Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Επιβεβαιώνεται η στήριξη προς τους κτηνοτρόφους .

 
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Τρίκαλα, προ δεκαπενθημέρου ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε μεταφέρει την βούληση του πρωθυπουργού για στήριξη της κτηνοτροφίας, γενικότερα του πρωτογενούς τομέα που αποτελεί τον πυλώνα διεξόδου από την κρίση.
Από το βήμα του πανελλήνιου συνεδρίου της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδος που διεξήχθη σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης των Τρικάλων ο κ. Χαρακόπουλος είχε αναφερθεί στην άμεση εκταμίευση των ενισχύσεων μιας και στόχος του υπουργείου είναι η στήριξη της κτηνοτροφίας και γενικότερα των κτηνοτρόφων, στις οικονομικά δύσκολες εποχές που διανύουν.
Τα λόγια του υπουργού έρχονται να επιβεβαιωθούν, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Ιανουάριο θα διαθέσει έκτακτες ενισχύσεις συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ για την οικονομική ανακούφιση περίπου 55.000 κτηνοτρόφων από το μεγάλο κόστος της αγοράς ζωοτροφών.
Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει μια βαθιά ανάσα για τον κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής των Τρικάλων και ευρύτερα της χώρας μετά τις αυξήσεις που παρατηρούνται στις ζωοτροφές που προκαλούν άγχος στους παραγωγούς. Προβληματισμό γιατί ένα σημαντικό μέρος κτηνοτρόφων προμηθεύονται τις ζωοτροφές με πολλές δυσκολίες.
Δικαιούχοι είναι περίπου 2.000 χοιροτρόφοι και 2.500 πτηνοτρόφοι που δεν λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση, γύρω στους 20.000 αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους πεδινών περιοχών και 30.000 αιγοπροβατοτρόφοι και αγελαδοτρόφοι ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, οι οποίοι επιβαρύνθηκαν σημαντικά, λόγω της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης για την αγορά ζωοτροφών και σόγιας.
«Με τα χρήματα που εξοικονομούμε, στηρίζουμε οικογένειες πολύτεκνων αγροτών και κτηνοτρόφων σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Οι κυριότερες προϋποθέσεις είναι να έχουν κάνει φορολογικές δηλώσεις, να είναι ενταγμένοι στο ΟΣΔΕ και οι εκμεταλλεύσεις τους να είναι ενεργές, δηλαδή να παράγουν προϊόντα.
Από πλευράς πάντως υπουργείου καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε οι κτηνοτρόφοι να μη χρειαστεί να υποβάλουν δικαιολογητικά, δηλαδή να μην μπλέξουν με τη γραφειοκρατία για την καταβολή των ενισχύσεων.
«Επεξεργαζόμαστε ένα πλέγμα γενναίων, ουσιαστικών κινήτρων προς όλους εκείνους οι οποίοι προσανατολίζονται να ασχοληθούν –για πρώτη φορά στη ζωή τους– με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να δώσει βιώσιμη λύση και στην αντιμετώπιση του οξύτατου σήμερα προβλήματος στη χώρα, της ανεργίας. Βεβαίως, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και γρήγορα εκκρεμότητες του χθες, όπως η βελτίωση του συνεταιριστικού νόμου και η καταβολή των ενισχύσεων από τα φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα», σημείωσε καταλήγοντας ο αναπληρωτής υπουργός .
ΕΡΕΥΝΑ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: