Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Κοινωνικό φαινόμενο . . . . .

Ερήμωση…
Ερημώνουν τα χωριά του νομού μας καθώς οι νέοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να διαφύγουν, κυρίως στη Γερμανία, κάνοντας οποιαδήποτε εργασία βρουν εκεί, αρκεί να βγάζουν τα απαραίτητα…
Ένα από τα συνηθισμένα φαινόμενα, που θα συναντήσει κάποιος επισκέπτης ακόμα και σε χωριά του κάμπου που κάποτε ήταν ζωντανά, είναι η μεγάλη έξοδος και η γήρανση του πληθυσμού. Πρόκειται για μια εικόνα που συναντάμε αν καθίσουμε για κάμποση ώρα σε ένα από τα καφενεία του χωριού.
Περιοχές που κάποτε , έσφυζαν από ζωή και ζωντάνια, ενώ τα δημοτικά σχολεία ήταν γεμάτα από παιδικές φωνές, σήμερα τέτοιες εικόνες ανήκουν στο παρελθόν.
Χωριά που οι κάτοικοι δεν χωρούσαν στα καφενεία, αλλά και που οι νέοι δεν ήθελαν να φύγουν ποτέ από αυτά δεν υπάρχουν σήμερα στον τρικαλινό κάμπο.
Μόνο η επιστροφή πολλών απόδημων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θυμίζει εποχές του πρόσφατου παρελθόντος, αλλά και αυτές για ελάχιστες μέρες. Αυτή η άσχημη και πολλές φορές για αρκετούς κατοίκους καταθλιπτική εικόνα δεν έχει ίσως προηγούμενο στην σημερινή Ελλάδα της τρόικας και της ανυπαρξίας. Πρόκειται για μια εικόνα που έφτιαξαν οι κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση μέχρι τις μέρες μας, δημιούργησαν με άλλα λόγια μια Ελλάδα που δυστυχώς χάνεται…
Αυτή η ζοφερή πραγματικότητα απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων, αν βέβαια θέλουμε να μιλάμε για ένα σοβαρό κράτος που σκέφτεται πραγματικά τους πολίτες του ακόμα και στην περιφέρεια, μακριά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων που βρίσκονται μόνο στην Αθήνα… Δεν γνωρίζουμε ποιες πολιτικές θα είναι αυτές ή τι τελικό αποτέλεσμα θα έχουν.
Αρκεί η Πολιτεία να δείξει πως επιθυμεί να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες και προσπάθειες έστω και για να δείξει πως σε αυτή την κυβέρνηση εκτός από τους αριθμούς βλέπουν και την ανθρώπινη πλευρά, πριν είναι αργά για την ίδια και τους λογιστές της…

ΕΡΕΥΝΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: