνται πλέον από τις νέες υπηρεσίες του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών (ΟΕΥ) της Περιφέρειας με χωρική αρμοδιότητα την αντίστοιχη περιφερειακή ενότητα (Δ/νσεις Τεχνικών Έργων κ.α.). Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων καταργούνται όσες ήταν αμιγείς επιχειρήσεις και η Περιφέρεια καθίσταται καθολικός διάδοχος τους, ενώ τα πιστοποιημένα ΚΕΚ περιέρχονται στις οικείες Περιφέρειες και συνεχίζουν τη λειτουργία τους. Επίσης καταργούνται αυτοδικαίως τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που είχαν συσταθεί από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις ή τα διαμερίσματα με καθολικό διάδοχο την Περιφέρεια.
Ενδιάμεσες .
Οι Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές (ΕΔΑ) που εδρεύουν στις Περιφέρειες υπάγονται πλέον στον Περιφερειάρχη, αφού οι αρμοδιότητες τους μεταφέρονται στην Περιφέρεια.
Ο σχετικός νόμος για τις αρμοδιότητες αυτές προβλέπει μεταβατική περίοδο έως την 30.06.2011 κατά την οποία οι αρμοδιότητες αυτές ασκούνται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Επομένως μέχρι 30.06.2011 οι ΕΔΑ των Περιφερειών υπάγονται στο Γενικό Γραμματέα της αντίστοιχης Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Όλες επομένως οι αρμοδιότητες θα ασκούνται μέχρι 30.06.2010 από τον αντίστοιχο Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και από 1.7.2011 από τον Περιφερειάρχη.
Αποφάσεις μεταβίβασης δικαιώματος υπογραφής από τον Γενικό Γραμματέα της πρώην κρατικής περιφέρειας στον προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας συνεχίζουν να ισχύουν και μετά την μεταφορά της σχετικής αρμοδιότητας στο Γενικό Γραμματέα της Α.Δ. εφ' όσον δεν ανακληθούν.
Επιτροπές .
Στις Επιτροπές Παρακολούθησης των ΠΕΠ την κάθε Περιφέρεια εκπροσωπούσε ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος εκ περιτροπής προήδρευε της Επιτροπής. Σύμφωνα με το νέο νόμο η εκπροσώπηση της κάθε Περιφέρειας γίνεται μέχρι 30.06.2011 από το Γενικό Γραμματέα της αντίστοιχης Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στη συνέχεια από 1.7.2011 από τον Περιφερειάρχη.
Η λειτουργία των Επ.Πα. των ΠΕΠ θα εξακολουθεί με την παρούσα σύνθεση και παρά τη συμμετοχή σε αυτές εκπροσώπων καταργηθέντων φορέων (ΕΝΑΕ, ΤΕΔΚ, Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων), μέχρι την αντικατάσταση των εκπροσώπων τους από τους διαδόχους φορείς μετά από τη συγκρότηση τους (Ένωση Περιφερειών, Κ.Ε.Δ.Ε., Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων), κατά τις γενικές μεταβατικές διατάξεις του σχετικού άρθρου.
Πηγή  :  Η  ΕΡΕΥΝΑ .

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Και για το κομμάτι γέφυρα Αλεξίου - Αρματωλικό πότε θα κάνουν κάτι ;

Σε διαβούλευση κομμάτι της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Άρτας .

Τη σύμφωνη γνώμη των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Τρικκαίων και Πύλης ζητά η Διεύθυνση Δημόσιων Έργων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικότερα το τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων, προκειμένου να αποχαρακτηριστεί τμήμα της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Άρτας και ειδικότερα το κομμάτι από το ύψος του δακτυλίου Τρικάλων μέχρι και την παράκαμψη Πύλης – Παλαιομονάστηρου.
Έτσι τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων θα αποφασίσουν για την κατάταξη του εν λόγω οδικού τμήματος στο δευτερεύον Εθνικό Δίκτυο, όπως επισημαίνεται και στο σχετικό έγγραφο της αρμόδια υπηρεσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας. Βάσει των όσων ανέφερε χθες μιλώντας προς τους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης ο αρμόδιος επί θεμάτων Έργων αντιδήμαρχος του Δήμου Τρικκαίων Απόστολος Κολότσιος, ο οποίος και έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, εκτός των Δημοτικών Συμβουλίων Τρικκαίων και Πύλης απαιτείται και η σύμφωνα γνώμη των συναρμόδιων υπηρεσιών της Δ.Ε.Σ.Ε., της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.
Η άποψη της υπηρεσίας
Σύμφωνα με την άποψη της αρμόδιας υπηρεσίας επισημαίνεται ότι "το συγκεκριμένο οδικό τμήμα πρέπει να καταταχθεί στο Δευτερεύον Εθνικό Δίκτυο, διότι αποτελεί νέα χάραξη υφιστάμενου οδικού τμήματος του δευτερεύοντος Εθνικού οδικού Δικτύου"
"Πράσινο φως" για το ΕΣΠΑ
Αξίζει εδώ να επισημανθεί ότι σύμφωνα με απόφαση της γενικής γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδος Κ. Γερακούδη το έργο της κατασκευής του τμήματος της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Άρτας, από Γέφυρα Καραβοπόρου έως και Λυγαριά εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2007-2013 και ειδικότερα στον Άξονα Προτεραιότητας με τίτλο «Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας Θεσσαλίας» με άμεση έναρξη εργασιών και προϋπολογισμό 25.827.000 ευρώ.
Το έργο αφορά στην πλήρη κατασκευή του τμήματος της εθνικής οδού Τρικάλων – Άρτας, από Γέφυρα Καραβοπόρου έως και Λυγαριά σε μήκος 9,5 χιλ. περίπου και συνολικού ασφαλτοστρωμένου πλάτους 17 μέτρων. Επίσης θα κατασκευαστούν τρεις ισόπεδοι κόμβοι (Δροσερού, Παραποτάμου, Λυγαριάς) και θα αναμορφωθεί ο κόμβος Γόμφων. Θα κατασκευαστεί συνδετήρια οδός με την παλαιά εθνική οδό μήκους περίπου 1,10 χλμ. καθώς και το παράπλευρο οδικό δίκτυο, συνολικού μήκους 4 χλμ. Τέλος προβλέπεται ο οδοφωτισμός των κόμβων. Πρωινός Λόγος Τρικάλων .

Και ο Άγιος φοβέρα θέλει . . . . . . . .

Πληρώθηκαν σήμερα οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ στη Μεσοχώρα.
Οι ευθύνες όμως παραμένουν .
   Μετά από ακαριαίες και συντονισμένες ενέργειες του Προέδρου του ΤΣ Μεσοχώρας Γιώργου Χονδρού προς την κεντρική υπηρεσία των ΕΛΤΑ, βρέθηκε λύση στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις συντάξεις του ΟΓΑ.
   Οι ευθύνες όμως για αυτή τη ταλαιπωρία των κατοίκων παραμένουν και η διοίκηση των ΕΛΤΑ πρέπει να δώσει απαντήσεις. Κατά τη γνώμη μας το πρόβλημα εντοπίζεται  σε δύο γεγονότα. Το πρώτο και σοβαρότερο είναι η πρόθεση της διοίκησης των ΕΛΤΑ αλλά και της κυβέρνησης να κλείσουν το ταχυδρομείο στη Μεσοχώρα και να δώσουν τις υπηρεσίες του σε ιδιώτες. Το δεύτερο είναι ότι τα ΕΛΤΑ δια του υπαλλήλου τους στη Μεσοχώρα παραπληροφορούσαν τους δικαιούχους των συντάξεων. Δηλαδή: Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ έγκαιρα συμπλήρωσαν τα απογραφικά που τους ζητήθηκαν και δήλωσαν ότι επιθυμούν να παραλαμβάνουν τη σύνταξή τους, όπως και μέχρι σήμερα, από τα ΕΛΤΑ Μεσοχώρας. Ο ΟΓΑ έγκαιρα επίσης απάντησε και έστειλε τα απαραίτητα για το σκοπό αυτό έγγραφα. Όμως οι κάτοικοι ενημερώθηκαν μόλις τη Παρασκευή. Τα ΕΛΤΑ Μεσοχώρας λανθασμένα, άρα κακώς, παρέπεμπαν τους συνταξιούχους στη Αγροτική Τράπεζα Πύλης για είσπραξη της σύνταξης. Μέχρι και χθες Δευτέρα το ίδιο τους έλεγαν. Η σύνταξη όμως μόνο από τα ΕΛΤΑ μπορούσε να εισπραχθεί. Άγνοια ή πρόθεση που έχει σχέση με το κλείσιμο του καταστήματος και τη μετάθεση του υπαλλήλου σε άλλο κατάστημα της ευρύτερης περιοχής!
   Αυτή τη φορά το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με τη παρέμβαση του Προέδρου στη κεντρική διοίκηση – και τη συνδρομή του συγχωριανού μας για χρόνια υπεύθυνου ΟΓΑ Ηλία Διαμαντή. Όμως το πρόβλημα παραμένει και το ερώτημα είναι τι θα γίνει τον επόμενο μήνα.
   Με έναν τρόπο μπορεί να λυθεί και να μην μπουν οι δεκάδες κάτοικοι της Μεσοχώρας σε μεγάλη ταλαιπωρία. Να μείνουν τα ΕΛΤΑ Μεσοχώρας σε λειτουργία. Η περιοχή δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση.
Το
mesochoranet θα παρακολουθεί το θέμα και θα σας ενημερώνει, υπεύθυνα όπως πάντα.

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ξανάρχεται το Intercity .

«Κλείδωσε» και ημερολογιακά η επαναδρομολόγηση του ιντερσίτι στη Δυτική Θεσσαλία.

Ξανάρχεται το ιντερσίτι Μετά τις συνεχείς αναφορές των βουλευτών με ερωτήσεις προς το υπουργείο αλλά και τις διαμαρτυρίες των συλλόγων φίλων του σιδηροδρόμου, το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να δρομολογήσει ξανά τη γραμμή από τις 27 Μαρτίου. Αυτό ανακοίνωσε σε δήλωσή του ο Καρδιτσιώτης υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνος Ρόβλιας τονίζοντας ότι «παρά την καθυστέρηση χαιρετίζουμε την επάνοδο του Intercity στη Δυτική Θεσσαλία και την εξυπηρέτηση της περιοχής από το σιδηρόδρομο, όπως είχαμε προεκλογικά δεσμευτεί».
Άλλωστε όλα τα στοιχεία συνέκλιναν πως η συγκεκριμένη γραμμή είναι κερδοφόρα για τον Οργανισμό…

e-enimerosi .

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Αρχίσαν τα καλά του Καλλικράτη . . . . . . . . και του μνημονίου .

Χωρίς σύνταξη δεκάδες συνταξιούχοι στη Μεσοχώρα Τρικάλων .

Από την Τοπική Κοινότητα Μεσοχώρας Τρικάλων, εκδόθηκε διαμαρτυρία, καθώς δεκάδες συνταξιούχοι έμειναν χωρίς σύνταξη.
Στην διαμαρτυρία, αναφέρεται πως «Όταν πριν από μήνες, μόλις είχαμε αναλάβει τα καθήκοντά μας, αναδεικνύαμε με έντονο τρόπο το ζήτημα κατάργησης των ΕΛΤΑ στη Μεσοχώρα, δεν περιμέναμε ότι τα σοβαρά προβλήματα για τους κατοίκους, θα προέκυπταν και τόσο σύντομα και σε τέτοιο μέγεθος.
Την περασμένη Παρασκευή δεκάδες συνταξιούχοι, κάτοικοι της Μεσοχώρας, διαπίστωσαν με οργή, ότι τα ΕΛΤΑ δεν μπορούν να τους καταβάλουν τη σύνταξη του Μαρτίου. Τους στέλνουν στη Αγροτική Τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ Πύλης !!! Σημειώνουμε ότι οι εν λόγω κάτοικοι έγκαιρα και νόμιμα συμπλήρωσαν τα απαραίτητα έγγραφα του ΟΓΑ και των ΕΛΤΑ για να εισπράττουν τη σύνταξη στη Μεσοχώρα από τα ΕΛΤΑ, πληρώνοντας μάλιστα για το λόγο αυτό και τρία ευρώ το μήνα !!!
Ποιος ευθύνεται για την ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων; Δεν τους φτάνει η εγκατάλειψη, η κακοκαιρία, η κρίση, το μνημόνιο; Τους στερούν και την τελευταία χαρά να μπορούν να πιουν έναν καφέ στο καφενείο και να δώσουν ένα χαρτζιλίκι στα εγγόνια τους. Έτσι κι αλλιώς η σύνταξη του ΟΓΑ δεν φτάνει για κάτι παραπάνω.
Το παραπάνω περιστατικό αποδεικνύει με το πιο δραματικό τρόπο, πρώτον πόσο απαραίτητο είναι να συνεχίσει η λειτουργία των ΕΛΤΑ στη Μεσοχώρα και δεύτερον πόσο λάθος κάνουν όλοι εκείνοι που θεωρούν ότι είναι λύση ι ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών.
Απαιτούμε από τα ΕΛΤΑ και τον ΟΓΑ, χωρίς καμία καθυστέρηση και γραφειοκρατικές δικαιολογίες να καταβάλουν στη ΜΕΣΟΧΩΡΑ τη Δευτέρα τις συντάξεις των κατοίκων.
Απαιτούμε για μια ακόμη φορά, να σταματήσει αμέσως η διαδικασία κατάργησης των ΕΛΤΑ Μεσοχώρας. Να πάρουν θέση επιτέλους στο ζήτημα οι τοπικοί αρχές, Περιφέρεια κλπ. Εδώ και μήνες περιμένουμε την απάντηση των κυβερνητικών βουλευτών στο υπόμνημα της Κοινότητας αλλά και του Δήμου Πύλης.
Δεν θα ανεχθούμε άλλη υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων του Χωριού μας. Απαιτούμε τα αυτονόητα και δεν εκχωρούμε την αξιοπρέπειά μας».
Trikalanews.
Υ.Γ. Είπαμε από εδώ και πέρα - για όσους δεν το κατάλαβαν ακόμα - ανήκουμε στην Πύλη .
        Σε λίγο για όλες τις συναλλαγές με δημόσια υπηρεσία οι ορεινοί θα πρέπει να κατεβαίνουν από την Πόρτα και κάτω για εξυπηρετηθούν .

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Eνημέρωση για τον “Καλλικράτη” και τα οικονομικά των νέων δήμων Πέμπτη .

Συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα 14 Μαρτίου και ώρα 8 μ.μ. το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Τρικάλων με βασικό θέμα τα οικονομικά δεδομένα των νέων δήμων.

Η συνεδρίαση της ΤΕΔΚ θα γίνει με την παρούσα σύνθεση καθώς ακόμα δεν έχει εκδοθεί το σχετικό διάταγμα από το υπουργείο Εσωτερικών για την κατάργησή των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων και την θεσμοθέτηση των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων.
Η υπογραφή αυτού του διατάγματος θα καθορίσει άλλωστε και την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση της ΤΕΔΚ που αποφασίστηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Μιχ. Ταμήλος, αυτή θα πραγματοποιηθεί εφόσον υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα για τη δημιουργία της νέας ΠΕΔ και εφόσον καταργηθούν τα περιφερειακά γραφεία των ΤΕΔΚ.
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα γίνει ενημέρωση για τον "Καλλικράτη" και τα οικονομικά δεδομένα στους νέους δήμους. Αναμένεται να καταγραφούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της περιοχής και να αποσταλούν υπό τη μορφή ψηφίσματος ή υπομνήματος, στα συναρμόδια υπουργεία, από το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Ν. Τρικάλων.
Πάντως ο κ. Ταμήλος ανέφερε χθες πως πληροφορήθηκε ότι έχει υπογραφεί από τα συναρμόδια υπουργεία και θα κοινοποιηθεί σύντομα στους δήμους, η απόφαση για την απόδοση του 50% των παρακρατηθέντων στους δήμους, αλλά και της πρώτης δόσης της ΣΑΤΑ. Μόνο που, όπως χαρακτηριστικά είπε, η διάθεση αυτών των ποσών, που ποικίλουν ανάλογα με τον δήμο, δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζουν όλοι σχεδόν οι δήμοι και κυρίως ως προς την υλοποίηση κάποιων έργων μέσω προγραμμάτων, όπως είναι το πρόγραμμα «Θησέας», τα οποία έχουν «παγώσει» με αποτέλεσμα να παραμένουν ημιτελή και οι εργολάβοι να είναι απλήρωτοι.
Το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα ασχοληθεί και με διάφορα άλλα θέματα που περιλαμβάνονται στην Ημερήσια Διάταξη όπως η αποδοχή του ποσού των 24.000 ευρώ για τη συμμετοχή της ΤΕΔΚ σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα κ.ά.
Πρωινός Λόγος .

Η απογραφή .

Το Μάϊο η απογραφή πληθυσμού και κτηρίων .

Από τις 10 έως 24 Μαΐου θα διεξαχθεί η απογραφή πληθυσμού-κατοικιών 2011.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα δημοσιοποιήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα περισσότερες πληροφορίες για το πώς θα πραγματοποιηθεί η απογραφή.
Trikalanews.

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Όσοι πιστοί προσέλθετε . . . .

Σύσκεψη ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού στην Πύλη .

Θα πραγματοποιηθεί σήμερα το πρωί, παρουσία του δημάρχου, του αρμόδιου αντιδημάρχου και υπηρεσιακών παραγόντων .
Ευρεία σύσκεψη για τη σύνταξη του πρώτου προϋπολογισμού του διευρυμένου δήμου Πύλης συγκαλεί σήμερα ο δήμαρχος κ. Κώστας Κουφογάζος.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 9:30 το πρωί, παρουσία του ιδίου, του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Γιάννη Σουφλιά και των μελών της οικονομικής υπηρεσίας του νέου δήμου Πύλης. Σύμφωνα με τον κ. Κουφογάζο, στόχος της σύσκεψης είναι να δοθούν οι τελικές κατευθύνσεις προκειμένου να συνταχθεί ο πρώτος καλλικρατικός προϋπολογισμός ο οποίος αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο πριν από τα τέλη Μαρτίου.
Ο Καλλικράτης έφερε δομικές αλλαγές στην κατάρτιση και του προϋπολογισμού του δήμου Πύλης. Στον προϋπολογισμό εγγράφονται όλες οι δαπάνες και τα έσοδα του δήμου. Ο προϋπολογισμός καταρτίζεται και υποβάλλεται ισοσκελισμένος.Η υπερεκτίμηση των εσόδων ή η εγγραφή εσόδων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν οδηγεί ουσιαστικά στην κατάρτιση ελλειμματικού προϋπολογισμού και αυτό απαγορεύεται από το νόμο.
Η τήρηση της αρχής αυτής, ελέγχεται από τον Ελεγκτή Νομιμότητας και η παραβίασή της μπορεί να οδηγήσει στην αναπομπή του προϋπολογισμού στο δημοτικό Συμβούλιο ή, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, στην ακύρωση της σχετικής απόφασης. Αν διαπιστωθεί κατά τον έλεγχο, ότι δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό οι υποχρεωτικές δαπάνες ή έσοδα που επιβάλλονται από το νόμο ή ότι έχουν εγγραφεί έσοδα ή έξοδα, τα οποία δεν προβλέπονται από το νόμο, ή ότι το ύψος των εσόδων υπερβαίνει αναιτιολόγητα τις αποδόσεις του προηγούμενου οικονομικού έτους, ο Ελεγκτής Νομιμότητας καλεί το δημοτικό συμβούλιο να αναμορφώσει κατάλληλα τον προϋπολογισμό μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε ημερών και το ετήσιο πρόγραμμα.
Επισημαίνεται ότι στον προϋπολογισμό δεν μπορεί να εγγραφούν έσοδα από δάνεια για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών.
Ο προϋπολογισμός, και το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης (Ε.Π.Δ.) εξειδικεύουν το πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) σε ετήσια βάση.
Τεχνικό πρόγραμμα καταρτίζεται και υποβάλλεται μαζί με το Ε.Π.Δ., αποτελεί μέρος του και επισυνάπτεται ως παράρτημα σε αυτό.
Σε ειδικό παράρτημα του προϋπολογισμού αναφέρονται οι δράσεις που αφορούν στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των έργων και των υπηρεσιών τους
Η εκτελεστική επιτροπή, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την κατάρτιση του προϋπολογισμού και του ετήσιου προγράμματος δράσης, συγκεντρώνει και αξιολογεί τις προτάσεις των υπηρεσιών του δήμου καθώς και της επιτροπής διαβούλευσης, για τον προϋπολογισμό και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης, και εισηγείται το προσχέδιο του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης και του προϋπολογισμού προς την οικονομική επιτροπή.
Οι παραπάνω είναι μόνο μερικές από τις ριζικές αλλαγές που έφερε στη σύνταξη των προϋπολογισμών ο Καλλικράτης και θα ληφθούν υπόψη και στη σύνταξη του προϋπολογισμού του δήμου Πύλης.
Η ΕΡΕΥΝΑ .

Φάγανε τα λεφτά , κόψανε και την γραμμή . . . . . .

Στην «λίστα» και η γραμμή Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα .

Ζητάει επιστροφή χρημάτων η Ε.Ε. για έργα εκσυγχρονισμού του ΟΣΕ .
Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να εκσυγχρονίσει τις υποδομές του, δαπάνησε ο ΟΣΕ, αλλά δεν τις χρησιμοποιεί και αυτές οι υποδομές, θεωρούνται από την Ε.Ε. ως «αναξιοποίητες», με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η Ελλάδα, να επιστρέψει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συνέβαλε στην αποπεράτωση των έργων.
Στην «λίστα» είναι η γραμμή Κορίνθου - Άργους/Ναυπλίου – Ανδρίτσας που ανακατασκευάστηκε από την αρχή με προϋπολογισμό 25 εκ. ευρώ και Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο 75% του κόστους, για μια γραμμή που όμως ουσιαστικά δεν χρησιμοποιείται λόγω ισχνής δρομολόγησης συρμών.
Επίσης είναι η γραμμή Ανδρίτσα – Καλαμάτα που χρηματοδοτήθηκε με 44 εκ. ευρώ, με το 35% να προέρχεται από την Ευρώπη, η καινούρια γραμμή Φλώρινα - Αμύνταιο/Κοζάνη - ΄Αρνισσα, η οποία επίσης δεν χρησιμοποιείται.
Το συνολικό έργο στοίχισε πάνω από 67 εκ. ευρώ και κινδυνεύει η Ελλάδα να επιστρέψει περισσότερα από 18 εκ. ευρώ στην Ε.Ε.
Το ίδιο συμβαίνει με την καινούρια γραμμή του Έβρου, η οποία ανακατασκευάστηκε και αντί συρμών, πλέον δρομολογούνται λεωφορεία. Για την αναβάθμιση και τη συντήρηση της γραμμής υπολογίζεται ότι έχουν δαπανηθεί έως και 80 εκ. ευρώ, εκ των οποίων η πλειονότητα προέρχεται από Ευρωπαϊκούς πόρους.
Στην «λίστα» και η γραμμή Παλαιοφάρσαλος- Καλαμπάκα που ανακαινίστηκε κόστος 50 εκ. ευρώ με συμμετοχή πόρων της Ε.Ε.
Trikalanews.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Μέχρι τώρα μιλάνε μόνο για αρμοδιότητες . . . . . . .

Αρμοδιότητες και σωστή λειτουργία .

Σημαντικά ζητήματα για την λειτουργία του δήμου Πύλης συζητήθηκαν χθες στην συνάντηση που είχαν στο Δημαρχείο ο δήμαρχος Κώστας Κουφογάζος και τα Τοπικά Συμβούλια (ΤΣ) τριών Δημοτικών Ενοτήτων (ΔΕ).
Ειδικότερα, έλαβαν μέρος τα ΤΣ από τα δημοτικά διαμερίσματα των ΔΕ Πύλης, Γόμφων και Πιαλείων, ενώ αυτά των ορεινών περιοχών θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες, καθώς χθες, λόγω του παγετού και των καιρικών συνθηκών, κρίθηκε φρόνιμο να μην μετακινηθούν τα μέλη των Συμβουλίων.
Ο κ. Κουφογάζος επισημαίνει καταρχήν το θετικό κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συζήτηση, στην οποία μετείχαν και υπηρεσιακοί παράγοντες, και σημειώνει πως αντικείμενο ήταν η ενημέρωση και η εξέταση θεμάτων λειτουργίας του Δήμου, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικός και αποδοτικός, επ' ωφελεία των δημοτών.
Επίσης, αναλύθηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Πύλης, ο οποίος βρίσκεται υπό κατάρτιση και παράλληλα εξετάστηκαν τα τεχνικά έργα, τόσο αυτά που αφορούν τον Δήμο, όσο και αυτά των επιμέρους διαμερισμάτων.
Οι αρμοδιότητες των ΤΣ, τα καθήκοντά τους και τα δικαιώματά τους, συζητήθηκαν στην χθεσινή σύσκεψη, υπογραμμίζει ο κ. Κουφογάζος και αναφέρει πως είναι βασικό να γνωρίζει ο κάθε φορέας τι πρέπει να κάνει και τι πρωτοβουλίες μπορεί να αναλάβει, επισημαίνοντας παράλληλα την έκδοση της σχετικής απόφασης Δημάρχου περί αρμοδιοτήτων των ΤΣ και της έκδοσης των βιβλίων τήρησης πρακτικών.
Όσον αφορά το μείζον θέμα της κατάρτισης οργανογράμματος εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου Πύλης, ο κ. Κουφογάζος ενημερώνει ότι είναι έτοιμο και θα ακολουθήσει, μόλις ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες, η ορθολογική κατανομή του προσωπικού, για να προχωρήσει ο Δήμος στην συνέχεια στην απόκτηση διαχειριστικής επάρκειας στο ΕΣΠΑ και ΙSO, δύο στοιχεία σημαντικά για την ανάπτυξη.
Τέλος, συνεδρίασε χθες το ΔΣ της ΔΕΥΑ Πύλης, η διαδικασία συγχώνευσης της οποίας με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του είδους που είχαν συστήσει οι Καποδιστριακοί Δήμοι έχει αποπερατωθεί, υπό την προεδρία του κ. Κώστα Μπουζιώκα, εξετάζοντας τρέχοντα θέματα της λειτουργίας της Δημοτικής Εταιρείας.
Πρωινός Λόγος Τρικάλων .

Μετά τα χιόνια έρχεται …Ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο στα Τρίκαλα .

Πολικές θερμοκρασίες σημειώθηκαν τις τελευταίες δυο μέρες σε ολόκληρο το Νομό Τρικάλων ενώ για πολλές ώρες, η θερμοκρασία ήταν καθηλωμένη κάτω από το μηδέν.
Δυνατές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν μόνο στα ορεινά του Νομού όπου και χρειάστηκαν αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων.
Η επέμβαση της Πολιτικής Προστασίας του Νομού σε συνεργασία με ΔΕΣΕ και τους Δήμους ήταν άμεση κι έτσι όλα τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν σχεδόν άμεσα. Στην πόλη των Τρικάλων η χιονόπτωση ήταν λίγη και αραιή, το κρύο όμως τσουχτερό και το κύριο πρόβλημα ήταν ο παγετός τις πρώτες πρωινές ώρες.
Από σήμερα όμως τα ακραία καιρικά φαινόμενα αρχίζουν να εξασθενούν και όπως όλα δείχνουν τις επόμενες μέρες την εμφάνισή του θα κάνει ο Ανοιξιάτικος καιρός.
Ο σημερινός «ήλιος με δόντια», ήταν το προμήνυμα πως ο Χειμώνας έχει φύγει κάτι που επιβεβαιώνουν και οι Μετεωρολόγοι, προβλέποντας ένα Σαββατοκύριακο που δεν θα έχει καμιά σχέση με αυτό που έφυγε από πλευράς θερμοκρασιών.
Trikalanews.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Πόσο παει ;

                  Πόσο σε Δραχμές?

                                 Εεεεε ρε κέφια.
 Άντε να γυρίσουμε στη δραχμή να έχουν : τα τσιγάρα 1360 ΔΡΧ, τα chips 340 ΔΡΧ, οι εφημερίδες 1360 ΔΡΧ, ο λογαριασμός του ρεύματος 60000-80000 ΔΡΧ το 2μηνο, το κρέας 3000 ΔΡΧ το κιλό, το γάλα 355 ΔΡΧ το κιλό, η φέτα 2750 ΔΡΧ το κιλό, το λάδι 1400 ΔΡΧ το λίτρο, ο BIC αναπτήρας 340 ΔΡΧ, κ.λπ. κ.λπ.
Έτσι μήπως και θυμηθούμε ότι η ...
ΠΡΟΣΦΟΡΑ... στις led TV 50 inch κάνει 1.500.000 ΔΡΧ, το ασφαλές μας cabrio κάνει 7.000.000 ΔΡΧ (και βάαααλε), το κούφωμα αλουμινίου διπλό ανοιγόμενο με διπλό τζάμι 250.000 ΔΡΧ, και μη πω το χειρότερο. Το ματσάκι ο μαϊντανός 340 ΔΡΧ.
Με τις υγείες μας Έλληνες.
Υ.Γ. και μετά την έλευση της ΔΡΧ, να μην έχουμε και μια υποτιμησούλα 20% - 40% ; Όμως εκεί θα τελειώσει η τρομοκρατία που τώρα με το euro και την πεφωτισμένη ηγεσία του J-GAP δεν έχει τελειωμό. Και άααααλλων .....
Μα έτσι θα ξυπνήσουμε που είπε και ένας φίλος.

taxalia

Καλά αντανακλαστικά στην κακοκαιρία .

Έντονα ήταν τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν χθες Καθαρά Δευτέρα το νομό Τρικάλων, με χιονοπτώσεις τις βραδινές ώρες ακόμα και στις πεδινές περιοχές, χωρίς όμως να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Καλά αντανακλαστικά στην κακοκαιρία Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων ήταν το προηγούμενο τριήμερο σε επιφυλακή και σε συνεργασία του αντιπεριφερειάρχη Χρήστου Μιχαλάκη με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και την Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, το οδικό δίκτυο παρέμεινε ανοιχτό.
Δεν έλειψαν βέβαια και τα μεμονωμένα περιστατικά όπως ο εγκλωβισμός δύο οχημάτων στο Βαθύρεμα και στο δρόμο από το Κατάφυτο προς τη Δέση. Οι επιβαίνοντες στα οχήματα διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία της περιοχής, ενώ τα οχήματά τους με τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας του νομού απεγκλωβίστηκαν σήμερα το πρωί.
Σε δηλώσεις του για τα αντανακλαστικά που επέδειξε η περιφερειακή ενότητα Τρικάλων στα έντονα καιρικά φαινόμενα ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων ανέφερε ότι «με τις κατευθύνσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τις συντονισμένες ενέργειες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων, της Πολιτικής Προστασίας, της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, αλλά και όλων των εργαζομένων που έδωσαν μάχη όλο το τριήμερο, δεν είχαμε προβλήματα στο νομό».
Στο μεταξύ κλειστά παρέμειναν τα σχολεία σήμερα στα ορεινά του νομού μας και συγκεκριμένα στους πρώην δήμους Καστανιάς, Τυμφαίων, Κλεινοβού, Χασίων, Μαλακασίου, Αιθήκων, Πινδέων, Πύλης και στις πρώην κοινοτήτες Νεράιδας και Μυροφύλλου. Στα Τρίκαλα δεν λειτούργησαν τα σχολεία στις δημοτικές κοινότητες Προδρόμου, Ξυλοπάροικου και Γενεσίου.
e-enimerosi.

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Ενδιαφέρον άρθρο για τους κτηνοτρόφους μας .

Τα τσοπανόσκυλα. Οι ιδανικοί προστάτες των κοπαδιών.

Κάθε φορά που ανεβαίνω στο Ζαγόρι είναι σίγουρο ότι θα συναντήσω στο δρόμο μου κάποια τσοπανόσκυλα, τα οποία θα συνοδεύουν κοπάδια ζώων, από τα λιγοστά πλέον που έχουν απομείνει στην περιοχή. Τα συμπαθητικά αυτά τετράποδα αποτελούσαν από πολύ παλιά τους ιδανικούς προστάτες των κοπαδιών. Κάποιες φορές σταματώ, τα παρατηρώ και τα φωτογραφίζω. Άλλες φορές τα προσπερνώ αδιάφορα γιατί κάτι άλλο έχω στο μυαλό μου.
Σήμερα όμως έκανα τη σκέψη ότι θα πρέπει να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα αυτόν τον ιδανικό φίλο και βοηθό του Έλληνα κτηνοτρόφου και για το λόγο αυτό σκέφθηκα να σας μεταφέρω κάποιες πληροφορίες. Στο διαδίκτυο βέβαια υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες. Εγώ στάθηκα στη σελίδα www.ntua.gr και σας μεταφέρω από 'κει τις πληροφορίες που βρήκα για το "Τσοπανόσκυλο της Πίνδου".
 Τσοπανόσκυλο της Πίνδου . 
Ο ελληνικός ποιμενικός (Canis familiaris), δηλαδή το τσοπανόσκυλο της Πίνδου, σήμερα περιορίζεται στην Πίνδο, στη Δυτική Μακεδονία, στα βουνά των συνόρων και της Ρούμελης. Ήταν για χρόνια ο ιδανικός προστάτης, που δεν έλειπε από τα κοπάδια των παλιών κτηνοτρόφων. Από τους γνωστότερους σκύλους της αρχαιότητας που σήμερα θεωρείται η γενετική βάση του σύγχρονου Ελληνικού ποιμενικού σκύλου είναι ο Μολοσσικός, που γεωγραφικά τοποθετείται στην αρχαία Ήπειρο. Η γενετική αυτή βάση πιθανότατα διευρύνθηκε και με άλλες επιμιξίες τοπικών ποικιλιών του αρχαιοελλαδικού χώρου και διατηρήθηκε διαμέσου των αιώνων στο απομονωμένο και δύσβατο περιβάλλον της οροσειράς της Πίνδου έως σήμερα. Ο Ελληνικός ποιμενικός μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ο Μεγάλος Ορεινός ποιμενικός σκύλος της χώρας μας. Οι ιδιαιτερότητες του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της μορφολογίας του σκύλου αυτού. (http://www.ofep.gr/presentation.htm). Στον ποιμενικό χαρακτήρα του ζώου παρατηρείται η ανεξαρτησία δράσης, η υψηλή αίσθηση του ζωτικού χώρου, το έντονα αναπτυγμένο ένστικτο προστασίας στο κοπάδι, η επιθετικότητα προς τα άγρια ζώα, το θάρρος, η πίστη στην ομάδα και η αφοσίωση στον τσομπάνη.
Σήμερα όμως με την εφαρμογή νέων μεθόδων άσκησης της σύγχρονης κτηνοτροφίας, την τάση εκσυγχρονισμού και βιομηχανοποίησης του κτηνοτροφικού κεφαλαίου, τη μείωση της νομαδικής κτηνοτροφίας, την εγκατάλειψη της υπαίθρου από τους κατοίκους της, η παραδοσιακή αυτή ελληνική φυλή σκύλων κινδυνεύει με εξαφάνιση. (http://www.arcturos.gr/gr/wildlife/A5.asp).
Το είδος αυτό όχι μόνο δεν είναι αναγνωρισμένο ως ράτσα αλλά παραμένει και αναξιοποίητο, ενώ οι κτηνοτρόφοι και γαιοκτήμονες προκειμένου να προστατεύσουν τα κοπάδια τους και τη γη τους, πυροβολούν ή δηλητηριάζουν με δολώματα τις αρκούδες και τους λύκους που απειλούν καλλιέργειες και ζωική παραγωγή.
Το γεγονός ότι ο ελληνικός ποιμενικός δεν είναι αναγνωρισμένος ως είδος μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνισή του καθώς,  η σκόπιμη ή τυχαία διασταύρωση των σκύλων της φυλής ελληνικός ποιμενικός με άλλες φυλές οδήγησε σε ανεξέλεγκτες διασταυρώσεις που αλλοίωσαν τα χαρακτηριστικά των σκύλων σε πολλές περιοχές απομακρύνοντάς τα από το παραδοσιακό πρότυπο. Τα ζώα που προήλθαν από επιμιξίες έχασαν σταδιακά τις ικανότητές που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική φύλαξη των κοπαδιών. Γι’  αυτό η πολιτεία έχει προχωρήσει στη σύσταση φορέα πιστοποίησης για το συγκεκριμένο σκύλο και μάλιστα θα επιδοτήσει και την αγορά του. (http://www.ipiros.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=61&Itemid=56).
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ διατηρεί εκτροφείο ελληνικού ποιμενικού, στο οποίο εκτρέφονται ελληνικοί ποιμενικοί σκύλοι και στη συνέχεια χορηγούνται σε κτηνοτρόφους των περιοχών, όπου υπάρχει παρουσία αρκούδας και λύκου, ως μέτρο πρόληψης των ζημιών που προκαλούν τα μεγάλα σαρκοφάγα ζώα στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο. Παράλληλα στο πλαίσιο της διάσωσης της φυλής του Ελληνικού Ποιμενικού αλλά και της προστασίας των κτηνοτρόφων, υλοποιείται  τριετές πρόγραμμα με τη συμβολή του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και την εποπτεία του Ομίλου Φίλων Ελληνικού Ποιμενικού. Μεταξύ των στόχων του προγράμματος είναι:
1. Η αξιολόγηση της μέχρι τώρα διανομής Ελληνικών Ποιμενικών σε κτηνοτρόφους, η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας και της λειτουργικότητας των ατόμων της φυλής στη φύλαξη των κοπαδιών και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.
2. Η ελεγχόμενη αναπαραγωγή και ζωοτεχνική βελτίωση της φυλής και διατήρηση της πολυμορφίας του γενετικού υλικού της .
3. Η πληθυσμιακή μελέτη των γνήσιων, διαθέσιμων ατόμων στην ύπαιθρο και χαρτογράφηση της γεωγραφικής κατανομής.
4. Η καταγραφή των απειλών της φυλής.
5. Η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων.
6. Η διερεύνηση των δυνατοτήτων αναγνώρισης της φυλής από την Παγκόσμια Κυνολογική Ομοσπονδία (5-7 χρόνια) .
Πηγή : http://iliochori.blogspot.com/