Πάμε για Πύλη ; Έτσι φαίνεται . . . . . . .
Που είχαν σταματήσει οι συζητήσεις για το νομό των Τρικάλων .
Ρεπορτάζ της Ελπίδας Κουτσογιάννη στην τοπική εφημερίδα των Τρικάλων "ΕΡΕΥΝΑ" .
Η συνάντηση μεταξύ του νέου υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση με το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων έγινε το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, με πρωτοβουλία του υπουργού. Στα κεντρικά θέματα της συνάντησης ήταν εκείνο που αφορά στην διοικητική μεταρρύθμιση.
Στο πλαίσιο της συζήτησης η ΚΕΔΚΕ ενημέρωσε την ηγεσία του υπουργείου για την θέση της Ένωσης, βάσει της οποίας στηρίζουν την διοικητική μεταρρύθμιση. Μάλιστα, ζήτησαν να οριστεί χρονοδιάγραμμα ψήφισης του νόμου και να αποσαφηνιστεί αν ο νόμος θα ισχύσει από τις εκλογές του 2010 ή μετά από αυτές.
Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε το βήμα. Παρότι οι συζητήσεις είχαν κορυφωθεί, παρότι το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχε συντάξει την πρότασή του για τον αριθμό των δήμων που θα προκύψουν στο νομό των Τρικάλων, παρότι το όλο ζήτημα συζητήθηκε σε επίπεδο Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, την ύστατη στιγμή το υπουργείο έκανε «πίσω».
Συγκεκριμένη απόφαση στο πλαίσιο της προχθεσινής συνάντησης μετά του υπουργού και του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ δεν ελήφθη.
Πέραν αυτού, το μόνο βέβαιο είναι ότι η πρόταση, έστω στο σημείο που είχε φτάσει δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Εξάλλου, πριν ένα χρόνο περίπου σε ειδική εκδήλωση της περιφερειακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, που έγινε στη Λάρισα και στην οποία ομιλητές ήταν το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος και δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κ. Ασκούνης και ο γραμματέας του Τομέα Εσωτερικών και ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Ευθ. Σώκος (και οι δύο είναι μέλη της Επιτροπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ) είχε επισημανθεί ότι η συζήτηση για την διοικητική μεταρρύθμιση γίνονταν σε λάθος βάση.
Σημειωτέον ότι επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχε προτείνει έξι δήμους για το νομό των Τρικάλων και είχε προχωρήσει και σε κάποιες προτάσεις για το νέο σύστημα διακυβέρνησης. Με δεδομένη την δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για ισχυρό αλλά επιτελικό κράτος και για διοικητική μεταρρύθμιση που θα σημάνει ριζική αλλαγή στη δομή και λειτουργία του κράτους και όχι απλές ασκήσεις επί χάρτου για τον αριθμό και τα όρια των δήμων, οι συζητήσεις που θα ξεκινήσουν θα είναι τρόπον τινά σε μηδενική βάση. Την ίδια ώρα, ωστόσο είναι βέβαιο ότι η διοικητική μεταρρύθμιση θα έχει έκταση και βάθος. Στην προ έτους ειδική εκδήλωση της περιφερειακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, τόσο ο κ. Ασκούνης όσο και ο κ. Σώκος είχε επισημανθεί ότι πρέπει να διατυπωθούν οι θέσεις της κυβέρνησης για τους πόρους, τις αρμοδιότητες, το ανθρώπινο δυναμικό και τα επιχειρησιακά προγράμματα και μετά να τοποθετηθούν οι αυτοδιοικητικοί για την χωροταξία των νέων δήμων. Διαφωνία σαφή, πάντως, επί του αριθμού των δήμων του νομού των Τρικάλων δεν είχε εκφραστεί, σε σχέση με την πρόταση του ΙΤΑ. Εκείνο που είχε τονιστεί είναι ότι θα πρέπει οι νέοι δήμοι που θα προκύψουν να είναι λειτουργικοί και όχι απλώς να συνενωθεί η «μιζέρια» όμορων δήμων.
Πάντως, υπάρχει η δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού για εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης άμεσα. Ο κ. Παπανδρέου είχε δεσμευτεί στη ΔΕΘ για αυτοδιοικητικές εκλογές μετά τη διοικητική μεταρρύθμιση και για αιρετή περιφέρεια.
Η προχθεσινή επίσκεψη του κ. Ραγκούση στην ΚΕΔΚΕ και η χθεσινή στην Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας καταδεικνύουν την πρόθεση του υπουργού και της νέας κυβέρνησης να προχωρήσουν άμεσα στο θέμα της μεταρρύθμισης. Είναι προφανές ότι απλό δεν θα είναι το όλο ζήτημα και παράλληλα θα σημάνει αλλαγές και στα πρόσωπα και στο νομό των Τρικάλων. Το μόνο σίγουρα, δε, μέχρι σήμερα είναι η εκπεφρασμένη ομόφωνη θέση της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων των Τρικάλων υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου