Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Κάλεσμα του Παντελή Τσάκαλου . . . .

Ο Μαραθώνιος της Πίνδου.


















Κάλεσμα του βετεράνου αθλητή Παντελή Τσάκαλου προς όλους τους αθλητές και πεζοπόρους , μαραθωνοδρόμους , φίλους και συμπατριώτες της Ορεινής μας Πατρίδας .

Εγώ κι ο Στέλιος Καρανάσιος που καταγόμαστε από τον Αετό Τρικάλων την όμορφη περιοχή του Ασπροποτάμου , αποφασίσαμε να τρέξουμε αυτό το καλοκαίρι την διαδρομή  Φράγμα Μεσοχώρας – Πόρτα ( Πύλη ) Τρικάλων .

  Αυτή η ιδέα ενός νέου Μαραθωνίου , ορεινού και δύσκολου , μου γεννήθηκε εδώ και χρόνια , αλλά δεν τολμούσα . Για μας ο λόγος αυτού του τολμήματος έχει να κάνει με ένα Προσκύνημα . «Για όλους εκείνους τους ήρωες της ζωής , τους πατεράδες μας , τις μανάδες μας, τους προγόνους μας . Που κάποτε και για εκατοντάδες χρόνια , κατέβαιναν στον κάμπο με τα πόδια διασχίζοντας ολόκληρες οροσειρές , για να βρούν τα απαραίτητα για να μας μεγαλώσουν . Να γίνουμε άνθρωποι και μετά να . . . εγκαταλείψουμε τον τόπο μας ! » .

     Σε ένδειξη ότι δεν εγκαταλείπουμε την Μνήμη θεωρούμε ότι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε προς τιμήν τους, είναι να τρέξουμε και να περπατήσουμε ακόμα , τα χιλιόμετρα που περπάτησαν εκείνοι . . . φορτωμένοι  ! !

     Η Πόρτα ήταν η Πόλη μας . Το παζάρι της και τα μαγαζιά της ήταν για τους ορεινούς η ανάσα , το αίμα . . . . Χωρίς πολλά λόγια η Πύλη της Πίνδου ας δεχτεί , διά μέσου του Δημάρχου της , την πρότασή μας κι ας γίνει αυτή πράξη . Το ενθαρρυντικό είναι πως οι Δρομείς Τρικάλων και οι ορειβάτες Πύλης δήλωσαν ενθουσιασμένοι με το εγχείρημα και θέλουν να γίνει πράξη η οργάνωση του νέου Ορεινού Μαραθωνίου .

      Η διαδρομή προς το παρόν ειναι 44 χλμ. Ακολουθεί την αμαξιτή σημερινή  οδό και ένα τμήμα χωματόδρομου  στην αρχή και στη Γκρόπα προς Παλιοκαρυά . Οι δρομείς θα συναντήσουν : Την Μεσοχώρα , Βαθύρευμα , Άνω, Μέση και Κάτω Παλιοκαρυά , τις Λογγιές Κοτρωνίου και τέλος την Πόρτα . Πέρα από την απαραίτητη υποστήριξη , θα συναντήσουν τουλάχιστον 10 βρυσούλες με κρύο νεράκι . Καλούμε τον Δήμαρχο και όλους τους συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης να δουν την ιδέα θετικά κι ας δουν επίσης αυτοί καλύτερα τα πλεονεκτήματά της .

Marathon_Pantelis_Stelios

φωτό: Παντελής Τσάκαλος και Στέλιος Καρανάσιος στον Κλασσικό Μαραθώνιο Αθηνών .
   
Οι πρώτες μου τηλεφωνικές επαφές με τον πρόεδρο του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων Νίκο Οικονομίδη και το μέλος του Ορειβατικού Περιηγητικού Ομίλου Πύλης(Ο.Π.Ο.Π.) Αλέξανδρο Σχορτσιανίτη ήταν πολύ θερμές και η ανταπόκρισή τους με συγκίνησε . 
Θέλουν να τρέξουν .

Όλοι οι συμπατριώτες ορεινοί της περιοχής μας που συμμετέχουν σε παρόμοιους .  . . άθλους, ας έρθουν να τιμήσουμε τους προγόνους μας. Σε νεότερη ανακοίνωση οι λεπτομέρειες…
                         
Με ευγενείς χαιρετισμούς
Παντελής Τσάκαλος
βετεράνος αθλητής

Στέλιος Καρανάσιος
μαραθωνοδρόμος  

Υ.Γ.

Δείτε στα 5 πρώτα λεπτά του παρακάτω βίντεο την ανάβαση της μαγευτικής διαδρομής Πύλη - Παλαιοκαρυά - Γκρόπα, μέσω του παλιού δρόμου - μονοπατιού που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας για να επικοινωνούν με την Πύλη :

https://www.youtube.com/watch?v=AsBGdS40_dU#t=11 


Δεν υπάρχουν σχόλια: