Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Η γοητεία της φύσης στο βουνό του Ασκληπιού . .

Νομαρχία Τρικάλων . 06.11.09
Οκτασέλιδο αφιέρωμα στον Κόζιακα, υπό τον τίτλο «Η γοητεία της φύσης στο βουνό του Ασκληπιού», φιλοξενεί στις σελίδες του το τριμηνιαίο περιοδικό για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διάδοση του πολιτισμού, «Αζιμούθιο» (τεύχος Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2οο9, έκδοση του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας).
Σύμφωνα με την παράδοση στις ανατολικές πλευρές του βουνού, συνέλεγε τα φυτά που χρησιμοποιούσε ο Ασκληπιός. Ειδικές αναφορές γίνονται στα δάση και στα βότανα, τα θηλαστικά και τα βουνά, τα ποτάμια και τα λιβάδια. Επίσης παρουσιάζονται τα θρησκευτικά μνημεία: Ιερά Μονή Δουσίκου Πύλης, Ιερός Ναός Πόρτας Παναγιάς και Ιερά Μονή Κοίμησης Θεοτόκου Βυτουμά.
Το δημοσίευμα εστιάζει στην τοξωτή γέφυρα Πύλης, τις γέφυρες Κονδύλη, Γκίκα και την κρεμαστή πεζογέφυρα στην Πόρτα Παναγιά αλλά και στα Φρούρια στον Ίταμο.
Το περιοδικό κάνει σύντομη περιήγηση στην Πύλη, την Πιαλεία, στην Ελάτη, σε Βροντερό – Καλόγηροι και Άγιο Προκόπιο, στο Περτούλι και στο Βυτουμά, ενώ προτείνει δέσμη εναλλακτικών δραστηριοτήτων στον ορεινό όγκο των Τρικάλων, όπως διάσχιση του Κόζιακα από την Πύλη, ορειβατικό σκι, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού, ιππασία, τοξοβολία κ.α.
Η μοναδικότητα των φυσικών τοπίων στον ορεινό όγκο των Τρικάλων, κατατάσσει τον Κόζιακα σε έναν από τους σημαντικότερους φυσιολατρικούς προορισμούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη σύμφωνα με τον εκδότη του περιοδικού Μάκη Σταύρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: