Σε εφαρμογή της απόφασης 141/2010 του ΣτΕ, σταμάτησαν από χθες όλες οι εργασίες στο υπό κατασκευή φράγμα της Συκιάς, που είναι έργο κεφαλής των έργων εκτροπής Αχελώου. Μετά από αυτό και αφού οι εργασίες στην Μεσοχώρα σταμάτησαν προ 15ημέρου, όλες οι εργασίες στα έργα εκτροπής Αχελώου, έχουν σταματήσει.
Το τελευταίο διάστημα όμως στην Θεσσαλία παρακολουθούμε άφωνοι την εξής κατάσταση: Από την μία, τόσο τα ποτάμια, όσο και εκατοντάδες χιλιάδες στρεμμάτων να είναι πλημμυρισμένα, να κινδυνεύουν ακόμη και πόλεις – Τρίκαλα – από την υπερχείλιση των ποταμών και από την άλλη, οι υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση, Δήμαρχοι, Νομάρχες, Υπηρεσιακοί φορείς, να συναγωνίζονται στο ποιος θα φωνάξει περισσότερο υπέρ της εκτροπής Αχελώου. Μάλιστα επιστρατεύονται πλέον ημερίδες και συνέδρια για να δικαιολογήσουν εκ των υστέρων μια λανθασμένη επιλογή.
Το πόσο λανθασμένη είναι η επιλογή της εκτροπής είναι ιδιαίτερα φανερό αυτές τις εβδομάδες, οι οποίες απέδειξαν ότι αυτό που λείπει από την Θεσσαλία, δεν είναι τα νερά, αλλά ο σωστός σχεδιασμός έργων και η συνετή διαχείριση των διαθέσιμων νερών, επιφανειακών και υπόγειων. Η φράση κλισέ των μελών της ΠΑΣΕ, “το νερό του Αχελώου χύνεται ανεκμετάλλευτο στην θάλασσα”, μοιάζει με κακόγουστο ανέκδοτο στις μέρες μας. Το νερό του Πηνειού, του Ληθαίου και των άλλων ποταμών της Θεσσαλίας που είναι σε διαρκή υπερχείλιση δεν τους κάνουν; Ο Πηνειός με την φετινή του παροχή και ροή δεν καθάρισε; Είναι και τώρα μολυσμένος; Φυσικά και όχι. Αν ΣΗΜΕΡΑ σταματήσει να δέχεται απόβλητα, λύματα, τυρόγαλα, φυτοφάρμακα, σκουπίδια και ότι άλλο έχουμε για πέταμα, από φέτος θα είναι ένα πεντακάθαρο ποτάμι. Νάτη η λύση και για το περιβαλλοντικό πρόβλημα του Πηνειού.
Το πρόβλημα όμως που φαίνεται να μην έχει λύση, είναι το γεγονός ότι διαχρονικά το ζήτημα του Αχελώου, χρησιμοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις και την τοπική αυτοδιοίκηση, ως ο κατ εξοχήν μηχανισμός αναπαραγωγής τους στην Θεσσαλία. Κανένα άλλο έργο στην Ελλάδα δεν ήταν επί της ουσίας τόσο αμφιλεγόμενο, αλλά ταυτόχρονα πολιτικά τόσο φορτισμένο. Δύο μόνο αναφορές προς επίρρωση των παραπάνω: Πρώτον. Το γεγονός ότι η ΠΑΣΕ διαρκώς αναφέρει ως βασικό επιχείρημα την “πολιτική βούληση” για την ολοκλήρωση των έργων και όχι την αναγκαιότητα αυτήν καθαυτή, μιας και αυτή δεν έχει μέχρι σήμερα διαπιστωθεί και δεύτερον, ο “ανταγωνισμός” που προέκυψε εσχάτως ανάμεσα σε αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους στην Θεσσαλία, για το ποιος είναι πιο υπέρμαχος της εκτροπής. Φαίνεται πως θεωρούν, ότι όπως παλιά ο Αχελώος “έβγαζε” κυβερνήσεις, τώρα θα “βγάζει” αιρετό περιφερειάρχη !!!
Να μπει τέρμα στην φαυλότητα .
Λύση στο πρόβλημα της Θεσσαλίας τώρα. Η κυβέρνηση αλλά και η ΤΑ να σκύψουν επί της ουσίας στο ζήτημα και να μελετήσουν άμεσα την κατασκευή των μικρών παραβάσεων που και συμβατές με το περιβάλλον θα είναι αλλά και δεν θα σπαταλούν οικονομικούς πόρους υπέρ των μεγαλοκατασκευαστών. Πράσινη ανάπτυξη και πράσινη οικονομία δεν συνάδει με φαραωνικές υπερκατασκευές, οι οποίες καταστρέφουν το περιβάλλον και αναδιανέμουν τον δημόσιο πλούτο προς τα πάνω. Τώρα είναι η στιγμή για την οριστική ματαίωση των έργων εκτροπής και το φράγματος Μεσοχώρας.
“Αχελώου Ρους”.
1 σχόλιο:
'Εχουν κατασπαταληθεί εκατοντάδες εκ. ευρώ για ένα έργο το οποίο είναι κατά 95% σχεδόν έτοιμο .....και τελικά ΔΕΝ μας κάνει! Το ερώτημα είναι απ τη στιγμή που ξοδεύτηκε τόσο χρήμα μπορούμε εν τέλει να πουμε ΔΕΝ μας κάνει δεν το χρειαζόμαστε;; Η περιοχή δεν μπορεί να λειτουργησει κατα τα πλαίσια ας πουμε της γειτονικής λίμνης Πλαστήρα;; Ο αγροτουρισμός ΔΕΝ θα ακμάσει και δεν θα υποστηρίξει την περιοχή και τον πληθυσμό μέσω αυτού του έργου; Η υδροδότηση π,χ της Καρδίτσας δεν θα προέρχεται απο την Λίμνη Πλαστηρα μόνο σε περιόδους ξηρασίας, οι αγρότες Τρικάλων Καρδίτσας Λάρισας δεν θα πλακώνονται μεταξύ τους για τα νερά για τις καλλιέργειές τους..Νομίζω ότι το έργο αυτό είναι φορτισμένο ιδεολογικά, πολιτικά σε λάθος εντελώς μονοπάτι. Στην Ελλάδα τα πράγματα θα είναι ή μαύρα ή άσπρα και στην τελική αν κάποιος δεν επιθυμει κατι απ τα δύο...επιλέγει το γκρίζο! Είμαστε γενικώς ξεροκέφαλοι ξερόλες και "ασπρόμαυροι".
Δημοσίευση σχολίου