|
Ο θεσμός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποτελεί σήμερα για τον Έλληνα πολίτη το μέσον για την παροχή των πρώτων υπηρεσιών υγείας. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα, δεν έχουν γίνει από πλευράς της πολιτείας σημαντικά ακόμη βήματα, έτσι ώστε ο θεσμός αυτός να αποκτήσει τη δέουσα δομή. Ένα βήμα πριν τη μεταρρύθμιση στο χώρο της δημόσιας υγείας μέσω της δημιουργίας του ΕΟΠΥΥ και γενικώς των αλλαγών στο σύστημα υγείας της χώρας, τα κέντρα υγείας μένουν στο περιθώριο των εξελίξεων, χωρίς να δίνεται καμία σαφής ενημέρωση για τις νέες νομοθετικές προθέσεις της κυβέρνησης.
Το 1983 με το Ν.1397 γίνεται η μεγάλη ανατροπή στο σύστημα υγείας της χώρας που απέκτησε ένα οργανωμένο σύστημα υγείας με τα όσα θετικά αλλά και τις όποιες παραλείψεις. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη αποτέλεσε τότε τον πλέον καινοτόμο θεσμό αφού οι άνθρωποι της υπαίθρου δια μέσου των Κέντρων Υγείας και των περιφερειακών υπηρεσιών τους είχαν πλέον πρόσβαση στο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας. Δυστυχώς όμως ακόμη και μέχρι σήμερα ο νόμος περί της λειτουργίας των κέντρων υγείας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας γενικά παραμένει ανεφάρμοστος κατά τα δύο τρίτα γεγονός που οδηγεί μοιραία στην απαξίωση της δομής.
Αυτό επισημαίνουν και οι διευθυντές των τριών Κέντρων Υγείας του νομού Τρικάλων, οι οποίοι μετρούν αρκετές δεκαετίες υπηρεσίας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όντας και οι τρεις γιατροί. Ξεκινώντας από το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας, ο διευθυντής κ. Γιάννης Σακελλαρίου, θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα όσα γνωρίζει για το μέλλον του οργανισμού που διοικεί προκύπτουν μέσα από παραφημολογίες και όχι μέσα από σαφείς κατευθύνσεις του υπουργείου υγείας. «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Παρακολουθώ κι εγώ έκπληκτος τις παραφημολογίες για το μέλλον των κέντρων υγείας. Αυτό που ζούμε είναι πραγματικά απερίγραπτο. Αυτή τη στιγμή το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας καλύπτει περίπου 40.000 ενεργό πληθυσμό, με σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς και υλικοτεχνικές δομές και δεν ξέρουμε τι μας περιμένει».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι σχολιασμοί του διευθυντή του Κέντρου Υγείας Καλαμπάκας. Όπως ανέφερε μιλώντας στην «ΕΡΕΥΝΑ», «Δεν ξέρουμε πραγματικά τι μας περιμένει με την εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ και πώς θα εφαρμοστούν οι νέες διατάξεις» ενώ τα όσα ακούγονται και σχεδιάζονται δεν δίστασε να τα χαρακτηρίσει χρησιμοποιώντας την έκφραση «αχταρμάς». «Από τότε που δημιουργήθηκε το ΕΣΥ έπρεπε να εφαρμοστούν διατάξεις που μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκαν ποτέ» τόνισε ο διευθυντής ενώ μιλώντας για τα νέα δεδομένα όπως ήταν η καταβολή 5 ευρώ για τις παροχές δημόσιας υγείας, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι τα έσοδα από το μέτρο ήταν ελάχιστα τουλάχιστον σε ότι αφορά τα κέντρα υγείας.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πύλης κ. Μιχάλης Βενιζέλος, βλέπει όχι μόνο το έλλειμμα ενημέρωσης αλλά και το έλλειμμα πολιτικής βούλησης για ένα πραγματικό δημόσιο σύστημα υγείας και μια ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. «Πιστεύω ότι η απαξίωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι χειρότερη ακόμη και από την κατάργησή της. Δυστυχώς, η απαξίωση συνεχίζεται. Δεν ξέρω από όλα αυτά που αναφέρονται ότι θα ισχύσουν τι θα εφαρμοστεί τελικά. Είμαστε πολύ μακριά από τη βελτίωση της κατάστασης και τους αρχικούς στόχους της πρωτοβάθμιας υγείας», αναφέρει ο κ. Βενιζέλος επισημαίνοντας ότι είναι αδήριτη ανάγκη να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται στους σκοπούς της δημιουργίας της, οι οποίοι στοχεύουν και στην πρόληψη, αλλά και στις σημερινές ανάγκες. Η ΕΡΕΥΝΑ . | |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου