Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Αντιδράσεις για το Φ.Δ. του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων .

Σε κοινό Δελτίο Τύπου προχώρησαν ο σύλλογος Προστασίας Αράχθου, ο σύλλογος Θεοδωριανιτών Άρτας "ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ" και ο σύλλογος Προστασίας Φυσικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς Ματσουκίου, σαν μια πρώτη αντίδραση σχετικά με τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων.

Ιωάννινα, 22-10-2009 . Δελτίο Τύπου .

Tου Συλλόγου Προστασίας Αράχθου, του Συλλόγου Θεοδωριανιτών Άρτας «οι Ορεινοί» και του Συλλόγου Προστασίας Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ματσουκίου .

ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΑΔΡΑΣ ΑΡΑΧΘΟΥ .

Λίγες μέρες πριν τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, γεγονός αντιδεοντολογικό, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επάνδρωσε τον φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου.

Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών οργανώσεων, που ορίσθηκε είναι ένα πρόσωπο που δεν ανήκει σε κάποια περιβαλλοντική οργάνωση, όπως προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου.

Υπενθυμίζουμε ότι οι τρείς περιβαλλοντικές οργανώσεις, που κατά τεκμήριο είναι οι μόνες που έχουν αναπτύξει περιβαλλοντική δραστηριότητα και περιβαλλοντικούς αγώνες στην περιοχή, δηλ. ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου, ο Σύλλογος Θεοδωριανιτών Άρτας «οι Ορεινοί» και ο Σύλλογος Προστασίας Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ματσουκίου, πρότειναν τον περασμένο Μάιο (10/5/2009) όπως προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα ως εκπρόσωπο Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) στον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου τον δικηγόρο κ. Ιωάννη Παπαδημητρίου πρώην Πρόεδρο και νυν μέλος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου και ως αναπληρωματικό του το δάσκαλο κ. Δημήτριο Στεργιούλη, Πρόεδρο του Συλλόγου Θεοδωριανιτών Άρτας «οι Ορεινοί». Η πρότασή μας σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση δεν λήφθηκε υπ’ όψη.

Αναμέναμε ότι ο πρώην Υπουργός θα λάμβανε υπ’ όψη την πρότασή μας ως όφειλε ή τουλάχιστον ότι θα όριζε ως εκπρόσωπο ΜΚΟ ένα πρόσωπο με περιβαλλοντική δραστηριότητα στην περιοχή γεγονός που δεν το έκανε.

Αξιώνουμε η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να ανακαλέσει την «προεκλογική» απόφαση, να διορθώσει το παραπάνω και να εφαρμόσει μια σωστή περιβαλλοντική πολιτική στον τομέα των φορέων διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων που τα τελευταία χρόνια υπολειτούργησαν ή δεν λειτούργησαν αφού δεν είχαν τους αναγκαίους πόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: