Έγκλημα στη Θεσσαλία που πληρώνουμε όλοι!
Ο Πηνειός μας πνίγει και η ΠΑΣΕ συζητάει τον Αχελώο !!
Σε συνθήκες σχεδόν έκτακτης ανάγκης λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού, συνεδρίασε η ΠΑΣΕ για να συζητήσει την εκτροπή του Αχελώου.!!! Την ώρα δηλαδή που οι Νομάρχες και οι Δήμαρχοι της Θεσσαλίας, αλλά και υπεύθυνοι ΤΟΕΒ, θα έπρεπε να είναι στις όχθες του Πηνειού και να παίρνουν μέτρα αποτροπής καταστροφικών πλημμυρών, αυτοί συνεδρίαζαν σε στεγνή αίθουσα για να δουν πως θα ΄”επισπεύσουν” την εκτροπή του Αχελώου. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας στην Θεσσαλία, δεν είναι η μη εκτροπή του Αχελώου, αλλά η δική τους κοντόφθαλμη οπτική.
Η “Αχελώου Ρους” τονίζει πως η εκτροπή του Αχελώου επιφυλάσσει:
• Υπέρογκο οικονομικό κόστος. Σε καιρό κοινωνικά επώδυνης οικονομικής κρίσης, ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει άγνωστες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για την ολοκλήρωση των έργων, χωρίς να έχει καν προηγηθεί σχεδιασμός για τη χρήση του νερού όταν και αν φτάσει στον κάμπο.
• Εξαιρετικά σοβαρούς κινδύνους, που έχουν υπο-εκτιμηθεί. Με δεδομένο ότι η εκτροπή του νερού θα γίνεται το καλοκαίρι, το φράγμα Συκιάς θα μαζεύει νερό τον χειμώνα. Σε κατάσταση πληρότητας όμως, τα φράγματα Συκιάς και κατάντη (Κρεμαστών και Καστρακίου) θα είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε πλημμύρες, με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για τη γύρω περιοχή, όσο και για την ίδια τη στατική τους επάρκεια, βάσει των παραπάνω κινδύνων.
• Απρόβλεπτες οικολογικές επιπτώσεις, ειδικά για τα ευαίσθητα λιμναία οικοσυστήματα που τροφοδοτούνται από τον Αχελώο, δηλαδή την Τριχωνίδα και τη Λυσιμαχεία. Με δεδομένο ότι οι ελάχιστες οικολογικές τους ανάγκες σε νερό δεν έχουν επιστημονικά προσδιοριστεί, είναι άγνωστο αν το καλοκαίρι και σε περιόδους ξηρασίας θα είναι δυνατή η τροφοδότησή τους.
• Επικίνδυνο λαϊκισμό. Η Θεσσαλία δεν χρειάζεται τον Αχελώο για να αρδευτεί. Η Θεσσαλία έχει άμεση και απόλυτη ανάγκη από έργα προστασίας και σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων που διαθέτει, καθώς και από αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, ειδικά υπό τις συνθήκες διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή και τις νέες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εκτροπή είναι απλά στάχτη στα μάτια αγροτών που απεγνωσμένα ψάχνουν για λύσεις στα προβλήματα που επί δεκαετίες προκαλεί η σπατάλη και κακοδιαχείριση των νερών του θεσσαλικού κάμπου.
Η εμμονή -και της ΠΑΣΕ - με την εκτροπή ζημίωσε τη χώρα με περίπου 400 εκατ. € (σύμφωνα με ανακοινώσεις του Υπουργείου) που προέρχονται από αμιγώς εθνικούς πόρους. Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και 15 χρόνια έχει αρνηθεί τη χρηματοδότηση αυτού του έργου, η πραγματική ζημιά είναι πολλαπλάσια καθώς η χώρα στερήθηκε τη δυνατότητα να απορροφήσει αντίστοιχο ποσό κοινοτικών κονδυλίων για συγχρηματοδοτούμενα έργα. Τέτοια έργα θα μπορούσε να ήταν οι λιμνοδεξαμενές, τα μικρά φράγματα, τα αντιπλημμυρικά έργα συγκράτησης νερών του Πηνειού κι άλλα, που θα αντιμετώπιζαν επί της ουσίας την λειψυδρία στην Θεσσαλία, χωρίς να καταστρέφουν το περιβάλλον.
Τονίζουμε επίσης ότι η εκτροπή δεν είναι ζήτημα περιφερειακής διένεξης ( Θεσσαλών-Αιτωλοακαρνάνων) αλλά ένα αμιγώς περιβαλλοντικό και πολιτικό θέμα. Είναι απλά “βολικό” για τους Θεσσαλούς πολιτικούς, οι οποίοι πίσω από αυτό το σόφισμα προσπαθούν να καλύψουν την ανικανότητά τους να δώσουν πραγματική λύση στο πρόβλημα της Θεσσαλίας.
Καλούμε τους εκπροσώπους της ΤΑ, τα κόμματα και τους βουλευτές της Θεσσαλίας να κατανοήσουν το αυτονόητο της απόφασης για ακύρωση των έργων εκτροπής και να επεξεργαστούν άμεσα ένα σαφές σχέδιο δράσης για την προστασία και οικολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων του θεσσαλικού κάμπου, προς όφελος των Θεσσαλών αγροτών και του φυσικού περιβάλλοντος.
“Αχελώου Ρους”
Τρίκαλα 27/10/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου