Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Το φθινόπωρο οι αυτοκινητόδρομοι . ( Μαζί και το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας .ΟΧΙ Η ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΣΥΚΙΑΣ ) .

ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΟΥΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΥΚΑΡΙΑΡΑ ΤΗΝ  Δ.Ε.Η.



Το επόμενο Φθινόπωρο και συγκεκριμένα Σεπτέμβριο – Οκτώβριο πρόκειται να ξαναρχίσουν τα έργα στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος στη διάρκειας δύο ωρών συνάντηση που είχε χθες με τους περιφερειάρχες της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
Στην πρώτη του συνάντηση με τους περιφερειάρχες στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των υπουργών Εσωτερικών κ. Τάσου Γιαννίτση και Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Παντελή Καψή και του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλου, ο κ. Λουκάς Παπαδήμος έκρινε επιβεβλημένη τη μείωση του λειτουργικού κόστους στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Ο πρωθυπουργός ανεγνώρισε ότι «το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον επηρεάζει τη διοίκηση στις Περιφέρειες», επισήμανε ότι επιλύθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών σημαντικά προβλήματα των Περιφερειών, ανέδειξε τη σημαντική αύξηση στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, προδιέγραψε το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, κατέγραψε τις απόψεις και τις προτάσεις των περιφερειαρχών, ενώ ζήτησε από κάθε περιφερειάρχη ένα δισέλιδο σημείωμα για να ενημερώσει την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές.
Για την αναγκαιότητα ρήξεων και τομέων έκανε λόγο από την πλευρά ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος εντόπισε «παραλογισμό και ανορθολογικότητα» σε ορισμένες πλευρές της λειτουργίας της αυτοδιοίκησης.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ .
Από την πλευρά τους οι περιφερειάρχες έθεσαν σειρά ζητημάτων με έμφαση στην ανάπτυξη.
«Για να πετύχουμε την ανάπτυξη της πατρίδας μας πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί, κεντρική διοίκηση και τοπική αυτοδιοίκηση», δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός και πρόσθεσε: «Πρέπει όπως έχω πει πολλές φορές η απόσταση μεταξύ μας να μικρύνει. Αν δεν βάλουμε νερό στο κρασί μας όλοι και αν δεν καταλάβουμε το πόσο ανάγκη έχει η πατρίδα τη συνεργασία όλων των φορέων, δεν θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα. Εμείς αυτή την υπόσχεση δώσαμε με συγκεκριμένες πράξεις με συγκεκριμένες προτάσεις και νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες πλέον καταλαβαίνουν ότι «η ισχύς εν τη ενώσει».
Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ .
«Πλέον τίθεται ζήτημα αντοχής της κοινωνίας», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο και τους παριστάμενους υπουργούς.
Όπως χαρακτηριστικά είπε «οι εξελίξεις, πέραν του όποιου λαϊκισμού, καταγράφουν την κοινωνική αντίδραση στα βίαια προγράμματα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Η κοινωνία πρέπει να αντέξει στην προσαρμογή και λύση είναι η χαλάρωση και η αναδιάταξη χρονοδιαγραμμάτων και μέτρων».
Στην τοποθέτησή του ο κ. Κ. Αγοραστός:
- Εμφανίστηκε απόλυτα αντίθετος στην περικοπή των πόρων των αιρετών Περιφερειών (η χρηματοδότησή τους περικόπηκε ήδη κατά 20% κι επίκειται νέα μείωση κατά – πρόσθετο – 20%) και ζήτησε περισσότερους πόρους αλλά και ουσιαστική εκχώρηση αρμοδιοτήτων.
- Ζήτησε να αποσαφηνιστούν οι «γκρίζες ζώνες» που υπάρχουν στις αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης (και των δύο βαθμών).
- Ζήτησε με έμφαση την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων τονίζοντας ότι επιβαρύνουν τη χώρα με πρόσθετο κόστος και γραφειοκρατία και ως εκ τούτου συνεπάγονται απώλεια χρόνου.
- Έκρινε επιβεβλημένη την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων και ιδίως των έργων στον Αχελώο ζητώντας να λειτουργήσει το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στη Μεσοχώρα (είναι έτοιμο κατά 95%).
- Ζήτησε τη βελτίωση της νομοθεσίας που διέπει τα δημόσια έργα (ειδικά όσον αφορά στις εγγυητικές επιστολές) και τις απαλλοτριώσεις λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το επιπλέον ποσό που έχει δοθεί για απαλλοτριώσεις από συστάσεως του ελληνικού κράτους υπερβαίνει το συνολικό δημόσιο χρέος».
- Έκρινε αναγκαίο να παρέχουν οι τράπεζες ρευστότητα στην αγορά.
«Κάποιοι δεν ήθελαν πετύχει ο νέος θεσμός της περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Όπως αποδεικνύεται, όμως, ως τώρα ο κόσμος μας εμπιστεύεται και περιμένει από εμάς. Χρειάζεται συνεπώς να μας στηρίξει η κεντρική διοίκηση, να μας εμπιστευθεί καθώς είμαστε από τους λίγους φορείς που προωθούμε αναπτυξιακές δράσεις και έργα, στηρίζουμε την απασχόληση και ενισχύουμε την τοπική κοινωνία με δράσεις και στο νευραλγικό τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός.
Εφ. Ελευθερία (Γιώργος Μακρής).
Thessalianews .

Δεν υπάρχουν σχόλια: