Πρόκειται κυρίως για οδικούς άξονες .
Υπάρχουν έργα που καθυστέρησαν σημαντικά .
Διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν έργα που μπορούν να χαρακτηριστούν «νεκρά» άρα δεν υπάρχει συζήτηση για «Απεντάξεις» έργων .
Οδικοί άξονες ανήκουν από το νομό μας στα σημαντικά – εμβληματικά έργα του Προγράμματος της Θεσσαλίας σημαντικού Προϋπολογισμού, ήδη ενταγμένα, τα οποία θα υποστηρίξουν και την επιτάχυνση του Ε.Σ.Π.Α. στο αμέσως προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό.
Τα έργα .
Πρόκειται για την Ε.Ο. Τρίκαλα-Λάρισα, Τρίκαλα-Άρτα, Τρίκαλα-Καρδίτσα, η ολοκλήρωση των παρακάμψεων αστικών κέντρων της Θεσσαλίας, η ανάδειξη πόλων πολιτισμού σε αστικά κέντρα επίσης της Θεσσαλίας. Πάντως έργα από την περιοχή μας μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα Jessica, έργα που αφορούν στην ύδρευση και στην εξασφάλιση ποσότητας και ποιότητας νερού, όπως και έργα αποχετεύσεων που εμπίπτουν στη σχετική οδηγία.
Η εικόνα .
Τα χρηματοδοτικά δεδομένα του εγκεκριμένου Προγράμματος της Θεσσαλίας στο Ε.Σ.Π.Α. , ως μέρος του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλία – Ήπειρος – Στερεά Ελλάδα 2007-2013» είναι όσον αφορά το ποσό Κοινοτικής Συμμετοχής, στα 423 εκ. ευρώ.
Με τα αρχικά ποσοστά συγχρηματοδότησης (80,19% στους Άξονες 1 , 4 και 10 ),
το ποσό της Εθνικής Συμμετοχής ανέρχονταν σε 106 εκ. ευρώ, δηλαδή αρχικό συνολικό ποσό συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης, φτάνει στα 529 εκ.ευρώ.
Με ποσοστό συγχρηματοδότησης 85% σε όλους τους Άξονες του Προγράμματος,
το ποσό της Εθνικής Συμμετοχής ανέρχεται πλέον σε 74,6 εκ. ευρώ, δηλαδή, διευκρινίζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το συνολικό πλέον ποσό συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης, ανέρχεται στα 497,6 εκ. ευρώ.
Από το ποσό αυτό, έχει εκχωρηθεί για διαχείριση στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Θεσσαλίας, ποσό κοινοτικής συμμετοχής 341,52 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί (με 85% ποσοστό συγχρηματοδότησης) σε 401,8 εκ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενη Δημόσια Δαπάνη.
Οι υπόλοιποι πόροι του Προγράμματος διαχειρίζονται από άλλους Ενδιάμεσους Φορείς Διαχείρισης : Τράπεζες, Γενική Διεύθυνση Επενδύσεων Υπουργείου, Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφέρειας.
Να σημειώσουμε ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας όπως εγκρίθηκε, δίνει έμφαση στα ακόλουθα :
-Βελτίωση της προσπελασιμότητας μέσω της δημιουργίας ή/και αναβάθμισης υποδομών και δικτύων τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα.
-Βιώσιμη πολιτιστική-τουριστική ανάπτυξη.
-Προστασία, βελτίωση και βιώσιμη αξιοποίηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.
-Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, των νέων τεχνολογιών και της οικονομίας.
-Βελτίωση της απασχόλησης και της ποιότητας ζωής.
Έλεγχος .
Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό έγινε έλεγχος όλων των ενταγμένων έργων για εντοπισμό «νεκρών» έργων. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν έργα που μπορούν να χαρακτηριστούν «νεκρά» άρα δεν υπάρχει συζήτηση για «Απεντάξεις» έργων στην τρέχουσα περίοδο.
Ωστόσο, διαπιστώθηκε πως υπάρχουν έργα που καθυστέρησαν σημαντικά να προχωρήσουν σε υπογραφή Συμβάσεων για έναρξη υλοποίησής τους, για λόγους που έχουν καταγραφεί αναλυτικά για το καθένα από αυτά.
Οι καθυστερήσεις εντοπίζονται κυρίως σε εγκρίσεις που απαιτούνται πριν τη Δημοπράτησή τους (αφορά σε έργα «προμήθειες»), σε διαδικασίες ενστάσεων και προσφυγών κατά τους Διαγωνισμούς των έργων ή και σε προβλήματα οικονομικής φύσης Αναδόχων που δεν τους επιτρέπουν να προσκομίσουν εγγυητικές επιστολές που απαιτούνται για τη σύναψη των Συμβάσεων.
Βρισκόμαστε σε πλήρη συνεργασία με τους Δικαιούχους τους και τις Υπηρεσίες των Υπουργείων όπου απαιτείται, ώστε να απορροφηθούν το συντομότερο δυνατόν οι καθυστερήσεις, επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Στόχος .
Ο στόχος της απορρόφησης δαπανών για το έτος 2011 έχει τεθεί στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Θεσσαλίας ποσό ύψους 40 εκ. ευρώ σε όρους Συγχρηματοδοτούμενης Δημόσιας Δαπάνης.
Σήμερα οι δαπάνες έχουν ανέλθει σε ποσό τάξης 12 εκ.ευρώ, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί πρόσθετες δαπάνες που καταχωρούνται στην τρέχουσα περίοδο.
Η εκτίμησή μας είναι, όπως προκύπτει από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ότι θα επιτευχθεί ο στόχος, εφόσον δεν υπάρξουν πρόσθετες καθυστερήσεις σε έργα στα οποία βασιζόμασταν για δαπάνες εντός του έτους (οδικά έργα που καθυστέρησαν να συμβασιοποιηθούν, έργα προμηθειών Πανεπιστημίου που καθυστερούν για ανάθεση, έργα προμηθειών υγείας που καθυστέρησαν σημαντικά στους διαγωνισμούς τους).
Οι λοιποί λόγοι καθυστέρησης, π.χ. ζητήματα που προέκυψαν κατά τη μετάβαση φορέων με τον Νόμο του Καλλικράτη, διαδικασίες χρηματοδοτήσεων, έχουν πλέον επιλυθεί. Παρακολουθούμε συστηματικά τις απορροφήσεις και σε κάθε περίπτωση δεν θα υπάρξει απώλεια πόρων, καταλήγει η Περιφέρεια.
ΕΡΕΥΝΑ .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου