Διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο το αναλυτικό ρεπορτάζ για τις προτάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου σχετικά με την υπόθεση της εκτροπής .
http://www.agrinionews.gr/?p=31495.
Το παρακάτω άρθρο αναφέρει τα νομικά εμπόδια αυτής της εκτροπής , που υπάρχουν στο 42 σελίδων κείμενο .
Οι προτάσεις της Γενικής Εισαγγελέως στο ευρωπαϊκό δικαστήριο αφήνουν πολλά περιθώρια δικανικής κρίσης στο ΣΤΕ
«Εάν υιοθετηθούν από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι προτάσεις της Γενικής Εισαγγελέως νομίζω ότι όλες οι κοινωνικές δυνάμεις που αντιτίθενται στο έργο της εκτροπής θα μπορούν να ελπίζουν σε μια νομική δικαίωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας», λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Γιώργος Χριστοφορίδης, μέλος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας και ένας από τους πέντε δικηγόρους που έχουν αναλάβει την υπόθεση.Να σημειωθεί ότι, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) είχε υποβάλει 14 προδικαστικά ερωτήματα το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), στο οποίο είχαν προσφύγει κατά της εκτροπής τοπικοί φορείς της Αιτωλοακαρνανίας και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Οι προτάσεις της εισαγγελέως κυρίας Τζούλιαν Κοκότ, οι οποίες δεν δεσμεύουν το Δικαστήριο, αποτελούν ένα δύσκολο τεχνικό νομικό κείμενο 42 σελίδων. Αν τελικά οι προτάσεις αυτές υιοθετηθούν από το Δικαστήριο τότε τα περιθώρια δικανικής κρίσης από το ΣτΕ θα είναι μεγάλα. Με άλλα λόγια το ευρωπαϊκό δικαστήριο για πολλά από τα ζητήματα που του έχουν τεθεί «πετάει το μπαλάκι» στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. «Θεωρώ πολύ σημαντικό το ότι η Γενική Εισαγγελέας δέχθηκε ότι το έργο είναι νέα τροποποίηση υδατικού συστήματος και όχι υφιστάμενη καθώς εκτελείται εδώ και μια 25ετία», επισημαίνει ο κ. Χριστοφορίδης.
Οπως λένε στελέχη περιβαλλοντικών οργανώσεις οι προτάσεις της Εισαγγελέως δεν αποτελούν σαρωτική νίκη για όσους έχουν προσφύγει κατά της εκτροπής. Ωστόσο, θέτουν προϋποθέσεις οι οποίες μπορούν να αναστείλουν ή να καθυστερήσουν την εκτέλεση του έργου της εκτροπής. Οπως αναφέρει η κυρία Κοκάτ, δεν συνάδει προς την οδηγία πλαίσιο για τα νερά η εκπόνηση σχεδίων διαχειρίσεως χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη συμμετοχή του κοινού.
Για την Γενική Εισαγγελέα, μείζονος σημασίας ζήτημα αποτελεί η πληρότητα των μελετών που έχουν εκπονήσει οι ελληνικές Αρχές και ο επίκαιρος χαρακτήρας των στοιχείων για την ορνιθοπανίδα στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας στα οποία οι μελέτες αυτές στηρίχθηκαν. Ιδιαίτερη σημασία έχει, εξ άλλου η συνέπεια που οι αρμόδιες Αρχές επέδειξαν διαχρονικά, αφού οι αποσπασματικές ρυθμίσεις σε έργα τόσο μεγάλης κλίμακας και τόσο επιβαρυντικά για το περιβάλλον είναι ελεγκτέες. Τέλος, όπως προκύπτει από τις προτάσεις της Γενικής Εισαγγελέως, είναι αμφίβολο αν οι αρδευτικοί σκοποί του έργου μπορούν να δικαιολογήσουν μια τόσο σημαντική επέμβαση σε προστατευόμενες περιοχές.
Η απόφαση του ΔΕΕ αναμένεται να εκδοθεί εντός των προσεχών μηνών. Μετά την έκδοση της απόφασης , η υπόθεση θα επανέλθει προς συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Μάχη Τράτσα www.tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου