Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

ΜΑΣΟΧΩΡΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Το σημερινό εξώφυλλο της Τρικαλινής εφημερίδας "ΤΡΙΚΑΛΙΝΑ ΝΕΑ" (23/08/2009). Στις μέσα σελίδες υπάρχει εκτενές ρεπορταζ για την Μεσοχώρα .



Το σχετικό ρεπορτάζ παρακάτω :

Την απόσυρση των κτηματολογικών πινάκων ζητούσαν οι Μεσοχωρίτες στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Δ. Πινδέων.

Βρέθηκαν προ τετελεσμένων γεγονότων οι Μεσοχωρίτες από την αιφνιδιαστική ανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων στο Δημαρχείο Πινδέων στα Στουρναρέϊκά και αποφάσισαν να “ζητήσουν τον λόγο” από την Δημοτική Αρχή. Οι αντιδρώντες στον κατακλυσμό – και κατ' επέκταση, στον αφανισμό, όπως καταγγέλλουν – Μεσοχωρίτες έδωσαν προχθές βράδυ το “παρών” στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πινδέων και ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης.
Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε χθες μιλώντας στα “Τρ. Νέα” ο εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Αχελώος Ρούς” κ. Γ. Χονδρός, το θέμα της κτηματογράφησης θα έπρεπε να συζητηθεί πρώτο κατόπιν και σχετικού αιτήματος των Μεσοχωριτών, ωστόσο, το Σώμα αποφάσισε να το συζητήσει τελευταίο και αφού προηγουμένως είχε διακοπεί η συνεδρίαση για τουλάχιστον 25 λεπτά.

“Έπεσαν απ' τα σύννεφα”

Πάντα βάσει των όσων μας μετέφερε ο κ. Χονδρός, οι κάτοικοι του χωριού, με το που πληροφορήθηκαν (διαβάζοντας την σχετική ανακοίνωση στον Τύπο) πως οι πίνακες κτηματογράφησης αναρτήθηκαν στο Δημαρχείο, “έπεσαν κυριολεκτικά από τα σύννεφα” και αποφάσισαν να παραστούν μαζικά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Με δεδομένο μάλιστα πως, λίγους μήνες νωρίτερα (και συγκεκριμένα, την περίοδο πριν την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για τη Μεσοχώρα από το Κοινοβούλιο) το Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Πινδέων είχε αποφασίσει να αντιταχθεί στο νομοσχέδιο αν δε συμπεριληφθούν σ' αυτό οι προτάσεις της Μεσοχώρας, και συγκεκριμένα, οι προτάσεις εκείνες που θα διασφάλιζαν την συνέχιση του οικισμού, γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος αιφνιδιασμού των Μεσοχωριτών, ιδίως τη στιγμή που οι προσπάθειες κτηματογράφησης απετράπησαν από τους αντιδρώντες στον νέο νόμο κατοίκους.

Συνεδριάζει εκ νέου την Τρίτη

Όπως σημείωσε ο κ. Χονδρός, “ο Δήμαρχος δεν κράτησε την υπόσχεσή του” και στην προχθεσινή συνεδρίαση “συνέχισε να προκαλεί τους κατοίκους”, κι αυτό “μας εξόργισε”. Ο κ. Παντέρας, ανέφερε (βάσει της πληροφόρησής μας) πως ο νόμος είναι νόμος και δεν πρέπει να παραβλεφθεί ούτε και γίνεται να αποσυρθούν οι πίνακες. Δήλωσε ωστόσο πως ο Δήμος στέκεται δίπλα στους Μεσοχωρίτες και πως το Σώμα θα συνεδριάσει εκ νέου μεθαύριο Τρίτη με αντικείμενο το θέμα της Μεσοχώρας στο σύνολό του, χωρίς όμως να κάμψει τις επιφυλάξεις των αντιδρώντων.
Οι τελευταίοι, πρόκειται να δώσουν μαζικά το “παρών” και την Τρίτη στο Δημαρχείο Πινδέων, για να δείξουν με αυτό τον τρόπο πως δεν καταθέτουν τα όπλα και θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να προστατεύσουν τον τόπο τους.

Δεν ελήφθη απόφαση για τα “έκτροπα”

Αναφορικά με το θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε τα “έκτροπα” κατά του Δημάρχου και δημοτικών συμβούλων στις εκδηλώσεις στη Μεσοχώρα τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου (σ.σ. θέμα που δεν συζητήθηκε τελικά εκτάκτως την περασμένη Τρίτη, όπως ζητούσε η Δημοτική Αρχή), ο μεν δήμαρχος Πινδέων κ. Απ. Παντέρας δήλωσε ενώπιον του Σώματος πως έπεσε θύμα επίθεσης των κατοίκων που δεν είναι σύμφωνοι στον κατακλυσμό της Μεσοχώρας, χωρίς όμως να εξασφαλίσει ψήφισμα καταδίκης ή σχετική απόφαση.

Και συνέλευση

Να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως τα “Τρ. Νέα” επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον κ. Παντέρα προκειμένου να έχουν και την άποψη της Δημοτικής Αρχής για τα όσα διαδραματίστηκαν στο Δημ. Συμβούλιο, μα ο Δήμαρχος δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο. Σημειώστε ακόμη πως, στο πέρας της προχθεσινής συνεδρίασης, οι Μεσοχωρίτες που αντιδρούν στην κτηματογράφηση, παραμείνανε στην αίθουσα του Δημ. Συμβουλίο και κάνανε συνέλευση, όπου και τέθηκαν επί τάπητος τα όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες μέρες καθώς και οι επόμενες κινήσεις τους στο επόμενο χρονικό διάστημα.

1 σχόλιο:

Καλαντζής Θανάσης είπε...

Ο τίτλος τα αληθή λέγει (οι αβλεψίες μερικές φορές είναι αποκαλυπτικές)