Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Πλημμύρες που συμβαίνουν κάθε 50 χρόνια στα Τζουμέρκα .

 


ΧΑΣΙΑΚΟΣ: Μεγάλο το οικονομικό πρόβλημα, για την αποκατάσταση των ζημιών . 
Πλημμύρες με επαναληπτικότητα 50ετίας ή και 100ετίας σημειώθηκαν στα όρια του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως εκτιμάει ο δήμαρχος Χρήστος Χασιάκος, ενώ οι σημαντικότερες ζημιές έχουν καταγραφεί στο οδικό δίκτυο του Δήμου .
«Η δε ποσότητα του νερού που έπεσε αυτές τις δύο μέρες στην περιοχή, είναι ίση με την ποσότητα του νερού που στην Αθήνα πέφτει σε ένα χρόνο», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Χασιάκος. «Πολλοί δρόμοι, κυρίως χωμάτινοι κατεστράφησαν από τις κατολισθήσεις , τσιμεντόδρομοι ξηλωθήκαν, οχετοί βούλωσαν τα φρεάτια και το νερό έβρισκε διαφυγή προς άλλες κατευθύνσεις προξενώντας πάρα πολλές ζημιές», συμπληρώνει ο δήμαρχος .
Η αποκατάσταση των δρόμων κυρίως, που δεν είναι εύκολη υπόθεση θα χρειαστεί μια εβδομάδα περίπου, αλλά για τον δήμαρχο Χρ. Χασιάκο το πρόβλημα είναι αλλού : «Εκείνο που αντιμετωπίζουμε είναι και το οικονομικό πρόβλημα, πώς ακριβώς θα ανταπεξέλθουμε σε αυτή την αποκατάσταση αυτών των ζημιών .
Ακόμα δεν έχουμε κοστολογήσει τη δαπάνη – πρόσθεσε – αλλά φαντάζομαι ότι θα είναι μια δαπάνη των 40.000-50.000 ευρώ για να αποκατασταθεί η βατότητα . Τώρα για να αποκατασταθούν τα πράγματα, οι ασφαλτοστρώσεις και να ξαναγίνουν πάλι οι οχετοί, είναι μια μεγάλη δαπάνη η οποία θα δούμε πως θα αντιμετωπιστεί στο μέλλον» .
Χθες ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων επισκέφθηκε τα Θεοδώριανα, όπου εκεί οι καταστροφές είναι μεγάλες. Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε ο κ. Χασιάκος, ξηλώθηκε ένα κομμάτι του δρόμου περίπου 300 μέτρων στην είσοδο των Θεοδωριάνων το οποίο ήταν τσιμεντοστρωμένο .
«Αυτό όπως καταλαβαίνετε θα είναι μεγάλη δαπάνη και θα δούμε τι μέτρα πρέπει να πάρουμε ώστε να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη βατότητα προς τον οικισμό των Θεοδωριάνων. Υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόσβαση από το Σταυρό, δεν υπάρχει πρόσβαση από το δρόμο που έρχεται από Νεράιδα» σημείωσε ο Δήμαρχος. «Η συγκοινωνία από το χθες έχει αποκατασταθεί, οπότε υπάρχει σύνδεση .
Πρέπει να ξαναγίνουν αυτές οι τσιμεντοστρώσεις, πρέπει να ξαναγίνουν οι οχετοί . Αυτά είναι πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν σε μια βδομάδα ή σε δέκα μέρες. Θα πρέπει να γίνει κάποιος προγραμματισμός, να βρούμε και τα χρήματα και να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αφού θα έχουμε τη συνολική εικόνα από τη ζημιά που έγινε, τότε θα στείλουμε κάποιο έγγραφο και θα δούμε τι οικονομική ενίσχυση μπορεί να μας δώσει το Υπουργείο» .
Σε ότι αφορά την κατάσταση του ζωικού και του φυτικού κεφαλαίου στις περιοχές που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ο κ. Χασιάκος είπε : «Δεν έχω εικόνα για γεωργικές ή κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά λίγο πολύ οι προσβάσεις που είχαν και στα κτήματα και στις κτηνοτροφικές μονάδες θα έχουν πάθει ζημιά και δε θα μπορούν να προσεγγίσουν οι άνθρωποι τις ιδιοκτησίες τους» .
Γνώμη Άρτας . 

Δεν υπάρχουν σχόλια: