Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Όλοι οι βουλευτές του Ν.Τρικάλων είναι στο 30% και τα βλέπουν όλα κάμπο ! ! ! ! ! !

Αναγκαία η ίδρυση ορεινού Δήμου στο Νομό .
Του Τσίπα Βασίλη, Οικονομολόγου .
Λόγοι κοινωνικοί, οικονομικοί και γεωστρατηγικοί (prestige) πιστεύω ότι επιβάλουν ο Ν. Τρικάλων να έχει 5 ισχυρούς Δήμους, από τους οποίους ο ένας να είναι ορεινός. Είναι παράδοξο όταν οι όμοροι Νομοί της Καρδίτσας, των Ιωαννίνων, της Άρτας και των Γρεβενών να έχουν συνολικά 9 ορεινούς Δήμους και ο Ν. Τρικάλων με 70% ορεινοτητα στη μορφολογία του εδάφους του να μην έχει κανέναν. Η δημιουργία ενός πέμπτου Δήμου που θα αποτελείται από τη συνένωση των σημερινών Δήμων Πινδαίων και Αιθήκων καθώς και των Κοινοτήτων Νεράιδας και Μυροφύλλου θα άρει αυτή την αδικία και θα απογειώσει την αναπτυξιακή δυναμική που διαθέτει αυτή η περιοχή. Η προοπτική της δημιουργίας της Λίμνης Μεσοχώρας είναι βέβαιο ότι θα την μεταμορφώσει σε Ελβετία της Ελλάδας διότι ο κανόνας που ισχύει παγκοσμίως είναι σαφής: Όπου υπάρχει λίμνη υπάρχει ζωή, οικολογία και ανάπτυξη. Αντίθετα η ένταξη της συγκεκριμένης περιοχής στο Δήμο Πύλης θα την μαραζώσει, ιδιαίτερα πληθυσμιακά και αντί για ανάπτυξη θα έχουμε φυγή του πληθυσμού και ανεργία. Οι γνώσεις μου και η ενασχόλησή μου με τον τομέα της απασχόλησης (εργάζομαι στον ΟΑΕΔ) με οδηγούν σ’ αυτή την εκτίμηση. Δεν είμαι μάντης κακών. Απλά ευθύνη όλων μας είναι να βλέπουμε την αλήθεια κατάματα και να μην εθελοτυφλούμε. Ας μου επιτρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών και των φορέων του νομού μας και ιδιαιτέρως οι βουλευτές μας να τους απευθύνω έκκληση να κάνουν κάτι για να υπερασπιστούμε το τόπο μας. Να μην περιμένουμε μοιραίοι και άβουλοι αλλά να οργανωθούμε, έστω και την ύστατη στιγμή για να πετύχουμε την δημιουργία ενός ορεινού Δήμου στο νομό μας.
Όσον αφορά την υπόλοιπη χωροταξική κατανομή θεωρώ ότι είναι πολύ καλή και θα ήταν ιδανική εάν εντάσσονταν ο Δήμος Πελιναίων στον Δήμο Τρικάλων για 2 λόγους:
α) Ιστορικά οι Πελιναίοι υπάγονταν πάντοτε στον Δήμο Τρικκαίων
β) Η περιοχή δυτικά των χωριών Φανερωμένη και Νομής αποτελεί κεντροβαρικά την καλύτερη για τη δημιουργία επιτέλους μιας μεγάλης Οργανωμένης Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) η οποία θα βγάλει από την υπανάπτυξη του νομού μας. Η σημερινή οικονομική κρίση πρέπει να έδωσε ένα καλό μάθημα σε όλους αυτούς οι οποίοι πιστεύουν στον αγροτικό χαρακτήρα του νομού. Επιμένω στη δημιουργία της ΒΙ.ΠΕ. διότι υπάρχει τεράστιος αριθμός ανέργων Τρικαλινών επιστημόνων οι οποίοι προκειμένου να μη μεταναστεύσουν μόνη διέξοδος αποτελεί η ανάπτυξη της Βιομηχανίας. Κι αυτό σήμερα με τα κίνητρα που δίνει η πολιτεία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού μας είναι εφικτό. Κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις χωριών που πρέπει να ενταχθούν σε άλλους Δήμους (π.χ. οι Σπαθάδες πρέπει να πάνε στην Καλαμπάκα και ο Παραπόταμος, το Δροσερό και Μουριά στα Τρίκαλα) πιστεύω ότι θα διορθωθούν στη 2η φάση του σχεδίου Καλλικράτης». Όσον αφορά τα χωριά της Κοινότητας Ασπροποτάμου που γίνεται αρκετός λόγος γιατί εντάχθηκαν στην Καλαμπάκα, θεωρώ σωστή την ένταξη, αφού ιστορικά ανήκουν σ' αυτήν την επαρχία, αλλά μεσοπρόθεσμα ο ισχυρός Δήμος της Καλαμπάκας θα πρέπει να εξετάσει το θέμα της διάνοιξης σήραγγας (κατά τα πρότυπα της Γκρόπας) στο ορεινό πέρασμα μεταξύ Αμάραντου και Ασπροποτάμου που θα άρει την απομόνωση της περιοχής και θα συντομεύσει την απόσταση από την έδρα του Δήμου. Τέλος, οι ενστάσεις από κάποιους Δημάρχους για τη δημιουργία επί πλέον Δήμων στο νομό είναι ανεδαφικές και αντιαναπτυξιακές και εξηγούνται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι Δήμαρχοι στην Ελλάδα λειτουργούσαν επί δεκαετίες ως ιστορικά κατάλοιπα του Κοτζαμπασισμού.
Γι’ αυτό είναι δύσκολο να αποδεχθούν τη νέα κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: