Πόσους βουλευτές θα έχουν τα Τρίκαλα;
Δεν είναι μόνο η κρίση που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό του τόπου, αλλά και η απογραφή η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε ανακατατάξεις ως προς τις κοινοβουλευτικές έδρες στο Νομό.
Στην προηγούμενη απογραφή, του 2011, ο Νομός Τρικάλων, όπως και ο γειτονικός Νομός Καρδίτσας, διατήρησαν την πέμπτη έδρα στη Βουλή, οριακά. Ο πληθυσμός του Νομού στην πρόσφατη απογραφή μειώθηκε, περίπου κατά 10.000, οπότε αναμένονται και παράπλευρες απώλειες στους βουλευτές. Ο αριθμός των εδρών, όμως, δεν προσδιορίζεται μόνο από το νόμιμο πληθυσμό που θα απογραφεί στην παρούσα διαδικασία.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, (άρθρο 54 παράγραφος 2), ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως νόμος ορίζει. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευτεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της.
Επομένως, του χρόνου τον Μάιο. Μετά τις τελευταίες εκκαθαρίσεις τους εκλογικούς καταλόγους, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στο Νομό Τρικάλων. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων στις εκλογές του 2009 μειώθηκαν στους 154.250 από 161.654 στις εκλογές του 2000.
Συνεπώς, η προοπτική να μειωθούν οι βουλευτικές έδρες από πέντε σε τέσσερις είναι ορατή.
Αν προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές μέχρι τον επόμενο Μάιο, οι έδρες θα παραμείνουν πέντε, (δεν θα έχει ενσωματωθεί η απογραφή) εκτός κι αν υπάρξει κεντρική συμφωνία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για μείωση του συνολικού αριθμού των βουλευτών, οπότε η μείωση και στο Νομό μας θα είναι απόρροια της νέας πραγματικότητας που διαμορφώθηκε σε κεντρικό επίπεδο με τις ψήφους και των τοπικών βουλευτών.
Η ΕΡΕΥΝΑ .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου