Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Ψηφίζεις μακριά από τον τόπο διαμονής σου ;

alt

Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας δίνονται για μια ακόμα φορά σαφείς οδηγίες για τις υποχρεωτικές ημέρες άδειας που πρέπει να πάρουν όσοι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μακριά από τον τόπο διαμονής και εργασίας . 
Η βασική επισήμανση - πέρα από τον αριθμό των ημερών που κλιμακώνεται αναλόγως της χιλιομετρικής απόστασης- είναι αφενός ότι οι άδειες πρέπει να δίνονται μετ' αποδοχών  , αφετέρου ότι δεν συμψηφίζονται με την ετήσια άδεια .
Σύμφωνα με την Απόφαση που υπογράφει ο Β. Κεγκέρογλου , όλες οι βιομηχανικές , βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις , εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα , καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα , υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις προσεχείς διπλές εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών της 18ης Μαΐου 2014 , καθώς και κατά τις επαναληπτικές και την ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 25ης Μαΐου 2014 . 
Ο αριθμός των ημερών αδείας απουσίας, που χορηγείται για τον ανωτέρω σκοπό και που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση του προσωπικού στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους απ' αυτόν, καθορίζεται ως ακολούθως :
Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας .
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών .
γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους .
δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά , για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες .
Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας :
α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας .
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ' ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους .
γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες .
Για όσους εκ των μισθωτών, που μετακινούνται κατά τα ανωτέρω, η Κυριακή 18 Μαΐου 2014 ή/και η Κυριακή 25 Μαΐου 2014 (ημέρες διεξαγωγής ψηφοφορίας), είναι εργάσιμες ημέρες, αυτές θεωρούνται ως ημέρες ειδικής άδειας με αποδοχές , πέραν από αυτές που ορίζονται παραπάνω .
Iefimerida.gr ( Γιώργος Παππούς) .
Thessalianews .

Δεν υπάρχουν σχόλια: