Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Φράγμα Μεσοχώρας .

Η εκτροπή του Αχελώου έχει κυρίαρχη θέση στην ατζέντα των κομμάτων και σε ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον. Στην πρόσφατη μάλιστα τηλεμαχία του πρωθυπουργού και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδείχθηκε ιδιαίτερα.
Ο κ. Κ. Καραμανλής επανέλαβε τη στήριξη της παράταξης του στο έργο, ενώ και ο κ. Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να θίξει την υλοποίησή του. «Ποτέ δεν είπα να σταματήσουμε, είπα να επαναξιολογήσουμε το σύνολο του προβλήματος των υδάτινων πόρων στη χώρα μας. Αυτό είπα και αυτό θα κάνουμε. Από εκεί και πέρα οι ανάγκες που έχει η Θεσσαλία είναι ανάγκες τις οποίες πρέπει να υπηρετήσουμε», απάντησε στο ντιμπέιτ.
Υπέρ της εκτροπής του Αχελώου έχουν στο παρελθόν δηλώσει και τα δύο από τα τέσσερα μικρότερα πολιτικά κόμματα, το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ, για διαφορετικούς βέβαια λόγους. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν τοποθετηθεί αρνητικά στην εκτροπή. Ο Συνασπισμός έχει πολλές φορές στο παρελθόν διοργανώσει εκστρατείες ενάντια στην εκτροπή, ήδη από τη δεκαετία του ʼ90, ενώ όλοι οι βουλευτές του έχουν τοποθετηθεί δημόσια κατά της εκτροπής.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, τέλος, ζητούν την εκπόνηση νέου σχεδίου για το υδρολογικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, με επιδοτήσεις για την εγκατάσταση συστημάτων εξοικονόμησης νερού, την κατασκευή μικρών ταμιευτήρων νερού και την επαναχρησιμοποίηση των νερών των βιολογικών καθαρισμών για άρδευση.
Όσον αφορά την πορεία του έργου, παρά τις προσφυγές στο ΣτΕ, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σουφλιάς θεωρεί ότι ως το 2011 αυτό θα έχει ολοκληρωθεί. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέδειξε μειοδότη στον διαγωνισμό για την ολοκλήρωση της σήραγγας εκτροπής του Αχελώου, το τελευταίο από τα τμήματα του έργου. Την ίδια στιγμή, στην περιοχή της Συκιάς τα έργα προχωρούν και πλέον ετοιμάζεται η θεμελίωση του ομώνυμου φράγματος, του δεύτερου μεγάλου φράγματος της εκτροπής.
Το παραπάνω ρεπορτάζ είναι απο την καθημερινή εφημερίδα των Τρικάλων "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ" .

Δεν υπάρχουν σχόλια: