Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΑΓΙΟ ΜΟΥ ΤΣΙΠΟΥΡΑΚΙ . . . . ΑΠΟ ΖΑΜΠΕΛΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ .

Άρχισε ήδη η φετινή παραγωγή του τσίπουρου και στα Τζουμέρκα.

Τι καλύτερο υπάρχει για χαλάρωση, από ένα τραπέζι με τσίπουρο, μεζέδες και μια καλή παρέα για κουβέντα. Ίσως τίποτα. Κι ενώ τα Τζουμέρκα κατά πολλούς κάνουν ίσως το καλύτερο τσίπουρο στην Ελλάδα, εκείνο από την ζαμπέλα, όμως μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν να το αναγνωρίσουν ή να το καθιερώσουν ως τοπικό προϊόν .
Σκεφθήκαμε σήμερα να κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα για το τσίπουρο. Τα θεϊκό αυτό ποτό όλο και περισσότερο αποκτά πιστούς, αν όχι φανατικούς φίλους.
Το Τσίπουρο στην Ηπειρωτική Ελλάδα, η Τσικουδιά ή Ρακή στην Κρήτη, αποτελεί στην ουσία το ίδιο προϊόν με προσμίξεις που ποικίλουν από τόπο σε τόπο όπου προστέθηκαν οι ντόπιες ιδέες και ο χαρακτήρας κάθε περιοχής.
Ειδικότερα στα ζαμπελοχώρια της ημιορεινής και ορεινής Άρτας (Ράμια, Λεπιανά, Γραικικό κλπ) αυτές τις μέρες έχουν πάρει "φωτιά" τα καζάνια από τα οποία παράγεται "το απόσταγμα της χαράς". Η παρασκευή του απαιτεί λίγα μηχανήματα που πολλές φορές είναι πατέντες των ίδιων των δημιουργών.
Οι ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούνται διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, στην Ήπειρο αλλά και όπου ανά την Ελλάδα συναντάμε αυτό το πολύ εύγευστο ποτό .

Δεν υπάρχουν σχόλια: