Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013

ΕΔΩ ΚΑΠΡΟ ! ! ! ! ! Λαγουδάκι τώρα αρχίζουν τα ζόρια . . . . . . . .

                         ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣ .

 Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος επένδυση για κατασκευή μονάδας ισχύος 24,65 MW, στη Κορυφή .

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το trikalavoice.gr  ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία ενός μεγάλου Αιολικού Σταθμού σε έκταση του Δήμου Πύλης (στη Κορυφή) του Ν.Τρικάλων, από την «Άνεμος Θεσσαλίας Α.Ε.Ε.», ισχύος 24,65 MW.
Η κατασκευή των έργων αυτών θα αποφέρει περίπου 245 εκατ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, ενώ με την έναρξη λειτουργίας τους θα προσφέρουν ετησίως περίπου 472 GWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, σχεδόν της 1% της ηλεκτρικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο ηλεκτρικό σύστημα.
Η απόφαση αποτελεί «χαστούκι» για τη Δημοτική Αρχή Πύλης η οποία ήταν αρνητική στη προώθηση του έργου, ενώ η συγκεκριμένη επένδυση υπήρξε και η αφορμή για τη ρήξη μεταξύ του τότε αντιδημάρχου Θανάση Πλαβού, με τον δήμαρχο Κ. Κουφογάζο. Ο Θανάσης Πλαβός, το καλοκαίρι του 2012 που έφτασε το θέμα στο Δ.Σ. Πύλης επέμενε μέχρις εσχάτων για την πραγματοποίηση της επένδυσης στη περιοχή, η οποία αφενός θα έφερνε έσοδα στα ταμεία του Δήμου και αφετέρου θα άνοιγε δεκάδες θέσεις εργασίας. Υποστήριξε τότε και επιμένει ακόμη ότι «οι πράσινη ανάπτυξη πρέπει να είναι μέλημά μας για την περιοχή. Ας το κατανοήσουν οι πάντες» .
Trikalavoice .
Υ.Γ.
Λ Α Γ Ο Υ Δ Α Κ Ι Α . .  . . . . . . . . ΞΕΡΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΕΩ .
ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ . . . . . . . . . . .
ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ . . . . .
Ε Ι Μ Α Σ Τ Ε      Ο Λ Ο Ι      Ε Δ Ω  .  
 

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καποιοι επιμενουν να καταστρεψουν τον τοπο μας με υποπτο τροπο...
και μαλιστα ειναι και ντοπιοι μερικοι απο αυτους.
Θα τους αφησουμε;

Αθ. Πλαβός είπε...

http://www.trikalavoice.gr/news/2013/12/11/eksigiseis-gia-aioliko-parko-zita-o-th-plabos

Εξηγήσεις για το Αιολικό Πάρκο ζητά ο Θ. Πλαβός

Εξηγήσεις για το Αιολικό Πάρκο ζητά ο Θ. Πλαβός
Ο δημοτικός σύμβουλος Πύλης Θανάσης Πλαβός κατέθεσε

ερώτηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλης ζητώντας εξηγήσεις από τον δήμαρχο, ειδικά μετά την έγκριση κατασκευής Αιολικού Πάρκου στην Κορυφή (δείτε εδώ). Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αποκαλύψει το trikalavoice.gr ο Θανάσης Πλαβός είχε έρθει σε ρήξη με τον δήμαρχο, όντας αντιδήμαρχος ακόμη, το καλοκαίρι του 2012 επιμένοντας να δοθεί έγκριση στο έργο. Τότε ο δήμαρχος Κ. Κουφογάζος ήταν αρνητικός. Πριν τέσσερις μέρες ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος ενέκρινε το έργο!!!... Η απόφαση τα λέει όλα από μόνη της. Ο Θανάσης Πλαβός ζήτησε εξηγήσεις κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Πύλης το βράδυ της Τρίτης. Αναλυτικά η ερώτηση που κατέθεσε:

«Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι,

Με αφορμή την επιστολή της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε. που μου ήλθε πρόσφατα στα χέρια μου και η οποία απεστάλη στον πρώην Δήμαρχο Πινδέων στις 20/10/2007 με θέμα την κατασκευή αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 24,6 MW, μου δημιουργείται έντονος προβληματισμός και πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο καλείται να αποφασίσει επί διαφόρων θεμάτων και προβλημάτων του Δήμου μας, χωρίς καν να έχει καθαρή αντίληψη, αλλά και την δέουσα και αρμόζουσα ενημέρωση επί αυτών.

Σύμφωνα με τα βασικά σημεία αυτής της επιστολής, το κόστος της συγκεκριμένης επένδυσης θα ανέρχονταν στα 30.000.000€, με ετήσια προϋπολογιζόμενα έσοδα 5.000.000€, ενώ σύμφωνα με την επιστολή θα απέφερε και πολλαπλά οφέλη στο δήμο μας, όπως:

Αθ. Πλαβός είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

α) Δημιουργία θέσεων εργασίας για κατοίκους του Δήμου μας, τόσο στη φάση της κατασκευής όσο και στη φάση της μακρόχρονης λειτουργίας του.

β) Πρόσθετα ετήσια έσοδα για το Δήμο μας, βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, ανερχόμενα στο 3% των ετήσιων εσόδων του αιολικού σταθμού, ήτοι στα 150.000 € έσοδα ετησίως για τον Δήμο μας, που θα κατανέμονταν ως ακολούθως:

* Το ετήσιο ποσό των 50.000 € για τους Δημότες μας στην περιοχή εγκατάστασης του σταθμού.

* Το ποσό των 15.000 € ετησίως για το πράσινο ταμείο ΕΤΕΡΠΣ.

* Το ποσό των 85.000 € ετησίως για τον Δήμο μας.

γ) Πρόσθετο ποσοστό της τάξεως του 2% επί του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε., που ήταν διατεθειμένη να προσφέρει η εταιρεία, ως «ελεύθερες μετοχές» όπως συγκεκριμένα αναφέρει στην επιστολή της και η οποία προσφορά αυτή μεταφράζεται στα παρακάτω οφέλη:

1.Περιουσιακό στοιχείο μετοχών της εταιρείας, που με βάση το ύψος της επένδυσης των 30.000.000 € αποτιμώνται σε 600.000 €.

2.Ετήσιο όφελος της τάξης των 100.000 € για τα επόμενα 25 χρόνια λειτουργίας του αιολικού σταθμού, ως αποτέλεσμα της κυριότητας του 2% των μετοχών επί των προϋπολογιζομένων ετήσιων εσόδων της τάξης 5.000.000€ που θα αποφέρει η επένδυση αυτή.

Η παραπάνω προσφορά, με αντικείμενο την χορήγηση της σύμφωνης γνώμης του Δήμου για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου, εδόθη, σύμφωνα με την επιστολή της 20/10/2007 της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε., προς τον πρώην Δήμαρχο Πινδέων.

Με δεδομένο σήμερα την Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από τον Υπουργό του Υ.ΠΕ.ΚΑ, παρακάμπτοντας πλήρως την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ερωτάται ο κος Δήμαρχος:

α) Τι σκοπεύετε να κάνουμε προς διασφάλιση του μέγιστου οφέλους του Δήμου αλλά και των δημοτών;

β) Γνωρίζατε για την ύπαρξη αυτής της επιστολής και της προσφοράς της εταιρείας; Και αν ναι, δεν θα έπρεπε να ενημερώσετε το Δημοτικό Συμβούλιο;

Απευθυνόμενος δε και προς τον τότε Δήμαρχο Πινδέων για την επιβεβαίωση ή μη της επιστολής αυτής, ερωτάται ο κ. Παντέρας:

α) Εάν ισχύει η επιστολή αυτή;

β) Γιατί δεν αναφέρατε την ύπαρξη της συγκεκριμένης επιστολής στο παρών Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύλης, κατά την διάρκεια της συζήτησης του συγκεκριμένου θέματος προς ενημέρωση των μελών του;

γ) Τι εννοεί κατά την γνώμη σας η Εταιρεία, όταν αναφέρει ότι διαθέτει «το 2% ως ελεύθερες μετοχές»; Γιατί όπως έχει συνταχθεί η επιστολή στο σημείο αυτό, μπορεί εύκολα να παρερμηνευθεί.

Απευθυνόμενος δε προς τους συναδέλφους μου εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους, το ερώτημά μου είναι εάν κάποιοι από εσάς ήταν γνώστες για την ύπαρξη της επιστολής, όταν συζητήθηκε το θέμα των αιολικών πάρκων. Γιατί εγώ πάντως, αν και διάβασα πάρα πολλά σχετικά με τα αιολικά πάρκα και μάλιστα από πολλές πηγές, τελικά «πιάστηκα αδιάβαστος», αφού το μόνο που δεν διάβασα και μάλιστα το πιο καίριο και πιο σπουδαιότερο, ήταν η αλληλογραφία της εταιρείας με τον τότε Δήμαρχο Πινδέων.

Κι εδώ διερωτώμαι. Είμαστε σωστά και πλήρως ενημερωμένοι, όταν καλούμαστε να αποφασίσουμε για τα θέματα που αφορούν τον Δήμο μας και τους δημότες αυτού;

Πιθανολογώ δε, ότι θα ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εάν ήταν σε γνώση των εκλεγμένων Συμβούλων η συγκεκριμένη επιστολή και προσφορά της εταιρείας.

Αθανάσιος Πλαβός

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πύλης