Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2010

Απάντηση της Αχελώου Ρους στο άρθρο του Κου Ξηρακιά .

Η Αχελώου Ρους που παρακολουθεί το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου έχει να κάνει μερικές παρατηρήσεις στο σχετικό άρθρο.
1.Τη λίμνη Κάρλα αποξήραναν οι πολιτικές της εποχής αλλά και οι απαιτήσεις των κοινωνιών της περιοχής για καλλιεργήσιμη γη. Αδιαφορώντας και οι δύο παράγοντες τι θα γινόταν στο μέλλον και όχι από λάθη ή παραλήψεις. Μετρούσαν το πρόσκαιρο οικονομικό όφελος. Κι όταν έφτασαν τα 400 μ οι γεωτρήσεις, τότε κατάλαβαν το αδιέξοδο και στράφηκαν στην αναζήτηση λύσης. Και βρήκαν τον Αχελώο να τους σώσει. Όμως η βασική αρχή «ο καταστρέφων το περιβάλλον πληρώνει» δεν τους αγγίζει. Αφού πλούτισαν από την υπερεκμετάλλευση της γης, όχι μόνο δεν πληρώνουν το τίμημα αλλά ζητούν να πληρώσουν οι άλλοι το μάρμαρο δηλ. οι κοινωνίες κατά μήκος του Αχελώου. Και αυτοί να συνεχίζουν να πλουτίζουν αφού αποκαθιστούν ένα μέρος της Κάρλας και όχι την αρχική της μορφή.
2. Αναγνωρίζει ο κ. Ξηρακιάς ότι «δεν μπορεί να σχεδιάζουμε αγνοώντας τις κλιματικές αλλαγές που θα μας επηρεάσουν στο μέλλον και κυρίως δεν μπορεί να σχεδιάζουμε αγνοώντας την αειφόρο ανάπτυξη». Δεν βλέπει όμως τις κλιματικές αλλαγές που θα επέλθουν κατά μήκους του Αχελώου με τα απανωτά φράγματα αλλά «καίγεται» για την αειφόρο της περιοχής Κάρλας. Δεν μπορεί όμως να είσαι υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης επιλεκτικά.
3. Ο κ. Ξηρακιάς επισημαίνει τον υδροβόρο τρόπο ποτίσματος αλλά παραπέμπει για αλλαγές στο μέλλον. Από εκεί ξεκινάει κανείς. Ας ρίξει μια ματιά καταμεσήμερο στο θεσσαλικό κάμπο, να δει τα καρούλια με τα κανόνια τους να σκορπίζουν νερό στην ατμόσφαιρα. Καλό είναι, αλλάζει και το μικροκλίμα της περιοχής!
4. Και τι προτείνει ο κ. Ξηρακιάς. Να αναλάβει ένας, κοινής αποδοχής, ανεξάρτητος φορέας που με αντικειμενικότητα, επιστημονικό ορθολογισμό κι ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες θα αποφασίζει για τις ποσότητες που θα μεταφέρονται κάθε χρόνο. Και το έλλειμμα αυτό υπολογίζεται ότι κυμαίνεται από 300 εκ. μ3 μέχρι 1,5 δις μ3 νερού, με βάση τις καλύτερες και τις χειρότερες ετήσιες βροχοπτώσεις των τελευταίων 40 χρόνων. Δηλ. πάει στα σκουπίδια το όριο των 600 εκ μ3 που ορίζουν διάφορες μελέτες για την μερική εκτροπή.
Κατά τον κ. Ξηρακιά θα παίρνουμε όσο μας χρειάζεται.
Δεν απορούμε.
Γιατί όποιος θεωρεί το περιβάλλον τσιφλίκι του, έτσι σκέπτεται!
Αυτή είναι η καραγκιοζίστικη λογική: Τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου.
Καλά τόσο ανόητους μας θεωρούν μερικοί.
Αχελώου Ρους .

Δεν υπάρχουν σχόλια: