Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

Πλαβός ο... δικαιωμένος ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Πλαβός ο... δικαιωμένος

Την απόλυτη δικαίωση νιώθει ο Θανάσης Πλαβός, έπειτα από την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να εγκρίνει τη δημιουργία Αιολικού Πάρκου στη Κορυφή, του Δήμου Πύλης. Ο ίδιος, έφτασε στα όρια της παραίτησής του από τη θέση του αντιδημάρχου το καλοκαίρι του 2012 όταν... φώναζε στον δήμαρχο ότι «πρέπει να ανοίξουμε το μυαλό μας και να δεχθούμε τέτοιες πράσινες επενδύσεις στο Δήμο μας, μιας και θα φέρουν και χρήματα στα ταμεία μας και καλύτερους όρους διαβίωσης για όλους». Η Δημοτική Αρχή επέμενε και τότε σε άλλες λογικές, η πρόταση των επενδυτών απερρίφθη και ο Πλαβός... τράβηξε το δρόμο του. Ωστόσο προχθές δεν άντεξε και «τα έχωσε» κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. Πύλης επιμένοντας ότι «έστω και τώρα πρέπει να πάμε μπροστά». Κι επειδή κάποια πράγματα δύσκολα αλλάζουν ο Πλαβός, όπως πληροφορείται το trikalavoice.gr,  κάνει τις κινήσεις του ακόμη και για νέο συνδυασμό στη Πύλη...
Να δούμε...
Trikalavoice .

Παραθέτουμε το e-mail που λάβαμε χθες από τον Κο Πλαβό σχετικά με το             " Αιολικό Πάρκο " που σχεδιάζετε πάνω από το χωριό μας και μας αποτυπώνει την άποψή του σχετικά με τα οφέλη που θα έχουμε .
ΕΜΕΙΣ ΑΠΛΩΣ ΡΩΤΑΜΕ . . . . ΖΗΜΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ Κε ΠΛΑΒΕ ; ; ; ; ; ; ; ; ;
ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΜΕ ΚΑΙΡΙΑ ΕΡΩΡΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ  ΤΟΝ Κο ΠΛΑΒΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ , ΑΦΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ .
 
Εξηγήσεις για το Αιολικό Πάρκο ζητά ο Θ. Πλαβός .
Ο δημοτικός σύμβουλος Πύλης Θανάσης Πλαβός κατέθεσε ερώτηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλης ζητώντας εξηγήσεις από τον δήμαρχο, ειδικά μετά την έγκριση κατασκευής Αιολικού Πάρκου στην Κορυφή (δείτε εδώ). Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αποκαλύψει το trikalavoice.gr ο Θανάσης Πλαβός είχε έρθει σε ρήξη με τον δήμαρχο, όντας αντιδήμαρχος ακόμη, το καλοκαίρι του 2012 επιμένοντας να δοθεί έγκριση στο έργο. Τότε ο δήμαρχος Κ. Κουφογάζος ήταν αρνητικός. Πριν τέσσερις μέρες ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος ενέκρινε το έργο!!!... Η απόφαση τα λέει όλα από μόνη της. Ο Θανάσης Πλαβός ζήτησε εξηγήσεις κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Πύλης το βράδυ της Τρίτης. Αναλυτικά η ερώτηση που κατέθεσε :

«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι,

Με αφορμή την επιστολή της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε. που μου ήλθε πρόσφατα στα χέρια μου και η οποία απεστάλη στον πρώην Δήμαρχο Πινδέων στις 20/10/2007 με θέμα την κατασκευή αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 24,6 MW, μου δημιουργείται έντονος προβληματισμός και πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο καλείται να αποφασίσει επί διαφόρων θεμάτων και προβλημάτων του Δήμου μας, χωρίς καν να έχει καθαρή αντίληψη, αλλά και την δέουσα και αρμόζουσα ενημέρωση επί αυτών.
Σύμφωνα με τα βασικά σημεία αυτής της επιστολής, το κόστος της συγκεκριμένης επένδυσης θα ανέρχονταν στα 30.000.000€, με ετήσια προϋπολογιζόμενα έσοδα 5.000.000€, ενώ σύμφωνα με την επιστολή θα απέφερε και πολλαπλά οφέλη στο δήμο μας, όπως:
α) Δημιουργία θέσεων εργασίας για κατοίκους του Δήμου μας, τόσο στη φάση της κατασκευής όσο και στη φάση της μακρόχρονης λειτουργίας του.
β) Πρόσθετα ετήσια έσοδα για το Δήμο μας, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, ανερχόμενα στο 3% των ετήσιων εσόδων του αιολικού σταθμού, ήτοι στα 150.000 € έσοδα ετησίως για τον Δήμο μας, που θα κατανέμονταν ως ακολούθως:
* Το ετήσιο ποσό των 50.000 € για τους Δημότες μας στην περιοχή εγκατάστασης του σταθμού.
* Το ποσό των 15.000 € ετησίως για το πράσινο ταμείο ΕΤΕΡΠΣ.
* Το ποσό των 85.000 € ετησίως για τον Δήμο μας.
γ) Πρόσθετο ποσοστό της τάξεως του 2% επί του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε., που ήταν διατεθειμένη να προσφέρει η εταιρεία, ως «ελεύθερες μετοχές» όπως συγκεκριμένα αναφέρει στην επιστολή της και η οποία προσφορά αυτή μεταφράζεται στα παρακάτω οφέλη:
1.Περιουσιακό στοιχείο μετοχών της εταιρείας, που με βάση το ύψος της επένδυσης των 30.000.000 € αποτιμώνται σε 600.000 €.
2.Ετήσιο όφελος της τάξης των 100.000 € για τα επόμενα 25 χρόνια λειτουργίας του αιολικού σταθμού, ως αποτέλεσμα της κυριότητας του 2% των μετοχών επί των προϋπολογιζομένων ετήσιων εσόδων της τάξης 5.000.000€ που θα αποφέρει η επένδυση αυτή.
Η παραπάνω προσφορά, με αντικείμενο την χορήγηση της σύμφωνης γνώμης του Δήμου για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου, εδόθη, σύμφωνα με την επιστολή της 20/10/2007 της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε., προς τον πρώην Δήμαρχο Πινδέων.
Με δεδομένο σήμερα την Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από τον Υπουργό του Υ.ΠΕ.ΚΑ, παρακάμπτοντας πλήρως την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ερωτάται ο κος Δήμαρχος:
α) Τι σκοπεύετε να κάνουμε προς διασφάλιση του μέγιστου οφέλους του Δήμου αλλά και των δημοτών;
β) Γνωρίζατε για την ύπαρξη αυτής της επιστολής και της προσφοράς της εταιρείας; Και αν ναι, δεν θα έπρεπε να ενημερώσετε το Δημοτικό Συμβούλιο;
Απευθυνόμενος δε και προς τον τότε Δήμαρχο Πινδέων για την επιβεβαίωση ή μη της επιστολής αυτής, ερωτάται ο κ. Παντέρας:
α) Εάν ισχύει η επιστολή αυτή;
β) Γιατί δεν αναφέρατε την ύπαρξη της συγκεκριμένης επιστολής στο παρών Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύλης, κατά την διάρκεια της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος προς ενημέρωση των μελών του;
γ) Τι εννοεί κατά την γνώμη σας η Εταιρεία, όταν αναφέρει ότι διαθέτει «το 2% ως ελεύθερες μετοχές»; Γιατί όπως έχει συνταχθεί η επιστολή στο σημείο αυτό, μπορεί εύκολα να παρερμηνευθεί.
Απευθυνόμενος δε προς τους συναδέλφους μου εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους, το ερώτημά μου είναι εάν κάποιοι από εσάς ήταν γνώστες για την ύπαρξη της επιστολής, όταν συζητήθηκε το θέμα των αιολικών πάρκων. Γιατί εγώ πάντως, αν και διάβασα πάρα πολλά σχετικά με τα αιολικά πάρκα και μάλιστα από πολλές πηγές, τελικά «πιάστηκα αδιάβαστος», αφού το μόνο που δεν διάβασα και μάλιστα το πιο καίριο και πιο σπουδαιότερο, ήταν η αλληλογραφία της εταιρείας με τον τότε Δήμαρχο Πινδέων.
Κι εδώ διερωτώμαι. Είμαστε σωστά και πλήρως ενημερωμένοι, όταν καλούμαστε να αποφασίσουμε για τα θέματα που αφορούν τον Δήμο μας και τους δημότες αυτού;
Πιθανολογώ δε, ότι θα ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εάν ήταν σε γνώση των εκλεγμένων Συμβούλων η συγκεκριμένη επιστολή και προσφορά της εταιρείας.

Αθανάσιος Πλαβός

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πύλης
12 Δεκεμβρίου 2013


 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ υποπτα μου φαινονται ολα αυτα..
οπως και η επιμονη καποιων να καταστρεψουν τον τοπο μας παρουσιαζοντας υποτιθεμενα ''οφελη''
που επιστημονικα αποδεδειγμενα δεν ισχυουν ειδικα αν υπολογιστουν και τα κατα της ολης υποθεσης.Θα πρεπει να ενεργοποιηθουμε ΟΛΟΙ και να εξερευνησουμε καλυτερα την υποθεση που βρωμαει απιστευτα.
Γιαννης Χονδρος
Δασοπονος