Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Ας ξεκινήσουν από τα ορεινά τα έργα .

Στόχος η βιωσιμότητα στο δήμο Πύλης .

Τόνισε ο δήμαρχος κ. Κώστας Κουφογάζος με αφορμή την αναπροσαρμογή στα δημοτικά τέλη .
Την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, αλλά και τη βιωσιμότητα του δήμου Πύλης είχε ως στόχο η πρόταση της δημοτικής αρχής για την αναθεώρηση των δημοτικών τελών που εγκρίθηκε πρόσφατα από το δημοτικό συμβούλιο και με τις ψήφους της μείζονος αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον κ. Κουφογάζο.
Υπενθυμίζεται ότι το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ενιαία τέλη (τα λεγόμενα ανταποδοτικά τέλη), ύψους 1 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και 1,30 στα καταστήματα. Το συγκεκριμένο τέλος είναι ίσο με εκείνο που έχει καθιερωθεί ήδη από το 2007 στον καποδιστριακό δήμο Πύλης και επιλέχθηκε, όπως τόνισε ο δήμαρχος Πύλης κ. Κουφογάζος προκειμένου να μην υπάρχουν ανισότητες ανάμεσα στις δημοτικές ενότητες που εντάχθηκαν στο διευρυμένο δήμο. Στους πρώην δήμους που εντάχθηκαν στο δήμο Πύλης υπήρχαν διαφορετικά δεδομένα, ως προς το ύψος των δημοτικών τελών. Ενδεικτικά, στο δήμο Αιθήκων ήταν 0,80 ευρώ το τετραγωνικό, στο δήμο Πιαλείων, ήδη από το 2004 1,08, ενώ στο δήμο Γόμφων μόλις 0,59 ευρώ το τετραγωνικό. Ειδικά, στο δήμο Γόμφων, όπως τονίζει ο κ. Κουφογάζος, τα δημοτικά τέλη παρέμειναν τα ίδια εδώ και 12 χρόνια, από το 1999.
Όπως προέκυψε από την επεξεργασία των οικονομικών δεδομένων του δήμου Πύλης, με βάση το ύψος των προηγούμενων τελών τα έσοδα ανέρχονταν σε 680.000 ευρώ, όταν τα έξοδα ήταν σχεδόν τα διπλάσια, ήτοι 1.200.000 ευρώ. Ο κ. Κουφογάζος τόνισε ότι με δεδομένο το συγκεκριμένο άνοιγμα ο δήμος Πύλης δεν θα ήταν βιώσιμος. Σε βάθος τετραετίας θα προέκυπτε ένα πρόσθετο χρέος 2 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα αθροίζονταν στον ήδη διευρυμένο άνοιγμα των 15 εκατομμυρίων ευρώ που παρέλαβε ο δήμος ως οφειλές από τους πέντε δήμους και τις δύο κοινότητες που εντάχθηκαν σ’ αυτόν.
Με βάση το νέο, ενιαίο ύψος των ανταποδοτικών τελών ο διευρυμένος δήμος Πύλης θα έχει έσοδα απ’ αυτά, περί τις 900.000 ευρώ, οπότε θα εξακολουθήσει να υφίσταται ένα οικονομικό άνοιγμα για τον δήμο. Ο κ. Κουφογάζος, δήλωσε πως αυτό το άνοιγμα των 300.000 ευρώ θα καλυφθεί από τη μείωση των δαπανών η οποία θα προέλθει μέσω μιας ορθολογικής των οικονομικών του δήμου.
Τέλος ο κ. Κουφογάζος υπογράμμισε τη βαρύτητα που δίνεται στον προϋπολογισμό σε έργα στον ορεινό όγκο από τον οποίο θα απορροφηθεί το 70% των κονδυλίων. Κι αυτό γιατί, όπως ανέφερε, στον ορεινό όγκο διαπιστώνονται ελλείψεις υποδομών οι οποίες ήδη υπάρχουν στο πεδινό τμήμα του νέου δήμου Πύλης.
ΕΡΕΥΝΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: