Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Άρθρο του Ηλ.Τσιακοβή στο " TRIKALAVOICE " .

Άμεση ρευστότητα στην αγορά . . .

Άμεση ρευστότητα στην αγορά...
Του Ηλία Τσιακοβή .
Υπάρχει αμφιβολία ότι η ελληνική κοινωνία έχει πάρει τη ζωή της λάθος; Για όσους το αμφισβητούν , οι εξελίξεις των τελευταίων ετών και η σημερινή κατάντια της χώρας και των ανθρώπων της δίνουν την απάντηση.
Απάντηση που προκύπτει από την κατάσταση στην οικονομία, την πολιτική, τη δημόσια διοίκηση, τον συνδικαλισμό, την επιχειρηματικότητα, τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, την εκπαίδευση, την ενημέρωση και κάθε άλλο τομέα ή εκδήλωση της καθημερινότητας, η οποία στην Ελλάδα μας διαμορφώνεται επίσης από τον χουλιγκανισμό, την τρομοκρατία και τον άκρατο λαϊκισμό στο δημόσιο και ιδιωτικό λόγο που πολύ συχνά οδηγεί στον παραλογισμό.
Εδώ και τρία χρόνια οι Έλληνες καλούνται να αντιμετωπίσουν ολοένα και αυστηρότερη λιτότητα, να στερηθούν όλο και περισσότερα ώστε να πάρει η χώρα νέα δάνεια.
Κι όμως οι πολίτες έχουν δείξει μεγάλη υπομονή και ανοχή.
Τώρα για να μη χαθεί ο αγώνας , η Κυβέρνηση και η Τρόικα των δανειστών πρέπει να αποδείξουν ότι η λιτότητα, οι μεταρρυθμίσεις και καθημερινή διαχείριση της χώρας δεν βασίζονται μόνο σε θυσίες, αλλά θα συνοδεύονται από δικαιοσύνη και από μέτρα που θα διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών.
Αυτή η Κυβέρνηση και οι προηγούμενες έχουν πετύχει να κρατήσουν τη χώρα εντός ευρωζώνης. Δεν έχουν πετύχει να πείσουν το λαό ότι οι δυσκολίες του θα έχουν τέλος στο ορατό μέλλον.
Αντιθέτως, οι πολίτες βλέπουν ότι αυτοί που πάντα πλήρωναν τους φόρους τους καλούνται να πληρώσουν ακόμα περισσότερους, ενώ «ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής» δεν έχει δείξει σημαντικά αποτελέσματα.
Τα έσοδα πέφτουν τα έξοδα αυξάνονται η ανεργία ανεβαίνει σε πρωτοφανή ύψη, μαζί και ο αριθμός των ανασφάλιστων.
Εκτός από τα παραπάνω η υπερφορολόγηση των ακινήτων που σχεδιάζεται, θα πλήξει ευρύτατα στρώματα και κυρίως πολίτες που ήταν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, δηλαδή και πάλι τους μισθωτούς και όσους κινούνται με πλήρη διαφάνεια εντος της φανερής οικονομίας.
Γι΄αυτή την ευρύτατη μεσαία τάξη η ακίνητη περιουσία είναι στοιχείο ταυτότητας, την προσδιορίζει κοινωνικά και προσφέρει ασφάλεια. Το σπίτι δεν είναι επένδυση , αλλά αποκούμπι και καταφύγιο.
Στην παρούσα φάση, μάλιστα το ακίνητο αφενός υποτιμάται και αφετέρου δεν προσφέρει έσοδο. Η επιπλέον φορολόγηση θα οδηγήσει σε μαζική αλλαγή ιδιοκτησίας σε μετασχηματισμό των μικροϊδιοκτητών σε ακτήμονες.
Οι αυξημένοι φόροι και οι ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Το ψυχικό κλίμα είναι βαρύ. Τώρα χρειάζεται κατεπειγόντως ένα σημάδι, ένα ξέφωτο μια βάσιμη ελπίδα, ότι τουλάχιστον δεν θα έλθουν άλλα βάρη.
Ενώπιον του σκοτεινού αυτού αδιεξόδου, μια πιθανή χαραμάδα: να ρίξουν χρήμα οι τράπεζες στην αγορά με λογικά επιτόκια.
Ας σπεύσουν πάραυτα σε ρυθμούς έκτακτης ανάγκης : είτε μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ είτε μέσω του ΕΣΠΑ να φθάσουν άμεσα χρήματα στους πραγματικά δικαιούχους και κυρίως για το σύνολο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας .
Αν δεν συμβεί αυτό , η περιβόητη ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας θα είναι έννοιες προς φιλοσοφική μόνο διερεύνηση και όχι προς ρεαλιστική αντιμετώπιση .
Trikalavoice .
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: