Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Ώριμα έργα για το ΕΣΠΑ . Φτάσαν μέχρι τα Στουρναρέϊκα . . . . . . .

Ποια προτάθηκαν για το νομό μας και το κόστος για το καθένα .
Η ανάδειξη παλαιού εργοστασίου αποξήρανσης στα Τρίκαλα, με προϋπολογισμό στα τρία εκατ. Ευρώ.
Μια πλειάδα νέων ώριμων έργων προτάθηκαν στο ΕΣΠΑ, τα οποία αφορούν το νομό μας, από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, τα οποία βρίσκονται στη φάση της αξιολόγησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Πρόκειται για παρεμβάσεις τις οποίες οπωσδήποτε θα πρέπει να κάνουμε πράξη, ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές της περιοχής μας.
Ποια είναι .Σύμφωνα με τον κατάλογο, πρόκειται για την περιφερειακή οδό Καλαμπάκας, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, με ωρίμανση στις 30-11-2011. Ακολουθεί η κατασκευή γέφυρας μετά προσβάσεων στον Πορταϊκό ποταμό, κόστους τεσσάρων εκατ. ευρώ. Επίσης στην ίδια κατηγορία ανήκει η ανάδειξη-αναβάθμιση σεισμικής συμπεριφοράς κρεμαστής πεζογέφυρας στον Πορταϊκό ποταμό, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Επίσης πρόκειται για το έργο της ολοκλήρωσης της οδού από Στουρναρέϊκα ως Νεραϊδοχώρι, με κόστος στα δύο εκατ. ευρώ. Ένα ακόμα ώριμο έργο είναι η βελτίωση της οδού προς Στουρναρέϊκα στο τμήμα μετά τη διασταύρωση προς Πετροχώρι, με κόστος που ανέρχεται στις 700.000 ευρώ. Ώριμο έργο είναι και η αντιπλημμυρική προστασία οικισμών του νομού μας προϋπολογισμού που φτάνει στο 1,107 εκατ. ευρώ. Επιπλέον στην ίδια ομάδα έργων ανήκει και η βελτίωση της οδού Μετέωρα-Φλαμπουρέσι προς Δεσκάτη –Όρια Νομού Τρικάλων, κόστους 2,7 εκατ. ευρώ. Με κόστος που ανέρχεται στα 600.000 ευρώ προτείνεται η ολοκλήρωση του Δικτύου Μεταφοράς του νερού του φράγματος Λογγά, όπως τέλος και η ανάδειξη παλαιού εργοστασίου αποξήρανσης στα Τρίκαλα, με προϋπολογισμό στα τρία εκατ. Ευρώ.
Επανέλεγχος .Πάντως στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, γίνεται επανέλεγχος των καθυστερήσεων σε ενταγμένα έργα ελέγχεται η ωριμότητα όλων των έργων στη Θεσσαλία, εντοπίζονται οι ανάγκες που υπάρχουν όπως και τα έργα «σημαίες» για τη Θεσσαλία τα οποία και πρέπει να ωριμάσουν και τρέξουν για ένταξη και υλοποίηση, πάντα στο πλαίσιο των διαθέσιμων πόρων που υπάρχουν. Με τη διαδικασία αυτή που θα ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο, θα προσδιοριστεί ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο για τη Θεσσαλία, θα προωθηθούν έργα, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, σημαντικά και ωφέλιμα για την κοινωνία, θα επιταχύνουμε την απορρόφηση του Προγράμματος και θα διεκδικήσουμε βασιζόμενοι σε συγκεκριμένο σχέδιο πόρους και από τα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ αλλά και από εθνικό Πρόγραμμα για ανάπτυξη.
Η Περιφέρεια .Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εκτός από την αρμοδιότητα που έχει αναλάβει από την 1η Ιουλίου για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, αποτελεί σήμερα τον σημαντικότερο Δικαιούχο υλοποίησης έργων του Προγράμματος.
Τα ενταγμένα έργα που υλοποιούνται από την ίδια την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων σήμερα στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας, ανέρχονται σε προϋπολογισμό ύψους 14,7 εκ.ευρώ.
Όσον αφορά τα έργα του ΕΣΠΑ που υλοποιούνται από την πρώην Διεύθυνση Δημοσίων Έργων και Διεύθυνση Ελέγχου Κατασκευής Έργων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, που μεταφέρθηκαν και περιήλθαν από την 1η Ιουλίου λόγω Καλλικράτη στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, εκτελούνται 20 σε όλη τη Θεσσαλία, και έχουν συνολικό προϋπολογισμό 204 εκ. ευρώ.

Η ΕΡΕΥΝΑ .

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: