Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Η 25η Μαρτίου στο δημοτικό σχολείο Κορυφής .

Το δημοτικό σχολείο του χωριού μας ακόμα κρατάει Θερμοπύλες .




Οι μικροί μαθητές του δημοτικού σχολείου του χωριού μας γιόρτασαν και φέτος την επέτειο της επανάστασης του 1821 και αρκετοί ήταν οι κάτοικοι του χωριού μας που παραβρέθηκαν και χειροκρότησαν θερμά την προσπάθειά , τόσο την δικιά τους όσο και της δασκάλα τους να δείξουν ότι και εκεί στα ορεινά ξέρουν να τιμούν τους ήρωες που αγωνίστηκαν για την πατρίδα - και χωρίς την παρουσία βουλευτών και δημάρχων . 
Φωτογραφία : Βαγγέλης Χονδρός . 

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Τώρα ανακάλυψαν στον Δήμο Πύλης ότι αν και πεδινός , έχει 82% ορεινότητα .

Δυσβάσταχτο το κόστος του αποχιονισμού στο δ. Πύλης
Η δημοτική αρχή καλείται να πληρώσει περί τις 100.000 ευρώ μόνο για τα μισθωμένα μηχανήματα .


Προσδιορίστηκαν οι ώρες που απασχολήθηκαν τα ιδιωτικά μηχανήματα μισθωμένα από τον δήμο Πύλης για τον αποχιονισμό της περιοχής κατά τη χειμερινή περίοδο.
Συνολικά ο δήμος Πύλης πρέπει να πληρώσει 1.600 ώρες αποχιονισμού που κοστολογούνται από 45 μέχρι 60 ευρώ την ώρα ανάλογα το μηχάνημα και την περιοχή του αποχιονισμού. Πρόκειται, επομένως, για ένα κόστος της τάξης περί τις 100.000 ευρώ το οποίο είναι δυσβάσταχτο για τα οικονομικά δεδομένα του δήμου Πύλης.
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ο δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Κουφογάζος στις αρχές του μήνα, ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάσο Γιαννίτση. Υπενθυμίζεται ότι στην τότε επιστολή του ανέφερε, μεταξύ των άλλων, τα εξής: «Στην παρούσα στιγμή αντιμετωπίζουμε σημαντικό πρόβλημα λειτουργίας στο δήμο μας. Το φετινό χειμώνα έχουμε υποστεί σοβαρό πλήγμα από τις έντονες χιονοπτώσεις επί ένα συνεχόμενο μήνα με ύψος χιονιού μέχρι τρία (3) μέτρα και βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή μας. Παρά την έντονη κινητοποίηση του μηχανισμού του δήμου μας, η κατάσταση που επικρατεί είναι αρκετά δύσκολη με συνέπεια δήμος και Πολιτεία να εισπράττουμε τη δυσαρέσκεια των πολιτών.
Στην περιοχή του δήμου μας, με δεδομένη την τεράστια έκταση των ορίων μας, την ορεινότητα του μεγαλύτερου τμήματος (ποσοστό 82%), σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα λειτουργίας του τουριστικού προϊόντος και της γεωργοκτηνοτροφίας, στο σύνολο των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Αιθήκων - Πινδέων - Νεράιδας - Πύλης - Γόμφων - Μυροφύλλου και Πιαλείων, έχουν προκληθεί σημαντικές ζημιές στα δίκτυα υποδομής (οδοποιίας, ύδρευσης, ρωγμές δημόσιων κτηρίων και υποχωρήσεις τοίχων αντιστήριξης, με προφανή κίνδυνο κατάρρευσης). Ακόμη και Κοιμητήρια Τοπικών Κοινοτήτων έχουν υποστεί καθίζηση με αποτέλεσμα την πρόκληση μακάβριου θεάματος.
Ο κ. Κουφογάζος για τους παραπάνω λόγους ζήτησε οικονομική στήριξη της τάξης των 250.000 ευρώ .

ΕΡΕΥΝΑ .

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Οι βάρβαροι από τον Βορρά ήρθανε , και ακόμα δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι .

Αιολικά στα βουνά μας .
Κινητικότητα παρατηρείται στην περιοχή της Νεράιδας για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Σχετική είδηση ΕΔΩ.
Ταυτόχρονα συνεδριάζει η Επιτροπή ποιότητας Ζωής του Δήμου Πύλης με ένα από τα θέματα συζήτησης τη Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Αιολικός σταθμός ισχύος 24,65 ΜW, στις θέσεις «Παλούκι» - «Αγκάθι» -«Σπιτάκι» στα όρια του Δήμου Πινδαίων και της Κοινότητας Νεράιδας, στο Νομό Τρικάλων. 
Είναι γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή μας αρκετές ζώνες έχει στοχοποιηθεί -δεσμευτεί για τη δημιουργία Μικρών Υδροηλεκτρικών έργων και Αιολικών πάρκων με προσδιορισμένο αριθμό Ανεμογεννητριών. Δείτε σχετικά τον γεωπληροφοριακό χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ΕΔΩ.
Πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι οι φυσικοί πόροι της περιοχής μας (νερό, αέρας, ήλιος, δάση κ.α.) είναι ο πλούτος μας,είναι η ίδια μας η ζωή και δεν είναι διαθέσιμοι στον καθένα. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν ουσιαστικό ρόλο στη διαχείρισή τους.
Η ΑΧΕΛΩΟΥ ΡΟΥΣ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα ενημερώνει τις τοπικές κοινωνίες.

Υ.Γ. και σχόλιο από kaprotrikalon .
Η παρακάτω εταιρεία είναι αυτή που έχει κάνει τις μελέτες  για τα " Αιολικά πάρκα  " σε όλη την ορεινή περιοχή . Και μάλιστα οι μελέτες αυτές έχουν γίνει πολύ πριν ενταχθούμε στον
" Καλλικρατικό Δήμο Πύλης . Όταν υπήρχε " Διευρυμένη Κοινότητα Νεράιδας " και " Κοινότητα Θεοδωριάνων " . Γιατί και εκεί έχει κάνει μελέτες . Μάλιστα η εταιρεία αυτή έχει σαν έδρα την Αθήνα , και έχει γραφεία και στα Τρίκαλα και στην Άρτα .


Δείτε στον χάρτη της ΡΑΕ που ακριβώς σχεδιάζουν να βάλουν της ανεμογεννήτριες επάνω στο " Καπροβούνι " και φανταστείτε πως θα γίνει ο τόπος μας πάνω από το κεφάλι μας .

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Μετά τα ποτάμια θέλουν να μας καταστρέψουν και τα βουνά ; ; ; ; ; ; ; ;

Ανεμογεννήτριες στη Νεράιδα;
Πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει "κινητικότητα" για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή της Νεράιδας. Το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό και δε γνωρίζουμε μέχρι που έφτασαν οι σχετικές συζητήσεις και ποιοι τις διεξήγαγαν. Θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία γύρω απ' το θέμα, αφού επικοινωνήσουμε και με τον εκπρόσωπο της Τ.Κ. Νεράιδας. Και βέβαια χωρίς να έχουμε στοιχεία δε μπορούμε να πάρουμε θέση. Πρέπει όμως να καταστεί γνωστό ότι δε μπορεί να ενεργεία κανείς για τόσο σημαντικά ζητήματα ερήμην της τοπικών κοινωνιών .
Χρήστος Μαντέλλος . http://e-neraida.gr/site/

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Έφυγε και ο Μπάρμπα - Λίας .

Όπως μας πληροφόρησε ο συχωριανός μας Γιώργος Αποστ. Κουρεμένος , σήμερα έφυγε από κοντά μας ο Ηλίας Παν. Χονδρός , γνωστός ως Λίας-Καραχάλιος και η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 11.00 το πρωί στο χωριό μας . Γεννήθηκε κατά πληροφορίες το έτος 1923.Τον Μπάρμπα Λία μπορείτε να τον δείτε να μιλάει και να λέει ιστορίες για το χωριό μας στον Γιώργο , στο πρώτο μέρος του video που έχουμε ανεβάσει στο youtube .
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του .

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Ξέφραγο αμπέλι τα ορεινά .


Κατέστρεψαν την live κάμερα στο χωριό.
    
Sample Image

Αυτή ήταν η τελευταία εικόνα που μετέδωσε η κάμερα στις 19:14 ακριβώς προχτές το απόγευμα. Τη στιγμή εκείνη άγνωστος έκοψε τα καλώδια και την εξαφάνισε, προκαλώντας ταυτόχρονα και βραχυκύκλωμα, που είχε σαν αποτέλεσμα να πέσουν όλες οι ασφάλειες του υποσταθμού των τηλεοπτικών καναλιών και να μείνει το χωριό χωρίς τηλεοπτικά κανάλια, αλλά και να κινδυνέψει άμεσα από ηλεκτροπληξία. Βλάβη υπέστη από το βραχυκύκλωμα και ηλεκτρονικός εξοπλισμός που υποστήριζε την κάμερα.
Ήταν δωρεά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Κώστα Βίτσιου, ήταν ενσωματωμένη στον μετεωρολογικό σταθμό και μέσω του theodοriana.com μετέδιδε ζωντανή εικόνα του χωριού, δεχόμενη καθημερινά εκατοντάδες επισκέψεις, αποτελώντας την καλύτερη διαφήμιση για τα Θεοδώριανα. Και τον περασμένο Αύγουστο η κάμερα έγινε στόχος της ηλιθιότητας κάποιου, αλλά τώρα δόθηκε η χαριστική βολή.
Δεν το βάζουμε κάτω, θα προσπαθήσουμε άμεσα να την αντικαταστήσουμε με καινούργια, παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύλλογός μας.
Υ.Γ. Πριν λίγες μέρες κάποιοι επιτήδειοι έκαναν επιδρομή και στη Λαφίνα , και έκλεψαν τον μικροφωνικό ενισχυτή της εκκλησίας των Αγίων Αποστόλων .
Αλωνίζουν οι ποντικοί στα ορεινά , αφού η γάτα ( το κράτος σε κάθε μορφή ) , απουσιάζει ΠΑΝΤΕΛΩΣ .

Και . . . . . λίγη ιστορία για τον τόπο μας .

Πέρασμα ανθρώπων και ιδεών η περιοχή της Αθαμανίας - Αργιθέας .
Ένωσε τις ιστορικές περιοχές του δυτικού ελληνικού κόσμου με τον χώρο του Αιγαίου . Ενδιαφέροντα στοιχεία μελέτης .


Η αρχαιολογική έρευνα πιστοποιεί ότι η κατοίκηση της περιοχής και η χρήση των διαβάσεων ανάγεται - μέχρι στιγμής - στη Μέση Εποχή του Χαλκού .
Παρά τη φαινομενική απομόνωση της περιοχής της Αθαμανίας και το αδιαπέραστο του φυσικού της αναγλύφου, αποτέλεσε διαχρονικό πέρασμα ανθρώπων και ιδεών και ένωσε τις ιστορικές περιοχές του δυτικού ελληνικού κόσμου με τον χώρο του Αιγαίου. Κατά την ελληνιστική περίοδο χρησιμοποιήθηκε ως κύρια οδός των στρατιών που συγκρούστηκαν για την κυριαρχία στον ελλαδικό χώρο και διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στη διευθέτηση των ελληνικών πραγμάτων από την αναδυόμενη δύναμη της Ρώμης.
Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των χιλιετιών, η οικονομία της περιοχής, ο τρόπος ζωής, η οικιστική οργάνωση και το οδικό δίκτυο αναπτύχθηκαν με βάση το έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο και ουσιαστικά δεν μεταβλήθηκαν έως τις μέρες μας. Πρόκειται για στοιχεία του αρχαιολόγου κ. Λεωνίδα Χατζηαγγελάκη, ο οποίος αναφέρεται στην περιοχή της Αθαμανίας-Αργιθέας.
Ο ταξιδιώτης .

Ο ταξιδιώτης, είτε ερχόμενος από τη Θεσσαλία προς την Ήπειρο είτε ακολουθώντας αντίστροφη πορεία, σχηματίζει την εντύπωση μιας απομονωμένης περιοχής που δύσκολα επικοινωνεί με τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο. Η εντύπωση αυτή οφείλεται στη μορφολογια του εδάφους, καθώς στην περιοχή της νότιας Πίνδου υψώνονται σαν τείχη οι ορεινοί όγκοι.
Ο Ασπροπόταμος – Αχελώος – στα ανατολικά, ο Άραχθος στα δυτικά και οι παραπόταμοί τους, διασχίζοντας την ενδοχώρα δημιουργούν ένα πολύπλοκο δίκτυο χαραδρώσεων, με λίγα ορεινά πλατώματα και κατά συνέπεια ελάχιστη καλλιεργήσιμη γη. Την εικόνα της απομόνωσης επιτείνει το κλίμα της περιοχής που σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζεται από βαρείς χειμώνες και σύντομα, αλλά δροσερά, καλοκαίρια.
Οι πληροφορίες που έχουμε για το οδικό δίκτυο της αχανούς αυτής περιοχής που, οι αρχαίοι δίκαια ονόμαζαν Άπειρο χώρα, προέρχονται, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, από τα μονοπάτια των χρόνων της Τουρκοκρατίας. Όταν μιλάμε για τα περάσματα της Αθαμανίας προς την Αμβρακία, αναφερόμαστε, συνήθως στα παλαιά μονοπάτια που έμειναν σε χρήση έως τη δεκαετία του 1950.
Η αναφορά στις αρχαίες θέσεις [δεν είναι δυνατό να είναι χρονολογική, παρά (αυτό μπορεί να διαγραφεί) μόνο ] είναι γεωγραφική, αφού η έρευνα, προσθέτει ο ίδιος, που μόλις τις τελευταίες δεκαετίες έστρεψε την προσοχή της στη νότια Πίνδο, δεν έχει ακόμη καταφέρει να συνθέσει τη χρονική συνέχεια και τη χρήση όλου του πλέγματος των αρχαίων καταλοίπων. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η περιοχή του Ασπροποτάμου δεν έτυχε μέχρι σήμερα συστηματικής έρευνας, ενώ νοτιότερα η περιοχή της Αργιθέας προηγείται στον τομέα αυτό, με τη διενέργεια συστηματικών πλέον ερευνών τα τελευταία έτη. Μοιραία, λοιπόν, το βάρος των αναφορών θα πέσει στη νότια περιοχή, όπου τα αρχαία κατάλοιπα είναι συστηματικότερα καταγεγραμένα και έχουν συνδεθεί με ιστορικές πηγές και άλλες πληροφορίες.
Αργιθέα .

Η περιοχή της σημερινής Αργιθέας με τους δήμους και τα χωριά της αποτελούσε στην αρχαιότητα τμήμα της Αθαμανίας. Πρόκειται, τονίζει ο κ. Χατζηαγγελάκης, για την περιοχή της νότιας Πίνδου που διαρρέεται από τον Άνω Αχελώο – τον αρχαίο Ίναχο- και εκτεινόταν στα βόρεια από το όρος Λάκμος ή Λάκμων (Περιστέρι) έως τη βορειοανατολική περιοχή των Αγράφων στα νότια. Περιελάμβανε το νοτιοανατολικό τμήμα της Ηπείρου, ανατολικά του Άραχθου ποταμού, στο χώρο που καλύπτουν τα Αθαμανικά όρη (Τζουμέρκα), και το δυτικό, ορεινό τμήμα της Θεσσαλίας, που ορίζεται από μια σειρά κορυφών της Πίνδου, το Κερκέτιο όρος (Κόζιακας) και το όρος Ίταμος, με κατεύθυνση από ΒΔ προς ΝΑ, σχηματίζοντας ένα «ορεινό τείχος» ανάμεσα στην Αθαμανία και τη Θεσσαλία. Ο Στράβωνας, ορίζοντας την περιοχή της Θεσσαλίας, αναφέρει ότι στα δυτικά την περιέκλειαν «οι Αιτωλοί και οι Ακαρνάνες και οι Αμφιλόχιοι και από τους Ηπειρώτες οι Αθαμάνες και οι Μολοσσοί.
Σε αρκετές θέσεις της περιοχής των Αθαμάνων, σύμφωνα με τον κ. Χατζηαγγελάκη, υπάρχουν ερείπια οικισμών και οχυρών ως επί το πλείστον των ιστορικών χρόνων. Οι πιο πολλές βρίσκονται κατά μήκος των αρχαίων δρόμων και διαβάσεων, όπως αναφέραμε. Δύσκολα, όμως, μπορούν να ταυτιστούν οι θέσεις των πόλεων που αναφέρει ο Τίτος Λίβιος με τις θέσεις στις οποίες υπάρχουν αρχαία λέιψανα.
Συμπέρασμα .

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε, προσθέτει ο αρχαιολόγος, ότι παρά τη φαινομενική απομόνωση της περιοχής της Αθαμανίας και το αδιαπέραστο του φυσικού της ανάγλυφου, αποτέλεσε διαχρονικό πέρασμα ανθρώπων και ιδεών και ένωσε τις ιστορικές περιοχές του δυτικού ελληνικού κόσμου με τον χώρο του Αιγαίου. Κατά την ελληνιστική περίοδο χρησιμοποιήθηκε ως κύρια οδός των στρατιών που συγκρούστηκαν για την κυριαρχία στον ελλαδικό χώρο και διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στη διευθέτηση των ελληνικών πραγμάτων από την αναδυόμενη δύναμη της Ρώμης. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των χιλιετιών, η οικονομία της περιοχής, ο τρόπος ζωής, η οικιστική οργάνωση και το οδικό δίκτυο αναπτύχθηκαν με βάση το έντονο γεωγραφικό ανάγλυφο και ουσιαστικά δεν μεταβλήθηκαν έως τις μέρες μας.
Η αρχαιολογική έρευνα πιστοποιεί ότι η κατοίκηση της περιοχής και η χρήση των διαβάσεων ανάγεται - μέχρι στιγμής - στη Μέση Εποχή του Χαλκού. Οι επιφανειακές έρευνες του κ. Λεωνίδα Π. Χατζηαγγελάκη και των συνεργατών του στην περιοχή αυτή έφεραν στο φως και αρχαιολογικά στοιχεία της Μέσης Παλαιολιθικής Εποχής.

ΕΡΕΥΝΑ .

12.952.184 ευρώ το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Πύλης .

Διαφορετικές προσεγγίσεις επ’ αυτού από συμπολίτευση και αντιπολίτευση . 


Στο ποσό των 12.952.184 ευρώ ανέρχεται το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Πύλης που εγκρίθηκε στην πρόσφατη ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Στο Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνονται έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τη ΣΑΤΑ και από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Όσον αφορά τη ΣΑΤΑ ελήφθη υπόψη η ΣΑΤΑ του 2011. Ποσοστό 20% διατέθηκε συνολικά για έργα στο δήμο Πύλης τα οποία προτείνονται προς υλοποίηση. Από το υπόλοιπο 80%, το 50% διατίθεται για παλιές οφειλές και το υπόλοιπο 50% για καινούργια έργα στις δημοτικές ενότητες.
Επί του προγράμματος οι τοποθετήσεις συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης είναι από διαφορετικές αφετηρίες. Ο δήμαρχος, κ. Κουφογάζος αναφέρθηκε εκτενώς στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, στην ελλιπή χρηματοδότηση των δήμων από την κεντρική εξουσία, στα δάνεια και τις οφειλές που βαρύνουν το δήμο, στην κοινωνική πολιτική που καλείται να ασκήσει ο δήμος και κατέληξε ότι το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός συντάχθηκαν με ρεαλισμό και αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα του δήμου ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ένταξη έργων σε διάφορα προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ και άλλα.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Παντέρας είπε ότι «το Τεχνικό Πρόγραμμα κινείται στη λογική των κατατμήσεων έργων αφού περιλαμβάνει πολλά μικροέργα στα όρια των αναθέσεων. Θα μπορούσαν να συνταχθούν μελέτες οι οποίες θα
περιλάμβαναν έργα της ίδιας κατηγορίας όπως είναι οι τσιμεντοστρώσεις, η κατασκευή μικρών τεχνικών, οι συντηρήσεις αγροτικών δρόμων, ώστε να δημοπρατηθούν και ο δήμος να έχει όφελος από τις εκπτώσεις των δημοπρασιών και ότι υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα που έχει σχέση με το δημοκρατικό προγραμματισμό το πώς δηλαδή αντιλαμβάνεται κανείς συνολικά την προοπτική και την πορεία του δήμου Πύλης. Δεν υπάρχει συνολική πρόταση για την ανάπτυξη του δήμου».
Ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Κοτρώνης αναφέρθηκε στη γενικότερη οικονομική κατάσταση, στο γεγονός ότι έργα μεγάλα στην περίοδο της ύφεσης δεν είναι εύκολο να υλοποιηθούν, ότι είναι δύσκολο στον καθένα να διαχειριστεί την οικονομική κατάσταση και ότι θα είναι δύσκολο να συντηρηθούν ακόμα και παλιά έργα και κατέληξε ότι όσον αφορά τις κατατμήσεις των έργων μπορεί μ’ αυτόν τον τρόπο τα έργα να γίνονται πιο γρήγορα, μπορεί οι προθέσεις της δημοτικής αρχής να είναι καλές, όμως αυτός ο τρόπος υλοποίησης έργων τα προηγούμενα χρόνια δημιούργησε πολλά προβλήματα και πρότεινε να συνταχθούν μελέτες για της ίδιας κατηγορίας έργα και να δημοπρατηθούν.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Αρμάγος αναφέρθηκε στη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας, ότι και ο προϋπολογισμός του Δήμου είναι ενταγμένος στη λογική των μνημονίων διαρκείας.

ΕΡΕΥΝΑ .

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Με 120.000 ευρώ τι θα πρωτοκάνουν , και σε ποιό χωριό ; ; ; ;

Δύο διαγωνισμοί για τεχνικά έργα στο δήμο Πύλης .
Εγκρίθηκαν κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής .

Σε δύο δημοπρασίες συγκεντρώθηκαν έργα τεχνικού ενδιαφέροντος που αφορούν κυρίως το οδικό δίκτυο στο δήμο Πύλης .
Κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Πύλης υπό την προεδρία του δημάρχου κ. Κώστα Κουφογάζου αποφασίστηκε η έγκριση των τευχών δημοπράτησης του έργου «Συντήρηση - Βελτίωση και κατασκευή τεχνικών στο οδικό δίκτυο των Δ.Ε. Πύλης, Γόμφων, Πιαλείων - Καθορισμός όρων δημοπρασίας - Συγκρότηση επιτροπής διαγωνισμού» Πρόκειται για του πρώην πεδινούς και ημιορεινούς δήμους του διευρυμένου πλέον δήμου Πύλης. Τo ύψος των τεχνικών έργων που θα εκτελεστούν ανέρχεται σε 100.000 ευρώ.
Επίσης αποφασίστηκε η έγκριση τευχών δημοπράτησης του έργου «Συντήρηση - Βελτίωση και κατασκευή τεχνικών στο οδικό δίκτυο των Δ.Ε. Αιθήκων, Πινδέων, Μυροφύλλου, Νεράιδας - Καθορισμός όρων δημοπρασίας-Συγκρότηση επιτροπής διαγωνισμού". Πρόκειται για έργα ύψους 120.000 ευρώ και αφορούν τους πρώην ορεινούς δήμους και κοινότητες .Τα διάφορα μικροέργα για τη συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου αποφασίστηκε να συγχωνευθούν σε δύο μεγάλες εργολαβίες προκειμένου να αποφευχθούν οι κατατμήσεις και να επιτευχθεί μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης για τον δήμο.
Επίσης, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκαν:
-Η έγκριση δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικών αποθηκών στην Τ.Κ. Γαρδικίου με ποσό έναρξης τα 300 ευρώ το έτος και διάρκεια σύμβασης τα 9 έτη.
- Η έγκριση όρων δημοπρασίας εκμίσθωσης καλλιεργήσιμης γης στην Τ.Κ. Πιαλείας 4 στρεμμάτων με τιμή εκκίνησης τα 35 ευρώ το στρέμμα.
-Η έγκριση όρων δημοπρασίας εκμίσθωσης καλλιεργήσιμης γης στην Τ.Κ. Φιλύρας έκτασης 25 στρεμμάτων με τιμή εκκίνησης τα 35 ευρώ.
- Η έγκριση όρων δημοπρασίας εκμίσθωσης καλλιεργήσιμης γης στην Τ.Κ. Φήκης έκτασης 6 στρεμμάτων με τιμή εκκίνησης επίσης τα 35 ευρώ.
- Η έγκριση όρων δημοπρασίας εκμίσθωσης καλλιεργήσιμης γης στην Τ.Κ. Πηγής έκτασης 125 στρεμμάτων με τιμή εκκίνησης τα 35 στρέμματα.
- Η έγκριση όρων δημοπρασίας εκμίσθωσης καλλιεργήσιμης γης στην Τ.Κ. Ελευθεροχωρίου με 35 ευρώ.
-Η έγκριση όρων δημοπρασίας εκμίσθωσης καλλιεργήσιμης γης στην Τ.Κ. Μουριάς έκτασης 10 στρεμμάτων με τιμή εκκίνησης τα 40 ευρώ το στρέμμα κατόπιν πρότασης του τοπικού συμβουλίου.
-Η έγκριση όρων δημοπρασίας εκμίσθωσης του δικαιώματος χρήσης της γεφυροπλάστιγγας στην Τ.Κ. Λυγαριάς 1.050 ευρώ το έτος.
Τέλος ψηφίστηκαν πιστώσεις για οφειλές του τρέχοντος αλλά και προηγούμενων ετών.
ΕΡΕΥΝΑ .

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Με το πρόβλημα στον Αετό τι θα γίνει Κε Κουφογάζο ; ; ; ; ; ; ;

Στο ΕΣΠΑ η βελτίωση δικτύου ύδρευσης Φήκης – Ελευθεροχωρίου Τρικάλων .
Βελτιώνονται τα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου Πύλης μετά από απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού.
 
 
βελτίωση δικτύου ύδρευσης Φήκης – Ελευθεροχωρίου

Συγκεκριμένα το έργο «Βελτίωση δικτύου ύδρευσης Φήκης – Ελευθεροχωρίου και εξοπλισμός υδρευτικών γεωτρήσεων στα Τ.Δ. Φήκης και Φιλύρας» προϋπολογισμού 403.109,24 ευρώ, έχει ως στόχο την βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας του νερού σε δίκτυα ύδρευσης οικισμών του Δήμου.
Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός: «Είναι ένα σημαντικό έργο που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Στόχος του είναι η εξάλειψη των φαινομένων έλλειψης πόσιμου νερού στην εν λόγω περιοχές και η παροχή επαρκούς και κατάλληλης ποιότητας πόσιμου νερού στους κατοίκους του».
Το έργο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, Άξονας Προτεραιότητας 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα ζωής στη Θεσσαλία» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και με Δικαιούχο και Φορέα Υλοποίησης το Δήμο Πύλης. Αφορά, κατασκευή αγωγού ύδρευσης που θα συνδέει την υδρευτική γεώτρηση στο Τ.Δ. Φήκης με υπάρχουσα δεξαμενή στο ίδιο τοπικό διαμέρισμα, καθώς και την κατασκευή νέου υδρευτικού αγωγού που θα συνδέει την δεξαμενή με το δίκτυο ύδρευσης στο Τ.Δ. Ελευθεροχωρίου.
Κατασκευή οικίσκου και εξοπλισμό υδρευτικής γεώτρησης με όλα τα απαιτούμενα συστήματα για την τροφοδοσία της δεξαμενής και του δικτύου ύδρευσης του Ελευθεροχωρίου από τη γεώτρηση του Τ.Δ. Φήκης.
Εξοπλισμό με όλα τα απαιτούμενα συστήματα για τη τροφοδοσία της δεξαμενής από τη γεώτρηση στο Τ.Δ. Φιλύρας.
Ο ωφελούμενος πληθυσμός από την κατασκευή του εν λόγω έργου ανέρχεται σε 2.423 κατοίκους.
Τrikalanews .

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ο χορός της Λαφίνας .

Ήταν ο χορός των Λαφινιωτών .


Ήταν μία πολύ όμορφη χοροεσπερίδα. Όπως και όλες οι χοροεσπερίδες των Λαφινιωτών της Αθήνας.
Στην ευχάριστη αίθουσα στο Ηπειρώτικο Σαλόνι επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, εκατό περίπου Λαφινιώτες με τους φίλους τους πέρασαν μία υπέροχη βραδιά με χορό, με τραγούδι και με αμείωτο κέφι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το dovroi.gr έδωσε το παρόν κι ένιωσε την πραγματική ζεστασιά των φίλων μας Λαφινιωτών η φιλοξενία των οποίων είναι πάντα ξεχωριστή.
Ο πρόεδρος Κώστας Βλάχος η ψυχή του συλλόγου, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρώην πρόεδρος Θανάσης Λιάπης , ο επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου Σωκράτης Κουρεμέντζας, ο Τελώνης Λεωνίδας Στασινός, το Θανάσης Αντωνίου, ο Βασίλης Κουρεμέντας και άλλοι Λαφινιώτες που ξέρουν καλά από γλέντια μας έκαναν όλους μας να περάσουμε υπέροχα.
Το παρών στην εκδήλωση αυτή έδωσαν η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Νεραϊδιωτών Βάγια Καρακώστα με το Γραμματέα του συλλόγου και πρώην εκδότη του «Γλαβά» Χρήστο Μαντέλλο, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αδελφότητας Παχτουριωτών Κώστας Βασιλάρας με το μέλος του διοικητικού του συμβουλίου Κώστα Πλή και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Θεσσαλών δήμου Φυλής Ανδρέας Βασιλάρας. Με τους ξεχωριστούς αυτούς συμπατριώτες μας και τους Λαφινιώτες μας δόθηκε η δυνατότητα να κάνουμε και εποικοδομητική συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ορεινή μας Πατρίδα .
Αγαπητοί μας φίλοι Λαφινιώτες και του χρόνου!

Αναδημοσιεύουμαι το ρεπορτάζ του Δημ.Τσάκαλου από το www.dovroi.gr

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Αφιέρωμα στα Τζουμέρκα .

                          Τζουμέρκα: Αετοφωλιές των Αθαμανών .


Στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ" υπάρχει ένα αφιέρωμα στην ενότητα "Ταξίδι" για τα Τζουμέρκα. 

Αυτό το αφιέρωμα το είδαμε στην ηλεκτρονική σελίδα http://www.ethnos.gr και το αναδημοσιεύουμε ως έχει:


Διαβάστε περισσότερα »

Μάρτης - γδάρτης . . . . .

           Ξανά χιόνια στα ορεινά του Νομού Τρικάλων . 
 
 
 

«Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης» λέει ο λαός και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα φέτος.
Μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που έλιωσε μεγάλη ποσότητα από το χιόνι στα ορεινά, σήμερα υπήρξε …επανεμφάνιση του χιονιού με ένταση και με τους Μετεωρολόγους, να κάνουν λόγο για διατήρηση αυτού του καιρικού σκηνικού μέχρι και την Τρίτη, ενώ χαμηλές θα παραμείνουν και οι θερμοκρασίες σε όλο τον Νομό.

Trikalanews .

Ορεινά της Πύλης είναι μόνο το . . . . . Περτούλι ; ; ; ;

Infokiosks στην ορεινή περιοχή της Πύλης .
Θα στηθεί σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Κώστα Κουφογάζο .
Απόψεις για το χιονοδρομικό . 


Ικανοποιημένος από τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου Περτουλίου δηλώνει ο δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Κουφογάζος.
Ο ίδιος, εκτός από την ικανοποίησή του , εκφράζει και την πρόθεση της δημοτικής αρχής Περτουλίου να αναδείξει περαιτέρω το ρόλο του αξιοποιώντας τον κομβικό του ρόλο μιας και είναι το μόνο ίσως χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται ακριβώς πάνω στην κεντρική οδική αρτηρία τουριστικής περιοχής, επομένως είναι εύκολα προσβάσιμο στους επισκέπτες.
Σε πρώτη φάση θα αναζητηθεί ενοικιαστής για το δεύτερο μικρό σαλέ για το οποίο δεν υπήρξε ενδιαφέρον κατά τη δημοπράτησή του.
Επίσης, μία απόφαση της δημοτικής αρχής η οποία θα αντιμετωπίσει και ένα υπαρκτό έλλειμμα για την ευρύτερη τουριστική περιοχή είναι και η παροχή πληροφοριών στους διερχόμενους επισκέπτες στο χώρο του χιονοδρομικού. Ο κ. Κουφογάζος δήλωσε ότι θα εγκατασταθεί Infokiosks από το οποίο θα δίνονται οι απαραίτητες πληροφορίες στους επισκέπτες για τα αξιοθέατα της περιοχής αλλά και αμιγώς πρακτικές συμβουλές για τις διαδρομές κλπ.
Στο μεταξύ, την ανάγκη «να μεγαλώσει» το χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου ή ακόμη και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή άλλου, στην περιοχή (στη Μαρόσα) υπογραμμίζει με δηλώσεις ο πρόεδρος των επαγγελματιών του ορεινού όγκου κ. Ηλίας Φιλοκώστας.
Το χιονοδρομικό κέντρο αποτελείται από τρεις πίστες και τρεις αναβατήρες. Μία πίστα κόκκινη μήκους 1,500μ., μία μπλε μήκους 400μ. και μία πράσινη εκπαιδευτική μήκους 80μ. Επίσης υπάρχει ένας εναέριος διθέσιος αναβατήρας μήκους 1,170μ, ένας συρόμενος μήκους 350μ και ένα μπέιμπι λίφτ μήκους 60μ.
Αυτά τα δεδομένα του χιονοδρομικού κέντρου εκτιμάται ότι είναι σχετικά μικρά για να καλύψουν τις ανάγκες ενός απαιτητικού κοινού, όπως είναι οι επισκέπτες που κάνουν σκι, αλλά και για να αντέξει στον ανταγωνισμό μιας και τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί νέα μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα σε αρκετές περιοχές της χώρες, πέραν των μεγάλων χιονοδρομικών που λειτουργούν σε γειτονικές χώρες (κυρίως Βουλγαρία) και τα οποία προσελκύουν το ενδιαφέρον εκείνων των Ελλήνων που έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν ακόμη χειμερινές διακοπές.
ΕΡΕΥΝΑ .

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Αυτή την ώρα στον Στέφο . . . .

Ρε τι καλά που περνάνε στο ΚΑΠΡΟ . . . . . .
Τσιπουράκι , καλή παρέα και . . . . δηλωτή με τον
ΣΤΕΦΟ .




Σαν πολύ σκεπτικό τον βλέπω τον Στέφο . . . . . .
Λέτε να χάνει ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Φωτογραφία : Βαγγέλης Χονδρός .

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΑΧΤΟΥΡΙΩΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ . ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ .

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ  ΠΑΧΤΟΥΡΙΩΤΩΝ  ΤΡΙΚΑΛΩΝ
        ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ταχ. Διεύθυνση :    

Ηλιουπόλεως   38-  40 ΑΘΗΝΑ  Τ.Κ. 116 31

Τηλ. – fax : 210 9010187



                                 Δ   Ε   Λ   Τ   Ι   Ο        Τ   Υ   Π   Ο   Υ


Σας γνωρίζουμε  ότι από τις εκλογές της 4ης  Μαρτίου 2012 στη διοίκηση της Αδελφότητας Παχτουριωτών Τρικάλων με  έδρα την Αθήνα  εκλέχτηκε  νέο Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής :

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:                               ΚΩΣΤΑΣ Λ.  ΒΑΣΙΛΑΡΑΣ   
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:                     ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ  Φ. ΒΑΣΙΛΑΡΑΣ
 ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:                       ΛΙΛΑ  ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΤΑΜΙΑΣ:                                     ΒΑΣΙΛΗΣ  ΚΟΥΤΡΑΣ
ΕΦΟΡΟΣ ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ:    ΒΑΣΩ ΤΣΙΟΥΝΗ

ΜΕΛΗ:                                         ΕΛΕΝΗ – ΚΩΤΣΗ  ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ
                                                       ΚΩΣΤΑΣ  ΠΛΗΣ


                                            Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας .
                                                   Κώστας Βασιλάρας .
Υ.Γ. Το kaprotrikalon εύχεται καλή επιτυχία στα μέλη που πήραν την τύχη του συλλόγου  στα χέρια τους , και καλή δύναμη στο έργο που έχουν να βγάλουν εις πέρας . 

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ξεμπλοκάρει η ιστορία της Μεσοχώρας . . . . . . .

Τελειώνει της Μεσοχώρας !



Στην τελική ευθεία βρίσκεται η αποσύνδεση του φράγματος Μεσοχώρας από το συνολικό έργο της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου.
Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός ανέφερε ότι «εμείς είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να γίνει το έργο στη Μεσοχώρα. Έχουμε επενδύσει ένα ποσό που σχεδόν αγγίζει τα 400 εκ. ευρώ σε ένα σημαντικό έργο για την περιοχή και για εμάς. Έχει συνδεθεί με τον Αχελώο και τώρα πάει να γίνει αποσύνδεση αυτής της υπόθεσης. Από το υπουργείο μας έχουν πει ότι ελπίζουν μέσα στην άνοιξη να μπορέσει πραγματικά να ξεμπλοκάρει η ιστορία της Μεσοχώρας, η οποία είναι σχεδόν τελειωμένη».
«Για κραυγαλέο παράδειγμα αντιφατικότητας, αναποτελεσματικότητας και εθελοτυφλίας του ελληνικού δημοσίου για πάρα πολλά χρόνια» έκανε λόγο ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, συμπληρώνοντας ότι «είναι ένα θέμα για το οποίο δεν νομίζω ότι μπορεί να είναι κανείς περήφανος διαχρονικά». Υποστήριξε μάλιστα ότι «η ΔΕΗ θα αρχίσει σύντομα να αποσβαίνει τα κόστη που έχει επενδύσει στο συγκεκριμένο έργο».
Για να δούμε θα μείνουμε για μια ακόμη φορά στα ευχολόγια...
TAΣΟΣ ΠΛΕΝΤΖΑΣ  - e-enimerosi .

Rafting στον Άσπρο .

Μήπως τελικά θα έπρεπε να σκεφτούμε σοβαρά , και με άλλο μάτι , να αξιοποιήσουμε προς όφελός μας τα νερά του Άσπρου και αντί να τα στείλουμε στον κάμπο .

 

Χθεσινή φωτογραφία λίγο μετά την ΚΑΜΑΡΑ της Μεσοχώρας από τον Βαγγέλη Χονδρό .

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ .

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  ΑΡΑΧΘΟΥ .                                              ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΙΤΩΝ ΑΡΤΑΣ «ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ» .
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΤΣΟΥΚΙΟΥ .
Παρασκευή  2 Μαρτίου 2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η πρωτοφανής κυβερνητική επίθεση με νομοθετικές διατάξεις, όπως ο τελευταίος νόμος του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), που προσπαθούν να επαναφέρουν την κατασκευή του ΥΗΕ του Αγίου Νικολάου όσο και άλλες επεμβάσεις στην περιοχή των Τζουμέρκων,  συνάντησε πρόσφατα  την πάνδημη αντίθεση  της ηπειρωτικής κοινωνίας. Με αφορμή αυτές τις διατάξεις το μπλοκ των φραγματοκατασκευαστών, ΥΠΕΚΑ, «επενδυτών», προσπαθεί να βρει ρωγμές και ερείσματα για την προώθηση των σχεδίων του.
Δυστυχώς το πρόσφατο έγγραφο-επιστολή του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων προς τον υπουργό ΠΕΚΑ κ. Παπακωνσταντίνου (3-2-2012),  μπορεί να εκληφθεί ότι συναινεί με τα σχέδια του  μπλοκ αυτού, καθώς διατυπώνει θέσεις και προτάσεις που δεν συνάδουν με το στόχο του Φορέα Διαχείρισης και τους σκοπούς  του Προεδρικού Διατάγματος σύστασης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, για την προστασία του περιβάλλοντος.
Στην επιστολή του ο πρόεδρος του Φορέα κ. Χασάνης, σχετικά με το ΥΗΕ του Αγίου Νικολάου ρωτά τον υπουργό: «Γιατί έστω δεν χωροθετήθηκε το έργο κατά 3.400 μέτρα πιο κάτω, δηλαδή 700 μέτρα πιο πάνω από τη γέφυρα Τζαρή…;». Προτείνοντας δηλαδή να γίνει το έργο λίγο πιο κάτω(!).
Από τα γραφόμενα στην επιστολή του, φαίνεται αγνοεί πλήρως τι συνιστά η μελέτη για το ΥΗΕ του Αγίου Νικολάου. Αγνοεί ότι η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων υπογράφτηκε το 2005. Ότι πέρασε από τα Νομαρχιακά Συμβούλια Ιωαννίνων και Άρτας, τα οποία ομόφωνα γνωμοδότησαν αρνητικά. Αγνοεί τη θέση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, καθώς αγνοεί και το λόγο για τον οποίο ακυρώθηκε η κατασκευή του έργου από το Συμβούλιο της Επικρατείας, μολονότι όλα αυτά έχουν δημοσιευτεί πολλές φορές και γνωρίζουν όλοι.
Αλλά το πιο σκανδαλώδες για την άγνοια (ή μήπως δεν είναι  πράγματι άγνοια;) του προέδρου είναι η θέση του για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, με το οποίο ο κ. Παπακωνσταντίνου προσπάθησε να ψηφιστεί φωτογραφική διάταξη για το ΥΗΕ του Αγίου Νικολάου.  Αναφέρεται στην επιστολή του  στο νομοσχέδιο, όταν αυτό ήδη είχε ψηφιστεί και είχε γίνει νόμος μια εβδομάδα νωρίτερα, με τέτοιο τρόπο που φαίνεται  σαν να έλειπε από τη χώρα και δεν αντιλήφθηκε τίποτα από την πανηπειρωτική (για να μην πούμε πανελλαδική) αντίδραση κατοίκων, φορέων, βουλευτών, Δήμων, Περιφερειακού Συμβουλίου, Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών, ΙΛΕΤ κ.λ.π. Μόνον ο Φορέας Διαχείρισης έλαμψε με την παταγώδη σιωπή του.
Φαίνεται να αγνοεί παντελώς ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «βάφτισε» τα μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα ως ΑΠΕ,  μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει  τις απαιτήσεις του λόμπυ των φραγματοποιών.
Έκπληξη επίσης προκαλεί θέση του, ότι η περιοχή του Εθνικού Πάρκου αντέχει την  εγκατάσταση μικρών υδροηλεκτρικών, προτείνοντας ουσιαστικά την ανεξέλεγκτη εγκατάστασή τους σ’ όλα τα ρέματα και ποτάμια της περιοχής, τα περισσότερα εντός Εθνικού Πάρκου και εντός περιοχών ΝΑΤΟΥΡΑ, παραβλέποντας ότι μόνο στην περιοχή των  Τζουμέρκων υπάρχουν είκοσι άδειες παραγωγής για μικρά υδροηλεκτρικά.
Κι ενώ θα περίμενε κανείς  να εκφράσει τις αντιρρήσεις του για τις διατάξεις των νόμων 3851/2010 (άρθρο 8) και του νόμου 4014/2011 (άρθρο 10), που αφήνουν  παράθυρα για την εγκατάσταση ΑΠΕ στις υψηλές ζώνες προστασίας του Εθνικού Πάρκου( Ζώνη Ι και ΙΙ) ακόμα και σε οικότοπους προτεραιότητας, αντίθετα εμμέσως προτείνει την εγκατάσταση τεράστιων αιολικών πάρκων, πάνω από τα 1.200 μέτρα υψόμετρο, εκεί που το έδαφος είναι στέρεο και δεν διαβρώνεται(!).  Δεν γνωρίζει ότι οι θέσεις που περιγράφει ανήκουν στη Ζώνη ΙΙ του πάρκου, όπου εκεί σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα δεν επιτρέπεται τέτοια επέμβαση; Ή εναρμονίζεται πλήρως με τις παραπάνω περιβαλλοντοκτόνες  νομοθετικές ρυθμίσεις του ΥΠΕΚΑ, πιστεύοντας, όπως γράφει, ότι ο Φορέας έχει «ενεργειακό» καθήκον,  παραβλέποντας ότι πρώτιστο καθήκον του Φορέα σύμφωνα με το άρθρο 1 του Προεδρικού Διατάγματος είναι η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου των ορεινών όγκων των Τζουμέρκων;
Αν η άγνοια όλων αυτών είναι πραγματική, τότε νομίζουμε ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στα καθήκοντά του, καθώς οι θέσεις του έρχονται σε αντίθεση με τη θέληση της ηπειρωτκής κοινωνίας, αλλά και με το καθήκον για την προστασία του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων. Αν δεν είναι  πραγματική, αλλά οι θέσεις του υπαγορεύτηκαν από άλλους λόγους, τότε τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.
Μεγάλο ερώτημα παραμένει επίσης αν οι θέσεις αυτές, όπως εκφράζονται στην επιστολή, είναι προσωπικές ή  εκφράζουν και τις θέσεις του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης. 
Από τον Φορέα θα περιμέναμε συμμετοχή στη διαβούλευση για τα σχέδια Διαχείρισης των Υδάτων και συμμετοχή στην πάνδημη αντίθεση στα σχέδια του ΥΠΕΚΑ.
Επίσης μετά και την χρηματοδότησή του με 2,8 εκατομμύρια ευρώ, περιμένουμε, δραστηριότητες και πρωτοβουλίες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από διαβλητές διαδικασίες δήθεν αξιοποίησης,  δηλαδή εκμετάλλευσης για την κερδοσκοπία. Περιμένουμε δράσεις που θα αναδεικνύουν τον  μοναδικό φυσικό πλούτο, και θα αποτελέσουν το μοχλό για μια άλλη «ανάπτυξη» με απόλυτο σεβασμό στην φυσική και πολιτιστική κληρονομιά των Τζουμέρκων.
Για τους λόγους αυτούς καλούμε το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης να λάβει σοβαρά υπόψη του τα παραπάνω  σε ότι αφορά τη διαχείριση  του Εθνικού Πάρκου και την προστασία του από τις σχεδιαζόμενες επεμβάσεις σε αυτό.
Τα Δ.Σ. των Συλλόγων .

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Καλό μήνα με καλά νέα ή καλές υποσχέσεις ; ; ; ;

«Πράσινο φως» για δύο γέφυρες στο δήμο Πύλης άναψε η Περιφέρεια Θεσσαλίας ικανοποιώντας τις τοπικές κοινωνίες .
Το «πράσινο φως» για τις γέφυρες Αγίου Βησσαρίωνα και Γκολφαρίου εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Πύλης άναψε η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Τα δύο συγκεκριμένα έργα κρίνονται ως επιλέξιμα από την Περιφέρεια η οποία τα εντάσσει στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, οπότε εξασφαλίζεται η χρημαδότησή τους.
Το πρώτο έργο αφορά τη γέφυρα που θα αντικαταστήσει την παλαιά γέφυρα μίας κατεύθυνσης στον Πορταικό ποταμό, που συνδέει την Πύλη με τον Άγιο Βησσαρίωνα και τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής (Πιαλεία, Φιλύρα, Φήκη κ.α.), αλλά και με τον οδικό άξονα που οδηγεί στην Καλαμπάκα. Επομένως, θα συνδέσει τη δημοτική ενότητα Πιαλείων που αριθμεί περί τους 3.700 κατοίκους με την έδρα του νέου δήμου την Πύλη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.
Η νέα γέφυρα είναι ένα απαιτητικό έργο, δεδομένου, ότι το συνολικό μήκος φτάνει τα 195 μέτρα. Σύμφωνα με τη μελέτη, το πλάτος του οδοστρώματος θα είναι 7 μέτρα, ενώ προβλέπεται και πεζόδρομος πλάτους 2 μέτρων.
Το εκτιμώμενο κόστος του έργου, μαζί με τους δρόμους πρόσβασης και τους κόμβους, αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κ. Αγοραστός είχε δηλώσει κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο Πύλης ότι θα εξετάσει την ένταξή του στο ΕΣΠΑ, πράγμα που πλέον υλοποιείται .



Το δεύτερο έργο αφορά τη γέφυρα Γκολφαρίου που κατέρρευσε τον Νοέμβριο του 2010 και η οποία αποτελούσε μέρος της οδικής σύνδεσης του Μυροφύλλου με τον υπόλοιπο Νομό και όχι μόνο . Η συγκεκριμένη γέφυρα στον Αχελώο ποταμό αποτέλεσε αντικείμενο διεκδίκησης από πλευράς τοπικής Κοινότητας Μυροφύλλου η οποία πλέον έχει θετική κατάληξη.
Οι λεπτομέρειες και για τα δύο έργα (χρόνος δημοπράτησης, ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά) αναμένονται με ενδιαφέρον καθότι, όπως ήδη αναφέραμε, πρόκειται για έργα μεγάλου ενδιαφέροντος για τις τοπικές κοινωνίες του διευρυμένου δήμου Πύλης αλλά και γενικότερα για το Νομό.
ΕΡΕΥΝΑ .