Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Μάνα - Μητέρα - Μαμά . . . . . .

                                              Η γιορτή της μητέρας .


Σήμερα είναι η Γιορτή της Μητέρας. Για την ιστορία η συγκεκριμένη μέρα εγκαθιδρύθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών.
Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες .
Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο. Από τότε μέχρι σήμερα, η μητέρα διαχρονικά είναι το σύμβολο της απόλυτης αγάπης, ένα σύμβολο που διαχρονικά θα πρέπει να υποστηρίζεται για τον σημαίνοντα ρόλο που έχει αναλάβει απέναντι στην κοινωνία.
Η κάθε μαμά σήμερα, δοκιμάζεται σκληρά. Η μεγαλύτερη θυσία στην οποία υπόκειται σήμερα, είναι η αναγκαστική πολύωρη αποχή από το παιδί της, από την οικογένειά της.
Η οικονομική κατάσταση από τη μία, η εργοδοτική ασυδοσία από την άλλη, είναι τα δύο μέτωπα που περισσότερο από όλα βάλλονται κατά της μητρότητας. «Δεν υπάρχει λέξη που να συγκεντρώνει μέσα της την αγάπη, τη δύναμη και την ζεστασιά από τη λέξη μαμά», αναφέρει η κα Αρετή, 45 ετών και μητέρα τριών παιδιών.
Η δύναμη αυτή είναι που οδήγησε την κυρία Αρετή, στα 45 της χρόνια και παρά την κατάρτισή της, να κάνει όποια δουλειά βρει, για να μπορέσει να βοηθήσει τα παιδιά της να σπουδάσουν, να ζήσουν. «Ο σύζυγός μου σήμερα είναι άνεργος.
Για μένα είναι πιο εύκολο να βρω μια δουλειά, οποιαδήποτε, όπως καθάρισμα και άλλες εξυπηρετήσεις. Δεν είχα άλλα περιθώρια. Τα δύο μεγάλα παιδιά μου έφτασαν μέχρι την εφηβεία ενώ ήμουν σπίτι. Μπορούσα να διαχειριστώ καλύτερα την κατάσταση, κάτι που πλέον δεν μπορώ να κάνω με τον μικρότερο γιο μου. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κόστος».
Όπως τονίζει η κα Αρετή, οι μαμάδες πρέπει να εργάζονται, όμως πρέπει και να στηριχτούν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον πολύπλευρο ρόλο τους, όχι μόνο για τα παιδιά τους, αλλά και για την κοινωνία γενικότερα. Όπως και να έχει η σημερινή γιορτή σηματοδοτεί μια αφορμή, για να σκεφτούμε, να συμπράξουμε και να στηρίξουμε τη μητρότητα, ως μία έννοια ανθρώπινης και ανιδιοτελούς προσφοράς .
www.e-erevna.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: