Νέα «φράγματα» στη συνέχιση και ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του Αχελώου έβαλε μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο ειδικός γραμματέας Υδάτων κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης.
Χρησιμοποιώντας διπλωματική γλώσσα, με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο, ξεκαθάρισε ότι η λύση του Αχελώου δεν είναι «μονοσήμαντη» για τη Θεσσαλία καθώς, όπως είπε, για την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης νερού θα ληφθούν αποφάσεις αφού συνεκτιμηθούν παράγοντες όπως
- το κόστος των έργων
- ο χρόνος ολοκλήρωσής τους
- αν χρειάζεται ή όχι νερό.
Πάντως, η λήψη της απόφασης για τον Αχελώο μετατίθεται (κι άλλο) χρονικά, καθώς ο κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί και πέραν του
Μαρτίου 2012 η διαβούλευση για το σχέδιο διαχείρισης υδάτινων πόρων Θεσσαλίας – Ηπείρου – Δυτικής Ελλάδας (το σχέδιο είναι απαραίτητο για να προσδιορισθούν οι ανάγκες της Θεσσαλίας σε νερό και μέσω ποιων τρόπων και έργων αυτές θα καλυφθούν.
«Το σχέδιο είναι ήδη σε διαβούλευση από τον Οκτώβριο. Κανονικά μετά από ένα εξάμηνο θα λήξει. Είμαστε διατεθειμένοι εφόσον συνεχίζεται η συζήτηση και η διαβούλευση να επεκταθεί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιάζουμε μια διαδικασία διαβούλευσης», διευκρίνισε ο κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης και πρόσθεσε με νόημα: «Και σ' αυτή τη διαδικασία διαβούλευσης θα τεθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια που αναφέρθηκαν, χρειάζεται ή όχι νερό κλπ.».
Ο κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν κι άλλοι ταμιευτήρες και είπε γενικότερα για τα νερά στη Θεσσαλία:
«Έγινε μια ερώτηση για το αν φτάνουν τα νερά του Πηνειού. Προφανώς δεν φτάνουν τα νερά του Πηνειού. Το ερώτημα είναι αν φτάνουν και τα υπόγεια ανανεώσιμα νερά. Αυτό είναι ένα θέμα που έχει να κάνει και με τη ζήτηση και με μέτρα εξοικονόμησης και με μια συνολική διαχείριση. Αυτή τη στιγμή θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα εναλλακτικά σενάρια.
Δεν υπάρχει μονοσήμαντη λύση σε κάτι. Υπάρχουν λύσεις, οι οποίες προϋποθέτουν συγκεκριμένα κόστη και συγκεκριμένο βάθος χρόνου για να υλοποιηθούν. Αυτά θα τεθούν σε συζήτηση και σαν αποτέλεσμα της συζήτησης αυτής θα παρθεί η απόφαση. Νομίζω ότι αν παρθεί αυτή η απόφαση, τότε λύνονται όλα αυτά τα προβλήματα, τα οποία έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε επίπεδο Συμβουλίου Επικρατείας», ξεκαθάρισε για το έργο του Αχελώου ο κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης.
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ .
«Δεν μπαίνει για συζήτηση, τουλάχιστον για τους Θεσσαλούς, το αν επαρκούν οι ταμιευτήρες που θα μπορούσαν να γίνουν, για να μην γίνει η εκτροπή του Αχελώου. Διότι, εκεί προσανατολίζεται η κυβέρνηση, στο να υπάρξει μελέτη ότι φτάνει το νερό, αν κάνουμε μερικούς ταμιευτήρες. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι δεν επαρκεί με τίποτα», αντέτεινε ο Λαρισαίος βουλευτής του ΚΚΕ κ. Αντώνης Σκυλλάκος.
«Ο εμπλουτισμός με νερό από τον Αχελώο είναι εντελώς απαραίτητος και για την προστασία της ζωής, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και γενικά για το περιβάλλον, πέρα από την υφαλμύρωση των νερών που παρατηρείται στη Θεσσαλία», πρόσθεσε.
«Εμείς επιμέναμε στη Θεσσαλία εδώ και χρόνια και ευτυχώς αυτό έγινε κατανοητό μετά από πολλές προσπάθειες να δούμε ενιαία το σχεδιασμό του υδραυλικού συστήματος της Θεσσαλίας και ξεκινώ αντίστροφα Κάρλα-Πηνειός-Φράγμα Γυρτώνης-Σμόκοβο-Λίμνη Πλαστήρα και προφανώς λέγαμε ότι χρειάζεται ενίσχυση αυτό το υδραυλικό σύστημα με νερά και για αυτό είπαμε ότι χρειάζονται πρόσθετα νερά από τον Αχελώο», σημείωσε ο Λαρισαίος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Έξαρχος.
Την κατά απόλυτη προτεραιότητα χρηματοδότηση της Θεσσαλίας προκειμένου να καταστεί αυτάρκης στο νερό, ζήτησε η βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ κ. Βάσω Αλεξανδρίδου και έκρινε αναγκαίες «τη χάραξη και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με προοπτική 20ετίας ή και περισσότερο, στο οποίο να περιλαμβάνονται τόσο τα μεγάλα έργα της Θεσσαλίας όπως ο Αχελώος όσο και έργα μικρότερου κόστους που μπορεί να έχουν μεγάλη προστιθέμενη αξία για την περιοχή».
«Ενός φθινοπωρινού μήνα το νερό στην Αιτωλοακαρνανία φθάνει για ολόκληρη τη Θεσσαλία», σχολίασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και γνωστός μετεωρολόγος κ. Νίκος Καντερές.
Υπέρ του Αχελώου ετάχθη ο βουλευτής Β' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός κ. Κώστας Γείτονας επισημαίνοντας: «Ό,τι και να λέμε (η Θεσσαλία) έχει πρόβλημα εκτός αν με πείσει κανείς εμένα με νέες μελέτες. Όσες μελέτες είχα δει από τότε από όλους τους επιστήμονες και τις οποίες έχουμε ακριβοπληρώσει ως κράτος, διότι το κράτος πρέπει να έχει μια συνέχεια, έβλεπαν ότι χρειάζεται να μεταφέρουμε νερό. Στην αρχή έλεγαν για μεγάλες ποσότητες, έγιναν πάλι περιβαλλοντικές μελέτες, έγιναν πάλι υπολογισμοί, μιλήσαμε για νέες καλλιέργειες, αλλά ένα μίνιμουμ ποσότητας μεταφοράς του νερού θα έπρεπε να γίνει.
Στον Αχελώο έχουν πέσει αρκετά χρήματα, τα έργα δεν είναι προστατευμένα και νομίζω τώρα κάτι κάνει το Υπουργείο Υποδομών για να τα προστατεύσει. Αν μείνουν έτσι, ουσιαστικά είναι λεφτά του ελληνικού λαού πεταμένα στη βροχή και στα χιόνια και πρέπει επιτέλους να πάρουμε ορισμένες αποφάσεις. Αυτό που μας διακρίνει στην Ελλάδα είναι η ασυνέχεια στις αποφάσεις. Καθένας νομίζει ότι έρχεται και ανακαλύπτει την πυρίτιδα.
Έχουμε επί 30 χρόνια να σύρεται ένα θέμα για τη Θεσσαλία. Πρέπει κάπου να το οριστικοποιήσουμε».
Σημειώνεται ότι στην επισήμανση του κ. Κ. Γείτονα για την αναγκαιότητα εκτροπής του Αχελώου βάσει μελετών αντιτάχθηκε η Λαρισαία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηρώ Διώτη τονίζοντας ότι υπάρχουν καινούργιες μελέτες.
Εφ. Ελευθερία (Γιώργος Μακρής) .
Thessalianews .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου