Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Τα κάλαντα και η ιστορία τους .


alt

 
Παραμονή Χριστουγέννων σήμερα και όλο και κάποιο παιδάκι θα σας χτυπήσει το κουδούνι , για να σας πει τα κάλαντα .
Έχετε, όμως , ποτέ αναρωτηθεί ποια είναι η ιστορία τους ;
Τα κάλαντα πήραν το όνομα τους από τις καλένδες της Ρωμαϊκής εποχής, που σημαίνει οι πρώτες μέρες του μήνα . Ήταν , δηλαδή , τραγούδια που τα έλεγαν στην αρχή του μήνα . Ως έθιμο όμως είναι παλαιότερο , καθώς έχουν βρεθεί αρχαία γραπτά από την εποχή του Ομήρου , που συνδέονται με τα κάλαντα . Αργότερα , στο Βυζάντιο τα κάλαντα διατηρήθηκαν και αφομοιώθηκαν από τον Χριστιανισμό .
Τα κάλαντα τραγουδιούνται από μικρά παιδιά , αλλά και από ενήλικες , την παραμονή . Ξεκινούν με έναν χαιρετισμό προς τους νοικοκύρηδες , που άνοιξαν την πόρτα τους , στη συνέχεια αναγγέλλουν τη μεγάλη χριστιανική γιορτή , που έρχεται , και καταλήγουν σε ευχές για υγεία , χαρά , καλή σοδειά κλπ. Στην ελληνική παράδοση υπάρχουν πάνω από τριάντα διαφορετικές παραλλαγές, πχ ποντιακά κάλαντα, κρητικά κάλαντα . Συνήθως , τα παιδιά , που ψάλλουν τα κάλαντα , κρατούν το χαρακτηριστικό τριγωνάκι , αν και παλαιότερα στα νησιά κρατούσαν ένα καραβάκι .
Εκείνο που έχει μείνει αμετάβλητο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα σχετικά με τα κάλαντα είναι το φιλοδώρημα . Σκοπός , δηλαδή , των παιδιών που τα έλεγαν ήταν να πάρουν κάποιο φιλοδώρημα . Σήμερα δίνουμε χρήματα , παλαιότερα όμως η νοικοκυρά κερνούσε τα παιδιά γλυκά , μελομακάρονα ή κουραμπιέδες . Τα κάλαντα είναι από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται ζωντανά τόσο στη επαρχία όσο και στις μεγάλες πόλεις .
Τι λέτε , λοιπόν ; . . .  " Να τα πούμε ; " . . .
Thessalianews .

Δεν υπάρχουν σχόλια: