Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Μας ενδιαφέρει . . . .

Το παρακάτω ρεπορτάζ είναι απο την εφημερίδα "ΕΡΕΥΝΑ" των Τρικάλων . Μας ενδιαφέρει και την παρουσιάζουμε όπως είναι στο ρεπορτάζ . . .

Του Λάζαρου Μάμαλη .

«Νεκρό» κείμενο «Καποδίστριας 2»
Το «όνειρο» του κ. Παυλόπουλου, η επιμονή της ΚΕΔΚΕ για διοικητική μεταρρύθμιση και οι εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ .

«Όνειρο ζωής» χαρακτήρισε πριν από ένα περίπου μήνα, κατά την συνάντηση που είχε με τον κ. Μιχάλη Ταμήλο και άλλους αιρετούς, την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Ένα «όνειρο ζωής» που ο ίδιος, παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία, δήλωνε τότε, είναι διατεθειμένος να βάλει ξανά στην ατζέντα της συζήτησης, με πιο ευέλικτα, όμως χρονοδιαγράμματα.
Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, την 5η Οκτωβρίου, ο κ. Παυλόπουλος δεν θα είναι υπουργός Εσωτερικών. Το ερώτημα, επομένως, είναι υπαρκτό: Ο «Καποδίστριας 2» πρέπει να θεωρείται οριστικά «νεκρός»;
Προφανώς, το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε περίπτωση μη εκλογής της, πρέπει να θεωρείται «νεκρό κείμενο».
Ωστόσο, υπάρχουν δύο δεδομένα τα οποία πρέπει να συνεκτιμηθούν:
Πρώτο δεδομένο: Η απόφαση της ΚΕΔΚΕ να θέσει στο επικείμενο συνέδριό της, τον ερχόμενο Νοέμβριο, εκ νέου θέμα «Καποδίστρια 2». Με άλλα λόγια, να συζητήσει αυτοβούλως για την ανάγκη συνένωσης των Δήμων και των Κοινοτήτων σε ευρύτερους ΟΤΑ.
Δεύτερο δεδομένο: Η εξαγγελία του Γιώργου Παπανδρέου για αλλαγή του εκλογικού νόμου που επικυρώθηκε και κατά την πρόσφατη ομιλία του, στη ΔΕΘ.
Ο ίδιος, είπε: «Θα προχωρήσουμε σε ένα νέο εκλογικό νόμο, που θα κατοχυρώνει την αυτονομία της πολιτικής. Η πρότασή μας βασίζεται στην προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα, και βέβαια στις ανάγκες του πολιτικού μας συστήματος, του λεγόμενου «γερμανικού μοντέλου». Δεν είναι αντιγραφή του, είναι ένα καθαρό και απλό στη λειτουργία εκλογικό σύστημα, με πυρήνα την εισαγωγή τού συνδυασμού μονοεδρικών και πολυεδρικών Περιφερειών».
Για να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σύστημα απαιτούνται αλλαγές σε επίπεδο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης.
Εκτιμάται, λοιπόν, ότι η εφαρμογή του σχεδίου αυτού, θα γίνει ταυτόχρονα με την αλλαγή των διοικητικών ορίων των ΟΤΑ. Πιθανόν, οι μονοεδρικές να έχουν τα ίδια όρια, με τους νέους διευρυμένους Δήμους.
Οι προσεχείς εκλογές .
Η διοικητική μεταρρύθμιση αναμένεται να είναι μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση βέβαια, που της δοθεί η λαϊκή εντολή στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, ουδείς αναμένει ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επομένως, οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές που θα γίνουν του χρόνου, τον Νοέμβριο, θα γίνουν στους υπάρχοντες Δήμους και Κοινότητες. Με μία όμως διαφορά… Το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι θα καταργήσει το νόμο με τον οποίο εκλέγεται δήμαρχος και νομάρχης όποιος συγκέντρωσε μόλις το 42% των ψήφων. Επομένως, οι δήμαρχοι και οι ενδιαφερόμενοι για δήμαρχοι θα πρέπει να συνυπολογίσουν αυτό το δεδομένο, στους σχεδιασμούς και στις συμμαχίες τους, ενόψει των εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: