Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Καλλικράτης : Έχουμε ακόμα θέμα ή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε ;

Τέσσερις δήμοι: Αντιδράσεις, πρωτοβουλίες, εξελίξεις .
Σε θέσεις μάχης οι αιρετοί με τους «κομμένους» δήμους .
– Ανοιχτός σε τροποποιήσεις ο κ. Ραγκούσης.
– Η συζήτηση για πέμπτο ορεινό δήμο και οι καραμπόλες .

Σε ακόμη λιγότερους και από τους αρχικούς 333 έως 343 δήμους σε όλη την Ελλάδα, κατέληξε τελικά το υπουργείο Εσωτερικών μετά τη διαβούλευση.
Όπως προβλέπεται στο κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Παρασκευής, οι δήμοι σε όλη την χώρα θα είναι 325. Ακόμη λιγότεροι, από τους προταθέντες στο αρχικό σχέδιο, είναι και οι δήμοι στα Τρίκαλα. Από τους έξι, έμειναν τελικά, μόνο οι τέσσερις. Οι αντιδράσεις, σε τοπικό επίπεδο, προέρχονται κυρίως, από τους αιρετούς οι προτάσεις των οποίων υιοθετήθηκαν στο προσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά δεν συμπεριλήφθησαν στο νομοσχέδιο. Χαρακτηριστικότερη, ίσως, αυτών των αντιδράσεων η τοποθέτηση του δημάρχου Παληοκάστρου κ. Γιώργου Στουρνάρα ο οποίος τόνισε πως «εγκλημάτισαν όσοι πρότειναν αυτό το σχέδιο στο υπουργείο Εσωτερικών». Ο ίδιος, έγινε πιο συγκεκριμένος, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους βουλευτές (πλην του κ. Μαγκούφη), αλλά και στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος θέτει ζήτημα για τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά που επικράτησαν στο χωροταξικό του νομού Τρικάλων και του νομού Καρδίτσας. Όπως αναφέρει ο νομός Καρδίτσας με 800.000 στρέμματα μικρότερη έκταση και χωρίς την ίδια ορεινότητα με το νομό μας έχει έξι δήμους, ενώ τα Τρίκαλα, μόλις τέσσερις. Επ’ αυτού προκαλεί τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους να δώσουν πειστικές απαντήσεις για να πεισθεί και ο ίδιος για τις αγνές τους προθέσεις. Πάντως, ο ίδιος, αποδίδει τη «θυσία» του δήμου των Αντιχασίων στο βωμό των κομματικών σκοπιμοτήτων, καθότι στο συγκεκριμένο δήμο υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Επομένως, οι ψήφοι τους, -θεωρητικά τουλάχιστον- θα ενισχύσουν τα «πράσινα» ψηφοδέλτια σε Τρίκαλα και Καλαμπάκα. Πρωτοβουλία Το ερώτημα είναι αν αυτή η δυσαρέσκεια θα λάβει κάποια δυναμική μορφή αντίδρασης. Επί του παρόντος, ουδείς από τους «αντιδρούντες» αιρετούς δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Ο κ. Στουρνάρας, πάντως, προειδοποιεί για αντίδραση η οποία δεν θα είναι εν θερμώ, αλλά θα εξελιχθεί, ίσως μέχρι και τις εκλογές! Το παράθυρο… Ο υπουργός Εσωτερικών, πάντως, δείχνει ανοιχτός σε τροποποιήσεις, γεγονός που αναζωπύρωσε τα σενάρια για τη δημιουργία ενός ακόμη δήμου σε επίπεδο νομού. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, θα γίνει διάλογος με τα κόμματα στη Βουλή, προκειμένου να ληφθούν ύπ’ όψιν κάποιες παρατηρήσεις τους.
Υπ’ αυτή την έννοια, βρίσκεται σε εξέλιξη από προχθές μία συζήτηση για τη διεκδίκηση ενός τουλάχιστον, ορεινού δήμου στο νομό Τρικάλων. Ο δήμος αυτός χωροθετείται στα ορεινά. Από το Μυρόφυλλο μέχρι τον Ασπροπόταμο. Ωστόσο, η πιθανή παρέμβαση υπέρ ενός ορεινού δήμου, θα ανοίξει πάλι τη συζήτηση για το γενικότερο χωροταξικό του νομού. Με δεδομένη τη μείωση της έκτασης και του πληθυσμού του δήμου Πύλης από τη δημιουργία ενός ορεινού δήμου, πιθανόν, θα επιχειρηθεί η διεύρυνση του δήμου Πύλης με την συνένωση σ’ αυτόν, δήμων που προτείνονται για το δήμο Τρικκαίων. Τέτοιοι δήμοι θα μπορούσαν να είναι οι Καλλιδένδρου και Κόζιακα.
Του Λάζαρου Μάμαλη . Εφημερίδα "Ερευνα" .

Δεν υπάρχουν σχόλια: