Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Η εξουσία έχει πάντα την μούρη , αυτή του διαχειριστή .

«Καλλικράτης» πρόκληση για ανάπτυξη ή απλή διαχείριση .
Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη από τις σύγχρονες ανάγκες. Επιταχύνθηκε όμως από τη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας και από την ανάγκη αυστηρού ελέγχου των δημοσιονομικών μεγεθών. Αν θέλουμε να κάνουμε μια δεύτερη ανάγνωση στον «Καλλικράτη» υπάρχουν θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά.
Στα θετικά συγκαταλέγονται:
1/Οι οικονομίες κλίμακας που η συνένωση των 1.000 δήμων θα προσφέρει.
2/Είναι μια ευκαιρία για τις τοπικές κοινωνίες να πάρουν περισσότερα πράγματα στα χέρια τους και να τα βελτιώσουν.
3/Απελευθερώνουν διαδικασίες έτσι ώστε να επιτρέψει στους κατοίκους κάθε περιοχής να πάνε καλύτερα.
Πέρα από τα θετικά αυτά στοιχεία υπάρχουν και ορισμένα ερωτήματα που ίσως απαντηθούν κατά την εφαρμογή του «Καλλικράτη»
1/Είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση των νέων Δήμων για να είναι βιώσιμοι;
2/Η ύπαρξη 4 Δήμων στο Ν. Τρικάλων θα επηρεάσει την λειτουργικότητά τους;
3/Η απουσία τουλάχιστον 2 ορεινών δήμων στο Ν. Τρικάλων , καθοριστικών τόσο για την τουριστική αξιοποίηση των περιοχών όσο και για την απορρόφηση κονδυλίων λόγω της ορεινότητας είναι στοιχείο επιβαρυντικό συνολικά για τον ορεινό όγκο του Νομού;
Ενδεικτικά στο νέο Δήμο Πύλης με πραγματικό πληθυσμό 20.019 ο οποίος συναποτελείται από τις ορεινές δημοτικές ενότητες με πληθυσμό 6.560 και από τις πεδινές δημοτικές ενότητες με πληθυσμό 13.459. Στο νέο Δήμο Καλαμπάκας με πραγματικό πληθυσμό 27.555, οι ορεινές δημοτικές ενότητες αντιστοιχούν σε πληθυσμό 13.253 και οι πεδινές δημοτικές ενότητες αντιστοιχούν σε πληθυσμό 14.302. Εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι είναι πολύ δύσκολη η διοίκηση τέτοιων πολύμορφων Δήμων τόσο λόγω της πληθυσμιακής ανομοιομορφίας όσο και των μεγάλων αποστάσεων των Δημοτικών ενοτήτων από την έδρα του δήμου.
Στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου για να διοικηθούν οι νέες διοικητικές οντότητες και να ανταποκριθούν στην υψηλή τους αποστολή ίσως χρειαστεί:
1/Να διοικηθούν από ηγέτες με όραμα απαλλαγμένοι από δεσμεύσεις και εξαρτήσεις.
2/Να αναδειχτούν μαζί με τους έμπειρους αυτοδιοικητικούς και νέοι άνθρωποι με ζήλο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για την περιοχή τους.
3/Να επιλεγούν στα νεοεκλεγέντα διοικητικά σχήματα καθώς και στα θεσμικά τους όργανα άνθρωποι με εξειδικευμένη γνώση και μορφωτικό επίπεδο αντάξιο της αποστολής τους. Στις προσεχείς εκλογές βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: Ή θα επιλέξουμε το ανηφορικό δρόμο της ανάπτυξης και της προοπτικής εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα του «Καλλικράτη» η απλώς θα διασχίσουμε τη λεωφόρο της διαχείρισης χωρίς προοπτική.
Για να επιτευχθεί η προοπτική της ανάπτυξης και της προοπτικής επιβάλλεται:
1/Οι νέοι Δήμαρχοι να αποδείξουν ότι είναι ηγέτες και όχι απλοί επικεφαλής συνδυασμών. 2/Παραφράζοντας τα λόγια του κοινωνικού φιλοσόφου Φράνσις Φουκουγιάμα ότι «για να ανθήσουν οι οικονομίες απαιτείται να δένονται οι άνθρωποι με κάτι περισσότερο από νόμους, χρειάζονται κοινωνικές αρετές όπως η ευγένεια και η εμπιστοσύνη» και για να ανθήσουν οι νέοι Δήμοι το κλειδί της επιτυχίας είναι η καλλιέργεια αισθήματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δημοτών απαλλαγμένοι από το αίσθημα της καχυποψίας για το καινούριο. Όλοι μας οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι εισήλθαμε σε μια νέα εποχή. Συνταγές του παρελθόντος, με έντονες παρασκηνιακές διαδικασίες που ίσως στο παρελθόν αποδείχτηκαν επιτυχείς σήμερα μπορεί να αποδειχτούν λανθασμένες αλλά και επικίνδυνες. Αν η πολιτική σε κεντρικό επίπεδο απαξιώθηκε οφείλεται σε κατακριτέες πρακτικές και συμπεριφορές των εκφραστών της. Αν θέλουμε η αυτοδιοίκηση να παραμείνει στο επίπεδο που της αρμόζει οφείλουμε να μην την απαξιώσουμε με συμπεριφορές και πρακτικές που ήδη είναι καταδικασμένες στη συνείδηση του κοινωνικού σώματος. Σήμερα όλα λειτουργούν στο φώς και η κρίση του εκλογικού σώματος είναι αμείλικτη. Επιβραβεύει τους ικανούς και αυτόφωτους και περιθωριοποιεί τους μέτριους και ετερόφωτους .
Του Ηλία Τσιακοβή . Εφημερίδα " ΕΡΕΥΝΑ " Τρικάλων .

Δεν υπάρχουν σχόλια: