Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Το 2012 . . . . και μερικά χρονάκια να γεμίσει . . . . Ζήσε Μάη μου .

Το 2012 σε λειτουργία το φράγμα Μεσοχώρας .
Για πρώτη φορά η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ της έναρξης λειτουργίας του υδροηλεκτρικού φράγματος Μεσοχώρας, διαχωρίζοντας το έργο από τη συνολική εκτροπή του Αχελώου.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Καρδιτσιώτη πρώην προέδρου της Βουλής κ. Δημ. Σιούφα ξεκαθαρίζει ότι «στηρίζουμε το έργο. Θα έπρεπε το έργο αυτό -και το λέω εγώ, που ξέρετε τι στάση έχω πάρει στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου- να διαχωριστεί πλήρως από το υπόλοιπο κομμάτι της εκτροπής. Είναι σχεδόν ολοκληρωμένο στο 100%. Το ερώτημα είναι ότι αφού ήταν έτοιμο από το 2001, γιατί δεν έγινε μέχρι σήμερα. Ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν έγινε, είναι γιατί δεν υπήρξαν ποτέ ολοκληρωμένες μελέτες, όπως επιβάλλει αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική Νομοθεσία Μελετών Διαχείρισης για τις λεκάνες απορροής. Αυτό είναι που μας εμποδίζει αυτή τη στιγμή να ξεχωρίσουμε το έργο και να το σπάσουμε από τα έργα της εκτροπής».
Σπεύδει ωστόσο να συμπληρώσει ότι η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων που έχουν ζητηθεί θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2011 και έτσι το έργο αυτό θα είναι σε θέση να τεθεί σε λειτουργία, σε 1,5 χρόνο από τώρα, στις αρχές του 2012.
Όπως αναφέρει η υπουργός «το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας ισχύος 161,6 μεγαβάτ είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και έτοιμο να αποδώσει ηλεκτρική ενέργεια με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό, συνεισφέροντας σημαντικά στους στόχους που είναι υποχρεωμένη να καλύψει η χώρα με βάση και το πρωτόκολλο του Κιότο».
Το συνολικό κόστος για τη ΔΕΗ προσεγγίζει τα 500 εκ. ευρώ και η ενέργεια που θα προκύψει, σύμφωνα με την κα. Μπιρμπίλη, θα είναι ισοδύναμη με 360 GW περίπου, θα συνεπάγεται μία αύξηση περίπου του 8% της υδροηλεκτρικής παραγωγής της χώρας μας και θα έχει ένα όφελος περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως. Το έργο θα λειτουργήσει αμέσως μόλις απεμπλακεί η υπόθεση από το Συμβούλιο της Επικρατείας».
e-enimerosi .

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άραγε το να λειτουργήσει το φράγμα είναι καλό για το χωριό μας και την ευρύτερη περιοχή;

Καλαντζής Θανάσης είπε...

Ποτέ, για κανένα χωριό δεν είναι καλό η εξαφάνισή του. Για κάποιους Μεσοχωρίτες που θα τα κονομήσουν είναι καλό.
Για τους συμπατριώτες μας της περιοχής πριν πάρουν θέση ας τοποθετηθούν πρώτα σε αντίστοιχο πρόβλημα για το χωριό τους και να αποφασίσουν ανάλογα.

ΚΑΠΡΟΪΤΗΣ είπε...

Το θέμα φράγμα της Μεσοχώρας θέλει πολύ κουβέντα και αποτέλεσμα δεν θα βγεί . Είναι απο τις περιπτώσεις που λές " ή άσπρο ή μαύρο" . Γκρί δεν γίνεται . Πάντως η ιστορία λέει ότι "εκτός απο το φράγμα στην λίμνη Πλαστήρα , κανένα άλλο φράγμα στην Ελλάδα δεν έφερε ανάπτυξη στο μέρος που έγινε " . Ο Αχελώος έχει κατα μήκος της ροής του τόσα φράγματα . ΠΟΣΑ ΈΧΟΥΝ ΦΈΡΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ ; Απάντηση : ΚΑΝΕΝΑ .
Κα Μπιρμπίλη . ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ .

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απολύτως. Η λειτουργία του φράγματος σε αντίθεση με όσα λέγονται θα είναι η ταφόπλακα του άσπρου και της περιοχής γύρω απ'αυτόν. Και δυστυχώς θα είναι μια οριστική καταστροφή.ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ. Ήταν τραγικό λάθος που έγινε αυτό το έκτρομα στην περιοχή μας αλλά ακόμα στην ύστατη στιγμή το καλύτερο είναι να σταματήσει εδώ. Ας δούμε το παράδειγμα του ποταμού Ebro στην Ισπανία..Ταιριάζει με τη περίπτωσή μας.