Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Τα θρεπτικά οφέλη του τραχανά .


Ο τραχανάς είναι ελληνικός και γνωστός σε όλα τα Βαλκάνια. Έχει μεγαλώσει γενιές Ελλήνων και τον βρίσκουμε σε πάρα πολλές ποικιλίες .
Η σούπα τραχανά αραιή ή πηκτή αποτελεί τον πιο συνηθισμένο τρόπο μαγειρικής του. Όμως, πλέον η επινόηση των σεφ, μαγείρων, νοικοκυρών δίνουν εξαιρετικά και θρεπτικά πιάτα . Έτσι, έχουμε τον τραχανά να μαγειρεύεται με όσπρια, με λαχανικά και να συνοδεύει κρέατα (κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι) .
Ο τραχανάς αποτελεί προϊόν αποξηραμένου και τριμμένου μίγματος πρόβειου ή γίδινου γάλακτος με σιμιγδάλι. Στην Αρκαδία προστίθενται πολλές φορές και αυγά στα υλικά . Ο ξινός τραχανάς προκύπτει όταν το γάλα έχει αφεθεί να ξινίσει πριν χρησιμοποιηθεί .
Είναι πλούσιος σε υδατάνθρακες, όμως περιέχει και λιπαρά κάτι που καθιστά αναγκαία τη μη χρήση μεγάλης ή καθόλου ποσότητας ελαιολάδου και λοιπών λιπαρών για την παρασκευή του .
Η παρουσία του γάλακτος στη συνταγή του τραχανά αυξάνει την παρουσία πρωτεΐνης και ασβεστίου, γι' αυτό αποτελεί κατάλληλη και θρεπτική τροφή για παιδιά . Επιπρόσθετα είναι πλούσιος σε μαγνήσιο που είναι απαραίτητο για ανάπτυξη, σύσπαση μυών, ρύθμιση αρτηριακής πίεσης .
Τα 100 γρ ωμού τραχανά, που ισοδυναμούν με ½ φλυτζ περίπου προσφέρουν :
Θερμίδες : 398
Υδατάνθρακες : 58,2 γρ
Λίπη : 12 γρ
Πρωτεΐνες : 16,3 γρ
Πηγή: mednutrition.gr.
Thessalianews .

Δεν υπάρχουν σχόλια: