Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Στο επίκεντρο η αγροτική ανάπτυξη στο δ. Πύλης .

Η μελέτη για το σχέδιο ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη . 


Ο δήμος Πύλης σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα Τρικάλων, τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και τον Γεωπονικό Σύλλογο Τρικάλων, διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣ, τάσεις, προοπτικές και δυνατότητες ανάπτυξης του αγροτικού τομέα».
Ως γνωστόν, η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Απριλίου 2012 και ώρα 18:00, στην Πύλη στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Πύλης.
Η συγκεκριμένη ημερίδα είναι απόρροια της μελέτης του δήμου για την αγροτική ανάπτυξη .
Στο πλαίσιο του «Ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης Αγροτικού Τομέα Δήμου Πύλης», που εκπονήθηκε από το Δήμο Πύλης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός χώρος, προτείνονται μεταξύ των άλλων οι παρακάτω δράσεις:
Παραγωγή ποιοτικών προϊόντων
Ένας από τους βασικούς στόχους του ΕΣΑΑ 2007-2013 είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή και αγροδιατροφικού τομέα, μέσα από την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων. Αυτό που ο καταναλωτής πλέον απαιτεί είναι να αγοράσει προϊόντα ποιότητας και με ταυτότητα. Αν ο παραγωγός θέλει να επιβιώσει από τον τοπικό, αλλά και παγκόσμιο ανταγωνισμό πρέπει να διαφοροποιήσει το προϊόν του κάνοντάς το είτε βιολογικό, είτε ολοκληρωμένης διαχείρισης, είτε προσδίδοντας του χαρακτηριστικά μοναδικά της περιοχής που παράγεται (ΠΟΠ, ΠΓΕ κτλ). Είναι πολύ δύσκολη πλέον η προώθηση των προϊόντων, ειδικά στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αν δεν έχει πιστοποιηθεί η παραγωγή τους, είτε με ένα από τα γνωστά συστήματα πιστοποίησης, είτε αρκετά συχνά με εξειδικευμένα συστήματα που επιβάλουν οι μεγάλες εταιρείες.
Η παραγωγή βιολογικών γεωργικών προϊόντων αποτελεί μια σημαντική προσέγγιση αειφόρου γεωργικής ανάπτυξης, ενώ ενδείκνυται στη συγκεκριμένη περιοχή, τόσο λόγω του μικρού και πολυτεμαχισμένου κλήρου, αλλά και λόγω των ειδικών εδαφοκλιματικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και των ήδη υπαρχόντων καλλιεργειών που μπορούν να μετατραπούν σε βιολογικές. Εξάλλου, μην ξεχνάμε τις αναρίθμητες περιβαλλοντικές θετικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τη μη εφαρμογή φυτοφαρμάκων, την προστασία των υδάτινων πόρων, του εδάφους και της βιοποικιλότητας, αλλά και τη βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών, λόγω αύξησης της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και της έλλειψης προβλημάτων διάθεσης. Αν θέλουμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, προτείνεται στο Δήμο Πύλης η καλλιέργεια, με το σύστημα της βιολογικής παραγωγής, κηπευτικών, οσπρίων, αλλά κυρίως φυτών που μπορούν να συνδεθούν με τη βιολογική κτηνοτροφία της περιοχής, όπως μηδική, αραβόσιτος, κριθάρι, σιτηρά. Όσον αφορά στις μόνιμες φυτείες προτείνεται η εφαρμογή κυρίως σε αμπελοκαλλιέργειες, οι οποίες αφθονούν κυρίως στη δημοτική ενότητα Γόμφων και λιγότερο σε λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες.
Παράλληλα, είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η βιολογική εκτροφή ζώων, η οποία θα ενισχυθεί μέσω της αλυσίδας παραγωγής βιολογικών ζωοτροφών και θα αναπτύξει και εκσυγχρονίσει την κτηνοτροφία κυρίως των ορεινών περιοχών.

ΕΡΕΥΝΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: