Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ώπαλα , κολπάκια κάνουμε πολλά . . . . . . . . Και έρχονται και εκλογές . . . . .

Κόλπα για να ξεπαγώσουν τα έργα εκτροπής του Αχελώου .
Με τερτίπια και δια της πλαγίας οδού, επιχειρεί το υπουργείο Υποδομών να επανεκκινήσει τα έργα εκτροπής του Αχελώου,
όταν εκκρεμεί απόφαση του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί 14 προδικαστικών ερωτημάτων του ΣτΕ, τα οποία εγείρουν θέματα παραβίασης βασικών οδηγιών για την προστασία του περιβάλλοντος ή όταν η μελέτη των διαχειριστικών σχεδίων τα οποία θα προσδιορίσουν τις ανάγκες σε νερό της Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας ανατέθηκε από το ΥΠΕΚΑ πρόσφατα.
Ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την πορεία κατασκευής διαφόρων έργων, προανήγγειλε ότι μελετάται να κατατεθεί στο ΣτΕ "αίτηση μερικής ανάκλησης της υπ' αριθμ. 141/2010 απόφασης". Με την απόφαση αυτή η Επιτροπή Αναστολών παγώνει το σύνολο των έργων εκτροπής, έως ότου αποφανθεί το ΣτΕ μετά και την κρίση του ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η "μερική ανάκληση" προφανώς αφορά τη σήραγγα εκτροπής, με μαξιλάρι μελέτη εμπειρογνωμόνων, την οποία παρήγγειλε το Υποδομών. Μοναδικό επιχείρημα του Υπουργού, οι πόροι που έχουν κατασπαταληθεί αποσιωπώντας όμως, πόσοι ακόμη θα χρειαστούν για την ολοκλήρωση ενός άχρηστου και καταστροφικού για το περιβάλλον έργου, σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Όπως είπε η υλοποίηση του συνολικού έργου μεταφοράς νερού από τον Άνω Ρου του Αχελώου προς τη Θεσσαλία από το υπουργείο ΥΜΕΔΙ έχει σχεδιαστεί να υλοποιηθεί με τα παρακάτω επιμέρους έργα:
-Αποπεράτωση φράγματος Συκιάς (εργολαβία που βρισκόταν σε εξέλιξη) προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ.
-Σήραγγα εκτροπής Αχελώου προς τη Θεσσαλία (εργολαβία που περατώθηκε τον Νοέμβριο του 2009 με ολοκλήρωση της διάνοιξης και επένδυση του 1/3 του μήκους της) και τελικής δαπάνης 178 εκατ. ευρώ.
-Κατασκευή τελικής επένδυσης σήραγγας εκτροπής Αχελώου (έργο που δημοπρατήθηκε αλλά δεν υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση), προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ. Σε αυτά πρόσθεσε και τα έργα της Μεσοχώρας, που έχουν κατασκευασθεί από τη ΔΕΗ. (Φράγμα Μεσοχώρας και Υδροηλεκτρικός Σταθμός Γλύστρας)" με το δαπανηθέν ποσό να υπερβαίνει τα 850 εκατομ. ευρώ."

Τ.Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: