Η αξία του μελιού αναδείχθηκε στη Λάρισα .
Η διατροφική αξία και συμβολή του ελληνικού μελιού και των άλλων προϊόντων της μέλισσας στην υγεία του ανθρώπου, αποτέλεσε το θέμα εκδήλωσης που οργάνωσαν από κοινού, η Νομαρχία Λάρισας και ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν. Λάρισας υπό την αιγίδα της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας. Σημειώνεται ότι μόνο στο Νομό Λάρισας υπάρχουν 650 μελισσοκόμοι που διατηρούν συνολικά 47.000 κυψέλες, η καθεμία των οποίων παράγει 15 κιλά μέλι.
Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του ο νομάρχης Λάρισας, Λουκάς Κατσαρός, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Νομαρχίας να αναδείξει την σπουδαιότητα του ελληνικού μελιού και να στηρίξει τους παραγωγούς, διενεργώντας αυστηρούς ελέγχους στην αγορά για τον εντοπισμό παράνομων εστιών παραγωγής και πώλησης του προϊόντος.
Η Νομαρχία Λάρισας, παρέχει μέσω της ιστοσελίδας της, τεχνικές οδηγίες για όσους ασχολούνται με την μελισσοκομία, ενώ τρεις φορές το χρόνο εκπαιδεύει με έμπειρους πανεπιστημιακούς καθηγητές τους μελισσοκόμους. Παράλληλα, προωθεί προγράμματα που αναβαθμίζουν την ποιότητα και την εμπορική αξία του μελιού και συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της μελισσοκομικής δραστηριότητας.
Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Λάρισας, Γεράσιμος Κράγιας, κάλεσε τους καταναλωτές να αγοράζουν μέλι από εγκεκριμένα σημεία πώλησης και όχι από πλανόδιους οι οποίοι, όπως είπε, πωλούν μέλι που περιέχει επικίνδυνες ουσίες που το καθιστούν ακατάλληλο και επιβλαβές για την υγεία.
Σε επιστημονικές εισηγήσεις, ο Αλέξανδρος Μεσιμέρη, Τεχνολόγος - Γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και υπεύθυνος για την Μελισσοκομία, ο Ανδρέας Θρασύβουλος Καθηγητής του εργαστηρίου Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας Α.Π.Θ. και η Χρυσούλα Τσανακάκη, λέκτορας εργαστηρίου μελισσοκομίας - Σηροτροφίας Α.Π.Θ ανέφεραν ότι η τεχνολογία μελιού στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα προχωρημένη με αποτέλεσμα το μέλι να δέχεται την ελάχιστη τυποποίηση και επεξεργασία ενώ το ελληνικό μέλι έχει πλήρως ταυτοποιηθεί, είναι γνωστά τα χαρακτηριστικά του και μπορεί να ελεγχθεί η αγνότητα και η αυθεντικότητα του. Η ποιότητα του ελληνικού μελιού ελέγχεται κάθε χρόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου