Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Με μικρότερη εκτροπή του Αχελώου πάνε να παρακάμψουν το ΣτΕ .



Την κυβέρνηση και τον υπουργό Υποδομών Μιχ.Χρυσοχοΐδη εγκαλούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με ανακοίνωσή τους, «καθώς επιμένουν στην ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου», «ενώ ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι στην υπ” αριθμ. 26/2014 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε ότι το έργο είναι αντίθετο στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, και επιφέρει περιβαλλοντική βλάβη σε περιοχή Natura 2000» .
Η πρόθεση του κ. Χρυσοχοΐδη προκύπτει από απάντησή του σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία τάσσεται υπέρ της ολοκλήρωσης των έργων του Αχελώου, αλλά με μικρότερο μέγεθος εκτροπής 250 εκατ. κυβικών μέτρων νερού ετησίως και όχι 600 εκατ., όπως σχεδιαζόταν τόσα χρόνια .
Κυβερνητικά τερτίπια .
«Η κυβέρνηση φαίνεται να αναζητά λύσεις με νομικά και τεχνικά τερτίπια για την επίτευξη μιας «μικρότερης» εκτροπής και απόδειξη αυτού είναι ότι στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της Θεσσαλίας προκρίνεται ως βέλτιστη λύση η εκτροπή των 250 εκατ. κυβικών μέτρων νερού . 
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα μόνα σχέδια διαχείρισης που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί είναι των υδατικών διαμερισμάτων Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, εκεί δηλαδή που εμπλέκεται το φλέγον θέμα της εκτροπής του Αχελώου», τονίζεται στην ανακοίνωση. Και προστίθεται :
Επιπλέον, από τους θιασώτες της εκτροπής προβάλλεται έντονα ο ενεργειακός χαρακτήρας των φραγμάτων της Μεσοχώρας και της Συκιάς, ώστε να βρεθεί έτσι μια διέξοδος για την ολοκλήρωση και λειτουργία τους. Προφανώς απώτερος σκοπός είναι να φτάσει το νερό του Αχελώου στη σήραγγα εκτροπής, πιστεύοντας ότι αργότερα θα βρεθεί λύση για να «μπει το νερό στο αυλάκι» προς τη Θεσσαλία» .
Οι Οικολόγοι Πράσινοι αναρωτιούνται: «Πόσες ακυρωτικές αποφάσεις πρέπει να βγάλει ακόμη το ΣτΕ για να πειστούν οι υπέρμαχοι της εκτροπής να εγκαταλείψουν τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους και να συνειδητοποιήσουν ότι το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας οφείλεται στην κακοδιαχείριση των υδατικών της πόρων και η επίλυσή του βρίσκεται στην εξοικονόμηση νερού και στη ριζική αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, κάτι δυστυχώς που δεν αποτυπώθηκε στα προσφάτως ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης υδατικών πόρων ; 
Δυστυχώς οι αγρότες του κάμπου τόσα χρόνια κρατούνται δέσμιοι της υπόσχεσης για την εκτροπή, καθώς οι τοπικοί τους «άρχοντες» αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να προτείνουν ρεαλιστικές και βιώσιμες περιβαλλοντικά λύσεις» .

agriniopress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: