Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Άλλα κόλπα . . . . . ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΛΕΝΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ .

                                     Να αποσυνδεθεί το φράγμα της Μεσοχώρας . 
                 
 
Το θέμα της απεμπλοκής του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας από τα υπόλοιπα έργα της «εκτροπής του ποταμού Αχελώου» επαναφέρουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής 10 βουλευτές της Ν.Δ (μεταξύ αυτών και αυτοί των Τρικάλων και της Καρδίτσας).
Όπως αναφέρουν «το Υδροηλεκτρικό έργο (ΥΗΕ) της Μεσοχώρας επί του άνω Αχελώου, ισχύος 161,6 μεγαβάτ είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και έτοιμο να αποδώσει ηλεκτρική ενέργεια με μηδενικές εκπομπές αερίων του Θερμοκηπίου, ενώ ταυτόχρονα θα συνεισφέρει στην εξασφάλιση επάρκειας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα της Χώρας και κυρίως στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης σε ώρες αιχμής και ιδίως το καλοκαίρι.
Θα έπρεπε ήδη να έχει τεθεί σε λειτουργία, για να επιτευχθεί ο στόχος της Πράσινης Βίβλου της Ε.Ε. (Οδηγία 2001/77), συνεισφέροντας σημαντικά στους στόχους που είναι υποχρεωμένη να καλύψει η χώρα με βάση και το πρωτόκολλο του Κιότο.
Το συνολικό κόστος του έργου προσεγγίζει τα 500 εκ. Ευρώ, η ενέργεια που θα προκύψει ( σύμφωνα με την ΔΕΗ) θα ανέρχεται σε 362 GW ετησίως, θα αυξηθεί περίπου κατά 8% η υδροηλεκτρική παραγωγή της χώρας μας, ενώ θα προκύψει ένα όφελος μεγαλύτερο των 30 εκατ. ευρώ, ετησίως για την οικονομία της χώρας».
Συμπληρώνουν μάλιστα ότι «μετά την πρόσφατη (26/2014) του Συμβουλίου της Επικρατείας, επί προσφυγής που είχε υποβληθεί από το 2007 για έργα της «εκτροπής ποταμού Αχελώου», ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την απεμπλοκή του ΥΗΕ Μεσοχώρας».
Μεταξύ άλλων ρωτούν τον υπουργό, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να υπάρξει συμμόρφωση της Διοίκησης με την πρόσφατη απόφαση (26/2014) του ΣτΕ, ποιες είναι οι εκκρεμότητες που εμποδίζουν σήμερα να γίνει η επανεκκίνηση των υπολειπόμενων εργασιών στο Φράγμα Μεσοχώρας και πως προτίθεται να ενεργήσει σχετικά με τη μετεγκατάσταση μέρους του υπό κατάκλυση οικισμού Μεσοχώρας .
Εφ. Ενημέρωση.
Thessalianews .

Δεν υπάρχουν σχόλια: