Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ας έρθουν και στο Καπρό . Θα πάρουν τον " Τσόκο μας " .

Έρχεται η «Δημοτική Φορολογική Ενημερότητα» με τις… ευλογίες του Ι. Ραγκούση και της ΚΕΔΚΕ .
 Δεν έφταναν οι Δημόσιες Υπηρεσίες, όπως Πολεοδομίες, Εφορίες κ.α. που εδώ και ένα χρόνο έχουν ξεκινήσει «σαφάρι» για να εισπράξουν όλο και περισσότερα χρήματα από τους πολίτες,
τώρα και ο «Καλλικράτης», η νέα διοικητική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης, βγαίνει… παγανιά για λεφτά!
Έτσι, ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και η ΚΕΔΚΕ είναι σύμφωνες στη δημιουργία «Δημοτικής Φορολογικής Ενημερότητας», με στόχο την αύξηση των εσόδων των Δήμων. Εξάλλου, αυτή η ρύθμιση, που θα περιλαμβάνεται στο Φορολογικό Νομοσχέδιο, είναι εφικτή λένε και από τον Νομοθετικό Πλαίσιο του «Καλλικράτη», δημιουργώντας ουσιαστικά νέους μηχανισμούς είσπραξης. Και όλα αυτά, βέβαια, σε βάρος των δημοτών.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στην ιστοσελίδα http://www.aftodioikisi.gr/ εμφανίστηκε θετικός για την δημοτική φορολογική ενημερότητα. «Πιστεύω ότι θα βοηθήσει πολύ στην αύξηση των εσόδων των δήμων, ένας στόχος που αποτελεί βασική επιδίωξη των πολιτικών μας, μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όχι μόνο στο σκέλος των εξόδων αλλά και στο σκέλος είσπραξης των εσόδων» είπε, μεταξύ άλλων.
Χρωστούν...
Είναι βέβαια γνωστό, πως σε όλους τους Δήμους αυξάνονται όσοι χρωστούν λεφτά από τα δημοτικά τέλη, ακόμη και για το νερό. Δεδομένης της οικονομικής κρίσης και των σημαντικών δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, πολλοί Δήμαρχοι διευκολύνουν τους δημότες τους στην αποπληρωμή των οφειλομένων. Όμως, με τους Ο.Τ.Α. να αντιμετωπίζουν και εκείνοι προβλήματα ρευστότητας, η θεσμοθέτηση της δημοτικής φορολογικής ενημερότητας φαντάζει ως μια καλή λύση.
Η ΚΕΔΚΕ έχει στείλει υπόμνημα στο υπουργείο Οικονομικών, όπου χαρακτηρίζει την καθιέρωση της Δημοτικής Φορολογικής Ενημερότητας ως «κρίσιμη παράμετρο στην εφαρμογή μέτρων κατοχύρωσης αποτελεσματικών μηχανισμών είσπραξης».
Η Δημοτική Φορολογική Ενημερότητα θα λειτουργεί ανάλογα με την φορολογική ενημερότητα που δίνεται από τις Δ.Ο.Υ. και θα ζητείται σε συναλλαγές όχι μόνο με τους δήμους αλλά γενικότερα με το Δημόσιο.
Το Υπ. Οικονομικών
 Από την πλευρά του, το Υπουργείο Οικονομικών βλέπει και εκείνο θετικά το μέτρο. Μεταξύ των άλλων προτάσεων, που περιλαμβάνει το υπόμνημα της ΚΕΔΚΕ είναι η δυνατότητα συμψηφισμού των χρεών των Δήμων με τρίτους, ο επανακαθορισμός των τελών διαμονής παρεπιδημούντων και κέντρων εστίασης και διασκέδασης από το 0,5% που τα μείωσε η κυβέρνηση της ΝΔ σε 2%, η δημιουργία κατάλληλων εισπρακτικών εργαλείων και μηχανισμών στους Δήμους για φόρους όπως ο Φ.Α.Π. κ.α.
 Αντιδράσεις…
 Αντιδράσεις αναμένονταιγια τις νέες αυτές ρυθμίσεις. Για την επόμενη Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί συμβολική κατάληψη των Δημαρχείων της χώρας από εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η κατάληψη θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και στόχος είναι να ενημερωθούν εργαζόμενοι και δημότες για τις επιπτώσεις σε εισοδήματα και συντάξεις από τα οικονομικά μέτρα. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων σε ΟΤΑ θα συμμετάσχει και στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ και τα ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου.
Τρικαλινά Νέα .

Δεν υπάρχουν σχόλια: