Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Μετεωρολογικός σταθμός στα Θεοδώριανα .

Ένας νέος αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός εγκαταστάθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στα Θεοδώριανα και εντάχθηκε στο εθνικό δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Ο σταθμός εγκαταστάθηκε στην "Τάβλα", φιλοξενείται στο οικόπεδο της Αθανασίας Έξαρχου και υποστηρίζεται από το τοπικό δορυφορικό ίντερνετ, που έχει εγκαταστήσει ο σύλλογός μας. Το δίκτυο αυτόματων σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, αριθμεί 134 μετεωρολογικούς σταθμούς.



Το team του Εθνικού Αστεροσκοπείου μπροστά στο σταθμό

Οι σταθμοί αυτοί μετρούν όλες τις βασικές μετεωρολογικές παραμέτρους, δηλαδή πίεση, υγρασία, θερμοκρασία, βροχόπτωση, διέυθυνση και ένταση του ανέμου. όλες οι καταγραφές, ανά 10 λεπτά, συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο από το ΕΑΑ και αφού περάσουν από ποιοτικό έλεγχο, αρχειοθετούνται για μελλοντική χρήση. Απεικόνιση των μετρήσεων των σταθμών σε γεωγραφικό χάρτη.
Στην εφαρμογή αυτή παρέχονται οι παρακάτω δυνατότητες στον επισκέπτη:
Απεικόνιση των μετρήσεων των σταθμών σε γεωγραφικό χάρτη.
Παρουσίαση των μετρήσεων σε μορφή πίνακα, όπου παρουσιάζονται οι τελευταίες μετρήσεις των σταθμών.
Αναζήτηση παλαιοτέρων μετρήσεων για κάθε σταθμό, σε ημερήσια βάση. Χρησιμοποιώντας το παραπάνω εργαλείο αναζήτησης, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν σταθμό, έτος και μήνα και να πάρουν τις ημερήσιες καταγραφές για το συγκεκριμένο μήνα και σταθμό. Ταυτόχρονα δίνονται πληροφορίες για τη θέση κάθε σταθμού καθώς και πιθανά προβλήματα/ελλείψεις μετρήσεων που υπάρχουν. Παροχή δεδομένων όλων των σταθμών ανά μήνα σε μορφή (pdf)
Σύντομα στο μετεωρολογικό σταθμό θα ενσωματωθέι και μια Web κάμερα η οποία θα μεταδίδει ζωντανή εικόνα από την πλατεία του χωριού. Αυτό όταν αντιμετωπιστέι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με το δορυφορικό ίντερνετ και την αναβάθμισή του, που πολύ σύντομα θα γίνει.
Επειδή πιστεύουμε ότι τέτοιες προσπάθειες προβάλλουν το χωριό μας, ευχαριστούμε θερμά το φίλο του χωριού μας και των ΟΡΕΙΝΩΝ Κώστα Βίτσιο για την ενσάρκωση της ιδέας εγκατάστασης του σταθμού, τον Κώστα Λαγουβάρδο, μετεωρολόγο-ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπέιου Αθηνών, υπεύθυνο του εθνικού δικτύου του Αστεροσκοπέιου, ο οποίος επισκέφτηκε ο ίδιος τα Θεοδώριανα , την Βάσω Κοτρώνη μετεωρολόγο και τον τεχνικό Χρήστο Αθανασίου που βοήθησε στην εγκατάσταση.
Tα δεδομένα του μετεωρολογικού σταθμού Θεοδωριάνων δίνονται από τη σελίδα: http://penteli.meteo.gr/stations/theodoriana
Το παραπάνω κείμενο το αναδημοσιεύουμε απο το site των "ορεινών" .

Δεν υπάρχουν σχόλια: