Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Σήριαλ : ΑΧΕΛΩΟΣ . Επεισόδιο : έχουμε χάσει το μέτρημα . . . . . . .

ΝΕΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ…

ΝΕΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ…

Εκδικάστηκε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή κατά των έργων του Αχελώου και αναμένεται πλέον η οριστική απόφαση…
Ήταν η πολλοστή συζήτηση για το έργο της εκτροπής μιας και η πρώτη προσφυγή εναντίον της υλοποίησής της έγινε το 1999!
Η συζήτηση χθες στο ΣτΕ έγινε παρά το αίτημα του Δημοσίου για «μακρά αναβολή» καθώς όπως υποστήριξαν οι Νομικοί του «επέρχεται ανατροπή του όλου σκηνικού», μιας και έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις, το έργο επανασχεδιάζεται και αλλάζει η κατεύθυνση της εκτροπής .

Ακόμη, το Δημόσιο επισήμανε ότι θα συνταχθούν νέες μελέτες (περιβαλλοντικές, κ.λπ.), όπως και νέο σχέδιο διαχείρισης του όλου έργου, ενώ θα υπάρξει αναβάθμιση του περιβάλλοντος, θα μειωθεί η εκτροπή των υδάτων στα 250 εκατομμύρια κυβικά νερό, από τα 600 εκατ. τα οποία ήταν προγραμματισμένα, κ.λπ.
Ωστόσο το αίτημα αναβολής απορρίφθηκε και η συζήτηση έγινε κανονικά. Πλέον το ΣτΕ καλείται να αποφανθεί επί πέντε βασικών ζητημάτων που αφορούν που έχουν να κάνουν:
1) με το εάν παραβιάζεται ή όχι η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης που κατοχυρώνεται με το άρθρο 24 του Συντάγματος ,

2) με την νομιμότητα ή όχι του σχεδίου μεταφοράς υδάτων του Αχελώου ποταμού προκειμένου να εξυπηρετηθούν νέες ανθρώπινες δραστηριότητες που σχετίζονται κυρίως με την γεωργία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ,
3) την νομιμότητα ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΕΠ) ,
4) με τον έλεγχο του εάν τα έργα έχουν θετικές συνέπειες πρωταρχικής σημασίας στο περιβάλλον τόσο του Αχελώου όσο και της ευρύτερης περιοχής και
5) εάν είναι αξιόπιστα και επικαιροποιημένα τα στοιχεία και δεδομένα για την ορνιθοπανίδα των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και των Τόπων Κοινοτικής Σημασίας (δίκτυο Natura 2000).
Σημειώνεται ότι στο ΣτΕ έχει προσφύγει το «Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση – WWF Ελλάς», η «Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων νομού Αιτωλοακαρνανίας, οι Δήμοι Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Ινάχου .
Trikalavoice .

Δεν υπάρχουν σχόλια: