ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ . ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΛΕΞΗ ΝΑ ΠΟΥΝ , ΚΑΠΟΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ . ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ,ΟΙ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΙ , ΤΙ ΛΕΝΕ ; ΔΙΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ Κου ΣΙΟΥΦΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΜΟΚΟΒΟΥ . ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ "ΕΡΕΥΝΑ" ΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ .
Δ. Σιούφας: Να προστεθεί και η υλοποίηση του υδροηλεκτρικού της Μεσοχώρας
Εγκαινιάστηκε προχθές στο Λεοντάρι ο μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός Σμοκόβου
Του Αποστόλη Ζώη
«Με την υλοποίηση του έργου αυτού, γίνεται ένα ακόμη σημαντικό βήμα, για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Μια προσπάθεια, που μέσα σε 5 χρόνια, οδήγησε στον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ από 430 MW σε 1300 MW σήμερα». Αυτά υπογράμμισε την περασμένη Κυριακή από το Λεοντάρι Καρδίτσας ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας ο οποίος μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη παρέστησαν στην τελετή των εγκαινίων του μικρού υδροηλεκτρικού Σμοκόβου..
Ο κ. Σιούφας
Ειδικότερα ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως «τον Οκτώβριο του 2005 θεμελιώσαμε, σε αυτό το σημείο, τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό Σμοκόβου, ένα μεγάλο έργο, ισχύος 10,4 MW, συνολικού προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του Υπουργείου Ανάπτυξης με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου, για να προσθέσει:
«Από την πρώτη στιγμή της αδειοδότησης και της κατασκευής του, ως Υπουργός Ανάπτυξης, στήριξα με θέρμη και παρακολούθησα στενά την υλοποίηση του σταθμού. Σημειώνω ότι για την περαιτέρω αξιοποίηση της Λίμνης Σμοκόβου και του υδάτινου δυναμικού της περιοχής έχει αρχίσει η κατασκευή ακόμη δυο Υδροηλεκτρικών Σταθμών. Τα έργα αυτά, μαζί με τον μεγάλο Υδροηλεκτρικό Σταθμό Πλαστήρα, τους μικρούς Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς ιδιωτών, τη δημιουργία ενός από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα της Χώρας (ισχύος 30 ΜW) στο Δήμο Μουζακίου, τα Φωτοβολταϊκά Πάρκα του Δήμου Κάμπου και ιδιωτών, καθιστούν το Νομό μας πρωτοπόρο στη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και σημαντική ηλεκτροπαραγωγό δύναμη».
Να προστεθεί
Σε αυτά, εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Σιούφας, είναι απαραίτητο να προστεθεί και η υλοποίηση του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας του Νομού Τρικάλων, ισχύος 162 MW, εξηγώντας πως πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε το 1986 και στην πορεία εξελίχθηκε σε γεφύρι της Άρτας. Το έργο αυτό, συνέχισε, βρίσκεται πλέον, μετά τη συνεργασία του υπουργείου Ανάπτυξης με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη ΔΕΗ και τους φορείς των κατοίκων της περιοχής, στο τελευταίο στάδιο της υλοποίησής του.
Ο κ. Χατζηδάκης
Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης τόνισε: «Κεντρικό ζητούμενο στον τομέα της ενέργειας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι η εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας με σεβασμό στο περιβάλλον. Η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική συνοψίζεται στα λεγόμενα «τρία 20άρια ως το 2020», δηλαδή, μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου κατά 20%, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% και αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των ΑΠΕ στο 20% της τελικής κατανάλωσης. Για την επίτευξη των στόχων αυτών χρειάζεται σοβαρή και συστηματική προσπάθεια απ’ όλες τις πλευρές».
Ο κ. Ταλιαδούρος
Ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, επεσήμανε πως η ενέργεια και η παραγωγή της μέσω του φυσικού περιβάλλοντος δίνει μοναδική ώθηση στην ανάπτυξη κάθε περιοχής.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. κ. Αναστάσιος Γκαρής χαρακτήρισε το έργο «μια επένδυση με πολλαπλά οφέλη για τον Νομό Καρδίτσας και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Τα έργα αυτά δίνουν πνοή οικονομικής ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες ενώ η ενέργεια που θα παραχθεί είναι ικανή να ικανοποιήσει τις ετήσιες ανάγκες 5.500 νοικοκυρών συμβάλλοντας στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας με πράσινη και καθαρή ενέργεια».
Ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος τόνισε στην ομιλία του ότι το έργο: «έχει ως κύριο στόχο του την πλήρη εκμετάλλευση του δυναμικού υδατόπτωσης από το υπάρχον φράγμα Σμοκόβου και λειτουργεί εξαρτώμενος άμεσα από τα έργα άρδευσης του συγκροτήματος Σμοκόβου του Νομού Καρδίτσας που στόχο τους έχουν την άρδευση μιας αγροτικής έκτασης περίπου 250.000 στρεμμάτων». Ο κ. Αθανασόπουλος σημείωσε πως η ΔΕΗ προγραμματίζει μια νέα επένδυση της τάξης των 6 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, προκειμένου να αναβαθμίσει τον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό (γεννήτριες) του ΥΗΣ Πλαστήρα, εξασφαλίζοντας έτσι μεγαλύτερη αξιοπιστία και καλύτερους βαθμούς απόδοσης.
Χαρακτηριστικά του έργου
Από την λίμνη Σμοκόβου εκτιμάται πως θα είναι δυνατή η άρδευση έκτασης 260.000 στρεμμάτων γεωργικής γης. Πολύτιμος είναι και ο υδρευτικός χαρακτήρας του έργου. Με την ολοκλήρωση τη μελέτης ύδρευσης της ανατολικής πλευράς του νομού (μελέτη ύδρευσης Σμοκόβου) θα γίνει δυνατή η ένταξη του έργου στα χρηματοδοτικά προγράμματα. Έτσι, θα μπορέσει να αρχίσει η κατασκευή δικτύου ύδρευσης, με το οποίο θα επιλυθούν μόνιμα τα προβλήματα ύδρευσης σε δεκάδες δημοτικά διαμερίσματα της Καρδίτσας.
Η κατασκευή της λίμνης Σμοκόβου δημιουργεί μια νέα δυναμική τουριστικής ανάπτυξης, συμπληρωματική ως προς τη λίμνη Πλαστήρα.
Τα νερά του φράγματος Σμοκόβου, πέρα από την αρδευτική και υδρευτική τους εκμετάλλευση, θα αξιοποιηθούν για την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Πρόκειται για «καθαρή» ενέργεια από την αξιοποίηση μιας κατ’ εξοχήν Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας όπως είναι το υδάτινο δυναμικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου