Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Πρόσω ολοταχώς για νέο «Καλλικράτη» .


- Συγκροτείται επιτροπή για πρόταση αναμόρφωσης εντός πέντε μηνών .

Ήρθε η ώρα να αλλάξει ο «Καλλικράτης» . Όσο και αν πολλάκις τα τελευταία χρόνια οι κατά καιρούς κυβερνητικοί παράγοντες προαναγγέλλουν νέες ρυθμίσεις για την οργάνωση και λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , σε θεσμικό επίπεδο, φαίνεται ότι το ζήτημα το «παίρνει πάνω της» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ . 
 Είναι αποφασισμένη - και δεσμευμένη στην κατεύθυνση που έχουν προδιαγράψει οι μνημονιακές συμφωνίες , αλλά και το ευρωενωσιακό στάτους - να προωθήσει γοργά νέο νομοθετικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση .
Ήδη ετοιμάζεται η Ειδική Επιτροπή για την αναμόρφωση του «Καλλικράτη» , η οποία συστήνεται στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με στόχο , σύμφωνα με την κυβέρνηση , ένα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης .
Τι οδηγεί στην επανεξέταση πτυχών της οργάνωσης της Τοπικής Διοίκησης ; Πάντως , όχι μόνο το ότι πέντε χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος «Καλλικράτης» , δηλαδή του θεσμικού πλαισίου που διέπει την οργάνωση και τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης . 
Υπάρχει μια σημαντική παράμετρος που κάνει την κυβέρνηση να επιταχύνει αλλαγές : το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας που θέτει νέες προτεραιότητες , στη βάση και των μνημονιακών συμφωνιών με τους εκπροσώπους των δανειστών , τις οποίες δήμοι και περιφέρειες καλούνται να υπηρετήσουν . Οι δυσλειτουργίες σε πρακτικά ζητήματα που παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» , επιβάλλουν εκ των ων ουκ άνευ επανεξέταση διατάξεων και ρυθμίσεων που ισχύουν .
Όμως , πίσω από «νέα οπτική» επί του «Καλλικράτη» υπάρχει ένα διαφορετικό αναπτυξιακό πεδίο που προωθείται μέσω των ΟΤΑ . Με αυξημένες τις κοινωνικές ανάγκες , οι δήμοι , κυρίως , έχουν εγκλωβιστεί σε μια σφικτή οικονομική διαχείριση που οδηγεί στο να εμφανίζεται ως αναγκαστική «διέξοδος» η στροφή προς τον ιδιωτικό τομέα , τις συμπράξεις και τις χορηγίες . . .
Στο σχέδιο νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» , που κατατέθηκε σήμερα , Τρίτη, στη Βουλή , ορίζεται ότι μέσα σε πέντε μήνες από τη συγκρότησή της , η Επιτροπή για την αναμόρφωση της θεσμικής λειτουργίας και οργάνωσης της Αυτοδιοίκησης θα παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση, περιλαμβανομένης της κατάρτισης σχεδίου νόμου . 
 Η σύνθεση της Επιτροπής, σύμφωνα με την κυβέρνηση , εξασφαλίζει και τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων , εκπροσώπων των αιρετών και των εργαζομένων στους ΟΤΑ ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις και να αξιοποιηθεί το σύνολο των γνώσεων και της εμπειρίας των ασχολούμενων υπό κάθε ιδιότητα με τα θέματα της Αυτοδιοίκησης .
Η Επιτροπή απαρτίζεται από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών , ως πρόεδρο , έντεκα επιστήμονες με ενασχόληση συναφή με το έργο της επιτροπής και εμπειρογνώμονες σε θέματα Τοπικής αυτοδιοίκησης , οι οποίοι ορίζονται από τον υπουργό Εσωτερικών , τον προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Αποκέντρωσης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον προϊστάμενο Γενικής διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης , όπως και πέντε διευθυντές του τομέα τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου .
Επίσης , μέλη της επιτροπής θα είναι τρεις εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), τρεις εκπρόσωποι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), έναν εκπρόσωπο της ΠΟΕ-ΟΤΑ και έναν εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) .
 
 tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: