Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ , " ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ " ΚΑΙ ΣΤΟ... ΓΑΡΔΙΚΙ ! ! !

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, "ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ" ΚΑΙ ΣΤΟ... ΓΑΡΔΙΚΙ!!!
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, "ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ" ΚΑΙ ΣΤΟ... ΓΑΡΔΙΚΙ!!!

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου στις 15:00 στον ALPHA, η Ευτυχία Φράγκου μάς ξεναγεί στο Γαρδίκι το ιστορικό βλαχοχώρι της περιοχής του Ασπροποτάμου , κτισμένο σε υψόμετρο 1140μ .
 Μέσα από  εκπληκτικές εικόνες  θα απολαύσουμε το μοναδικό τοπίο, με τις αμέτρητες φυσικές ομορφιές και τα ιστορικά μνημεία . 
Η Ευτυχία συναντάει στην πλατεία του χωριού ζεστούς , φιλόξενους κατοίκους , κουβεντιάζει μαζί τους και όλοι μαζί , μια παρέα, παρακολουθούν λεβέντικους τοπικούς χορούς υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής . 
Άνθρωποι νέοι , που άφησαν τις μεγαλουπόλεις , «πήραν τα βουνά … », έστησαν κτηνοτροφικές μονάδες και διάφορες άλλες επιχειρήσεις ενώ παράλληλα οργανώνουν δραστηριότητες στη φύση και συμμετέχουν στα τοπικά δρώμενα .
Ακόμη, ο πατήρ Αθανάσιος Κουμπής μας μιλάει για τους αρχαίους ναούς και μας γυρίζει αρκετά χρόνια πίσω , τότε που στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής λειτούργησε ένα κρυφό σχολειό , με πολλά μυστικά περάσματα και χώρους . 
Οι λαογράφοι του Γαρδικίου δίνουν κι αυτοί με τη σειρά τους το στίγμα της περιοχής , μέσα από τη λαϊκή παράδοση και τον πολιτισμό .
Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε το ιχθυοτροφείο πέστροφας όπου ζει το πιο καθαρό «ψάρι του βουνού» , μιας και το νερό κυλάει από υψόμετρο 2.000 μέτρων . 
Στο προστατευόμενο από το ΑΠΘ  ελατοδάσος της περιοχής παρακολουθούμε όλη τη διαδικασία κοπής - μεταφοράς ξύλων από επαγγελματίες υλοτόμους , ενώ η κα Βάσω μάς γλυκαίνει με μια υπέροχη συνταγή «γλυκό σύκο» , στην πλατεία της Δέσης με τον 1000 περίπου ετών γεροπλάτανο , όπου ηλικιωμένες γυναίκες του χωριού αφηγούνται παλιές ιστορίες .
Στην Αθαμανία συναντάμε την κα Φρειδερίκη , γνήσια γυναίκα του χωριού , που με το ζεστό της χαμόγελο παρουσιάζει μια πεντανόστιμη στριφτόπιτα με αγνά υλικά . 
Τέλος , γευόμαστε τοπικά παραδοσιακά εδέσματα από Γαρδικιώτισσες νοικοκυρές και ανακαλύπτουμε το μυστικό για μερικές από αυτές .
Trikalavoice .

Δεν υπάρχουν σχόλια: