Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Επιστροφή στο χωριό επιλέγουν όλο και περισσότεροι .

 
 
Άφησαν την πόλη και ξεκίνησαν μια νέα αρχή στα χωριά της περιοχής μας. Ο λόγος για πολλούς συμπολίτες μας που θέλησαν να αλλάξουν την καθημερινότητά τους επιστρέφοντας στα χωριά, κερδίζοντας σε ποιότητα με ελάχιστη ωστόσο στήριξη της επιλογής τους από πλευράς της πολιτείας .Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση και η ανεργία ανάγκασε πολλούς να αναζητήσουν διέξοδο στην ελληνική ύπαιθρο. Αθηναίοι,Θεσσαλονικείς αλλά και κάτοικοι των Τρικάλων, έκαναν στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών, φύτεψαν κήπους, ανακατασκεύασαν πατρικά και εξοχικά ζητώντας μια ζωή με μικρότερο κόστος διαβίωσης, αλλά με περισσότερα ποιοτικά οφέλη, όπως ελεύθερος χρόνος, καλύτερες συνθήκες.
Η επιστροφή στις ρίζες ευνοούνται και από έναν ακόμα παράγοντα εκτός από την συγκυρία της οικονομικής κρίσης: την κατασκευή υποδομών που διευκολύνουν τις μεταφορές και «μικραίνουν» τις αποστάσεις. Ειδικότερα, το Παρατηρητήριο της Εγνατίας οδού έχει δείξει με τις έρευνές του ότι το μεγάλο αυτό έργο έχει λειτουργήσει θετικά στην οικονομική ανάπτυξη της ζώνης επιρροής του. Βέβαια δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσο θετικά έχει επηρεάσει τη δική μας περιοχή, αφού από άποψη οδικής σύνδεσης ελάχιστα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια.
Από την άλλη υπάρχει κι ένα κίνημα νέων αγροτών που βρέθηκαν ή που σκοπεύουν να βρεθούν στην περιοχή μας για να καλλιεργήσουν τη γη,εγκαταλείποντας τις μεγαλουπόλεις. Οι ελπίδες τους πολλές, ωστόσο η αγροτική ζωή ενέχει πολλούς οικονομικούς κινδύνους και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σίγουρη επαγγελματική επιτυχία με τα σημερινά δεδομένα. Για το λόγο αυτό εξάλλου, πολλοί που ασχολούνται με την αγροτική δραστηριότητα αυτό που παροτρύνουν τους νέους, είναι να επισκεφθούν αγροτικές περιοχές και να μιλήσουν ανοιχτά και ειλικρινά με αγρότες, να ζητήσουν να τους πούνε τις δυσκολίες που οι ίδιοι περνάνε, και να απαντήσουν σε ερωτήσεις για όλα, κι έπειτα να αποφασίσουν, αφού πρώτα αποκτήσετε σφαιρική πληροφόρηση για το μεγάλο βήμα που πρόκειται να κάνετε στην ζωή σας.
«Όνειρο ζωής» .
Ο κ. Θεόδωρος Τζίκας και η σύζυγός του κα Κατερίνα είναι από τα ζευγάρια εκείνα που βρέθηκαν στον Κονισκό Καλαμπάκας, ξεκινώντας μια νέα ζωή μαζί με τα δύο ανήλικα παιδιά τους. Ζούσαν στα Μέγαρα για πάνω από 20 χρόνια διατηρώντας εκεί επιχείρηση. Ωστόσο πάντα ήθελαν μια αφορμή για να επιστρέψουν στο χωριό. Πριν από ένα χρόνο περίπου πήραν την απόφαση, εγκαταστάθηκαν και παρά τις δυσκολίες που μπορεί να συνάντησαν μέχρι τώρα δεν το μετάνιωσαν. Όπως τόνισε ο κ. Τζίκας, η οικονομική κρίση έπαιξε το ρόλο της ωστόσο δεν ήταν φαίνεται πώς ήταν αφορμή. «Θέλαμε να ξεκινήσουμε μια νέα ζωή στο χωριό, μακριά από το άγχος, μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς και γι΄αυτό πήραμε αυτή την απόφαση. Το ότι είχαμε φυσικά ένα σπίτι έπαιξε το ρόλο του. Αυτό που θέλαμε είναι να κάνουμε κάτι στο χωριό μας, να ζήσουμε και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας στη φύση, στην ηρεμία».
Βέβαια, η καθημερινότητα δεν είναι και η εύκολη στο χωριό.Με ένα παιδί στο νηπιαγωγείο κι ένα στο δημοτικό, και χωρίς σχολείο στο χωριό είναι δύσκολες οι συνθήκες, αφού αναγκάζονται καθημερινά να πηγαινοέρχονται Καλαμπάκα, που σημαίνει ταλαιπωρία για τα δύο μικρά παιδιά αλλά και τους γονείς. Οι ελπίδες τους στρέφονται στον ερχόμενο Σεπτέμβρη όπου ελπίζουν ότι θα λειτουργήσει κάποια σχολική μονάδα στο χωριό. Η κα Κατερίνα Τζίκα, δεν φοβάται τη ζωή στο χωριό, ενώ όπως λέει πολλοί έχουν ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.Μάλιστα αυτή τη στιγμή το χωριό έχει έξι μαθητές, κι ένα παντοπωλείο που άνοιξε ένας συμπολίτης μας που επίσης άφησε την πόλη για να επιστρέψει στο χωριό του.«Η ποιότητα ζωής είναι ιδιαίτερα σημαντική. Βλέπω ότι και τα παιδιά μας το χαίρονται και χαίρομαι διπλά. Ελπίζω να καταφέρουμε να κάνουμε κάτι στο χωριό μας αλλά και να δημιουργηθούν εκείνες οι υποδομές που θα διευκολύνουν τη ζωή μας»τόνισε μιλώντας στην «ΕΡΕΥΝΑ».
Η Φρόσω Ρόντη επίσης είναι μία γυναίκα που αποφάσισε να επιστρέψει στο χωριό της ενώ έμενε στη Θεσσαλονίκη για πολλά χρόνια. Ξεκίνησε λοιπόν να λειτουργεί ουζερί στο Κεφαλόβρυσο, αφήνοντας πίσω της το άγχος μιας ιδιαίτερα απαιτητικής καθημερινότητας. Βέβαια, τα πράγματα έχουν αλλάξει κατά πολύ από τότε. Οικονομική κρίση αλλά και η οικιστική ανάπτυξη έχουν αλλάξει κατά πολύ τη φυσιογνωμία του Κεφαλόβρυσου που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα Τρίκαλα.
Ανταλλαγή ακινήτων .
Ακόμη και όσοι δεν έχουν κάποιο σπίτι στο χωριό, βρίσκουν λύση μέσω της ανταλλαγής ακινήτων. Τα τελευταία χρόνια όλο και πληθαίνουν οι αγγελίες συμπολιτών που ζητούν να ανταλλάξουν διαμέρισμα με κάποια μονοκατοικία σε χωριό, ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν ζωή ή να αναζητήσουν στην επαρχία εργασία. Κάτι βέβαια πολύ δύσκολο, αφού σε κάθε περιοχή οι δυσκολίες που γέννησε η κρίση είναι σημαντικές και σε πολλές περιπτώσεις ανυπέρβλητες. Οπότε,σίγουρα η ζωή στο χωριό είναι μια πρόκληση για κάθε ένα που ζει στην πόλη και όνειρο για πολλούς, δεν σημαίνει όμως ότι πάντα δικαιώνονται οι κόποι και οι ελπίδες όσων «μεταναστεύουν» σήμερα στις ιδιαίτερες πατρίδες τους .
ΕΡΕΥΝΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: