Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Αντιπαράθεση στην Βουλή για τις ζημιές στους Δήμους Πύλης και Καλαμπάκας και υπόσχεση βοήθειας 150.000 ευρώ .

 
vouli_ellinwn2
Στην Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη προς τους σχετικά με τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις στις περιοχές των δήμων Πύλης και Καλαμπάκας του Νομού Τρικάλων.
Από τα πρακτικά της Βουλής, φαίνεται ξεκάθαρα τι θα γίνει με την αποκατάσταση των ζημιών
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Στα τέλη του Οκτώβρη και συγκεκριμένα ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τις πλημμύρες που ακολούθησαν στην περιοχή του Νομού Τρικάλων και συγκεκριμένα στους Δήμους Καλαμπάκας και Πύλης. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν τεράστιες ζημιές και σε κατοικίες και σε καταστήματα, αλλά κυρίως, αν θέλετε, σε έργα υποδομών, όπως σε δρόμους, σε γέφυρες κλπ. Μάλιστα, υπάρχουν και χωριά, όπως είναι για παράδειγμα, το Νεραϊδοχώρι, που σημειωτέον είναι η δεύτερη φορά τα τελευταία δύο χρόνια που σημειώνονται αντίστοιχες καταστροφές από πλημμύρες. Κατά τη γνώμη μου και όπως φαίνεται και εκ του αποτελέσματος, αυτές οι ζημιές δεν ήταν αναπόφευκτες. Σε αρκετές περιπτώσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα συντήρησης των φρεατίων, και των ρεμάτων της περιοχής.
Όμως, από την άλλη μεριά αναδεικνύονται και οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες όλων των προηγούμενων χρόνων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και της σημερινής τρικομματικής Κυβέρνησης για τη λογική εκτέλεσης των έργων τα οποία έγιναν χωρίς τις απαραίτητες υδρολογικές και γεωλογικές μελέτες. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο σ’ αυτήν την περιοχή που επλήγη και για την οποία συζητούμε σήμερα, αλλά και σε όλη την επικράτεια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Κύριε υπουργέ, πριν σας δώσω το λόγο, θα ήθελα να σας πω ότι ο κ. Λαμπρούλης είναι άνθρωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης και ξέρει καλά τα συγκεκριμένα θέματα.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών):
Πράγματι, λοιπόν, όταν επίκεινται τέτοιες θεομηνίες, θα πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. Βέβαια, το Υπουργείο Εσωτερικών και στο παρελθόν, αλλά και τώρα έχει δώσει τις σχετικές οδηγίες ώστε να λαμβάνονται τέτοια μέτρα, όπως να καθορίζονται οι τάφροι, οι ρεματιές κλπ. Όμως, όπως ξέρετε, αυτό ανήκει στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης και από εκεί θα πρέπει να γίνεται η επίβλεψη. Όσον αφορά τώρα τα ερωτήματα που θέσατε, θα ήθελα να σας πω ότι πράγματι η οικεία περιφέρεια έχει λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της επικινδυνότητας του οδικού δικτύου. Μάλιστα, θα καταθέσω και μία έκθεση την οποία μας έχει στείλει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, όπου φαίνεται ότι έχει μεριμνήσει για τη σήμανση και τη λήψη άμεσων μέτρων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφαλής κυκλοφορία στο εθνικό και το επαρχιακό δίκτυο με τις εργολαβίες συντήρησης, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και για την αποκατάσταση των βλαβών στο οδικό δίκτυο με την ανακατασκευή καταστραφέντων τμημάτων και παράλληλα και για τη διευθέτηση της κοίτης των ποταμών. (Στο σημείο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Χαράλαμπος Αθανασίου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο)
Υπάρχει μία τεχνική έκθεση, στην οποία σημειώνονται όλες οι ενέργειες, οι οποίες έπρεπε να γίνουν.
Ως προς το δεύτερο υποερώτημα της πρώτης ερώτησής σας, δηλαδή τι θα γίνει με τις ζημίες που υπέστησαν οι ιδιώτες, η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Υπουργείο έχει στείλει συνεργεία για να καταγράψουν τις ζημίες που προέκυψαν στο σύνολο των κτηρίων. Μετά την καταγραφή θα δούμε πώς θα γίνει η αποζημίωση. Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή αυτή.
Τώρα, όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα, πρέπει να σας πω ότι τα χρήματα δίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και από τους ΚΑΠ και από τους ΣΑΤΑ, τα οποία βεβαίως είναι μειωμένα. Ήδη σήμερα που μιλάμε έχουν εκδοθεί δύο υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες αφορούν η μία το Δήμο Πύλης και η δεύτερη, το Δήμο Καλαμπάκας για να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα, ύψους 75.000 ευρώ η κάθε μία. Παράλληλα, όμως, πρέπει να σας πω ότι στα πλαίσια του Προγράμματος ΣΑΤΑ για το 2011 κατανεμήθηκε στο Δήμο Καλαμπάκας το ποσόν του 1.665.000 ευρώ εκ των οποίων περίπου το 1.509.000 ευρώ δόθηκε για έργα και επενδυτικές δραστηριότητες, όπως τα έργα υποδομής και αντίστοιχο ποσόν ύψους 1.000.000 ευρώ εδόθη για τα έργα και τις επενδυτικές δραστηριότητες στο Δήμο Πύλης. Πιστεύω ότι είναι θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προχωρήσει λίγο για να μπορέσουν να αποκατασταθούν όλες οι βλάβες.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Κύριε υπουργέ -το είπε και ο Πρόεδρος- ανεξάρτητα με την έως τώρα ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τι μας λέτε τώρα; Ποια ΣΑΤΑ; Το 2012 δεν πήραν φράγκο οι δήμοι. Κοροϊδεύουμε τον κόσμο; Κοροϊδεύουμε τους συμπολίτες μας στην περιοχή και πολύ περισσότερο αυτήν την περίοδο, που τόσο πολύ υπερθεματίζετε, που ο λαός μας σηκώνει τεράστιο βάρος; Αυτό είναι το πρώτο.
Δεύτερον, εμείς ζητούμε συγκεκριμένη δέσμευση μέτρων. Αναφέρατε κάποια, αλλά αυτά είναι «ασπιρίνες» και η Περιφέρεια δεν έχει φράγκο, όπως είπε και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύνολο ή η τοπική διοίκηση, αν θέλετε, είτε περιφερειακή είτε τοπική. Αυτά είναι τα εξής:
Πρώτον. Αποκατάσταση άμεσα των ζημιών. Τι θα πει ότι κάνετε καταγραφή ακόμα; Πότε θα τελειώσει η καταγραφή;
Δεύτερον. Άμεση αποζημίωση των πληγέντων, των περιουσιών τους, των σπιτιών τους κ.λπ.. Υπάρχουν δρόμοι που έχουν χωρίσει σπίτια στα δύο. Υπάρχουν χωριά τα οποία είναι αποκλεισμένα.
Και τέλος το βασικό. Η Περιφέρεια, όπως αναφέρατε, μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία αποκατάστασης των έργων. Θα υπάρξουν όμως, οι απαραίτητες υδρολογικές και γεωλογικές μελέτες, όπως προείπα και στην πρώτη μου τοποθέτηση, ούτως ώστε να προλάβουμε ενδεχομένως άλλα τέτοια φαινόμενα στο μέλλον; Εντάξει, συμφωνούμε όλοι ότι δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τα φαινόμενα της φύσης. Όμως, μπορούμε να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Εδώ το πρόβλημα είναι οξυμένο. Δεν ξέρω αν πήγατε στη περιοχή αλλά σας προκαλώ να πάτε να τη δείτε, για να δείτε τον πόνο και τη δυστυχία που δημιούργησαν όλα αυτά τα καιρικά φαινόμενα. Έτσι, λοιπόν, μη μιλάμε για τοπική διοίκηση. Εδώ την έχετε τρελάνει την τοπική διοίκηση. Είδατε προχθές που συζητούσαμε τον Προϋπολογισμό και τα ξέρετε τα στοιχεία. Μην σπέρνετε ψευδείς αυταπάτες στον κόσμο ή, επιτρέψτε μου να πω και λάθος εντυπώσεις ότι θα δοθεί χρηματοδότηση. Ποια χρηματοδότηση; Οι ΚΑΠ μειώθηκαν έως τώρα 60%. Η ΣΑΤΑ δεν υπάρχει, δεν υφίσταται. Μιλάμε για Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων; Άρα, σε ποιον τα λέτε αυτά, κύριε Υπουργέ; Εμείς, λοιπόν, εν κατακλείδι, ζητούμε να τελειώσουν σε σύντομο διάστημα οι καταγραφές, οι πληγέντες να αποζημιωθούν και να προχωρήσουν άμεσα τα έργα αποκατάστασης όλων των ζημιών.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Να σας πω κατ’ αρχήν, κύριε συνάδελφε, ότι η καταγραφή των υποδομών και η επίσπευση των έργων δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά, όπως ξέρετε, είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Και πιστεύω ότι με τη συνεργασία που έχουμε και με τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει ότι θα επισπευστούν όλα αυτά. Όπως ξέρετε πολύ καλά, το Υπουργείο Εσωτερικών δεν κατασκευάζει τα έργα. Το Υπουργείο Εσωτερικών πιέζει και προς την αυτοδιοίκηση, αλλά και προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, για να τελειώσουν. Τώρα, βεβαίως έχουν μειωθεί …
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, υπάρχουν δύο δήμοι εκεί όπως γνωρίζετε πολύ καλά, ο Δήμος Καλαμπάκας και ο Δήμος Πύλης. Οι δήμοι έχουν κάνει την καταγραφή, τα ξέρουν. Ποιο ΥΠΕΧΩΔΕ μου λέτε τώρα; Λέτε για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι δήμοι τα ξέρουν. Ξέρουν ακόμα και το σπίτι και αυτόν που μένει εκεί και έχει πληγεί. Περιμένετε από το ΥΠΕΧΩΔΕ;
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ακούστε, κύριε συνάδελφε. Θα γίνει καταγραφή. Σας εξήγησα από την αρχή ότι έχουν σταλεί κλιμάκια, τα οποία κάνουν την καταγραφή των ζημιών. Πρόκειται για την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων -η λεγόμενη ΥΑΣ- του Υπουργείου Ανάπτυξης. Από τις αυτοψίες, λοιπόν, προκύπτει ότι οι ζημίες είναι εκτεταμένες. Ως εκ τούτου, η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων θα συντάξει σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης, για να αποζημιωθούν. Αυτό δεν μπορεί να γίνει τυχαία με τις δηλώσεις του καθενός, γιατί μπορεί αυτές να είναι υπερβολικές. Είναι, λοιπόν, σωστό να γίνεται καταγραφή από αρμόδια συνεργεία, που έχουν την τεχνογνωσία και αυτά να καθορίσουν και τις ζημίες και το ύψος της δαπάνης. Γι’ αυτό ακριβώς γίνεται αυτή η καταγραφή. Αλίμονο, αν αυτό που δηλώνει ο καθένας ότι υπέστη, να είναι και το αληθές. Με αυτή την έννοια σας το είπα. Η Υπηρεσία αυτή υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Όσον αφορά τα ποσά: Πράγματι, έχουν μειωθεί τα ποσά στους δήμους. Αυτό είναι γνωστό. Έχει απασχολήσει και το συνέδριο της ΚΕΔΕ, έχει απασχολήσει την Ένωση Περιφερειών και δεν αμφισβητείται. Σας λέω, όμως, ότι εντός της εβδομάδος θα καταβληθεί η πρώτη δόση, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι δήμοι και να αποκαταστήσουν και τα έργα υποδομής, που είναι μέσα στις δραστηριότητές τους. Έχουμε τη διαβεβαίωση, σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ότι την προσεχή εβδομάδα -πιθανόν και την Παρασκευή- θα καταβληθεί η πρώτη δόση. Συνεπώς, προβλέπεται να δώσουν ένα ποσό από αυτά. Τίποτε άλλο δεν μπορώ να σας πω. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν βγάζει τα λεφτά. Το Υπουργείο Εσωτερικών κάνει την κατανομή ανάλογα με τα αντικειμενικά κριτήρια που έχουν προκαθοριστεί, σε συνεργασία με την ΕΝΠΕ, την ΚΕΔΕ και το Υπουργείο. Δεν ορίζει ποιο θα είναι το σύνολο του ποσού. Γι’ αυτό είναι άλλοι αρμόδιοι. Συνεπώς, κάντε λίγο υπομονή. Θα πάρουν την πρώτη δόση και από αυτά τα χρήματα θα μπορέσουν να καλύψουν ένα μέρος των ζημιών. Πέραν αυτού, σας είπα ότι έχουν υπογραφεί δύο υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες δίνουμε για άμεσες ενέργειες από 75.000 ευρώ σε κάθε Δήμο .
Trikalanews
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: