Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Ασπροπόταμος: περιοχή με πλούσια φυσική κληρονομία .

Άρθρο στα Τρικαλινά Νέα για την γειτονιά μας , την Δ.Κ. Ασπροποτάμου .
Τόσο κοντά μας και τόσο ίδια με μας . . . .
Χωριά που κατοικούνται κυρίως το καλοκαίρι , κλειστά σχολεία .
Δραστηριότητες που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης .
Η Διευρυμένη Κοινότητα Ασπροποτάμου κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο Νομό Τρικάλων και αυτό γιατί συνδυάζει την παρθένα ομορφιά της με τις μακραίωνες παραδόσεις της.
Σύμφωνα με το σχέδιο “Ι. Καποδίστριας” τα χωριά της περιοχής Ασπροποτάμου αποτελούν τη Διευρυμένη Κοινότητα Ασπροποτάμου που ανήκει στο Νομό Τρικάλων και εντάσσεται στην επαρχία Καλαμπάκας. Τα χωριά που την αποτελούν είναι τα εξής: το Χαλίκι, το Κατάφυτο, η Μηλιά, η Αγία Παρασκευή, η Καλλιρρόη, η Πολυθέα και το Στεφάνι. Χωριά που όμως κατοικούνται ως επί το πλείστον τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς οι κάτοικοί τους τον Χειμώνα, μετανάστευσαν στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προκειμένου να βρουν εργασία για να θρέψουν τις οικογένειες τους.
Οι εκτάσεις και οι ιδιοκτησίες εγκαταλείφθηκαν. Τα χωράφια που άλλοτε αποτελούσαν πηγή εσόδων για τους παραγωγούς, στέκουν έρημα και εγκαταλελειμμένα. Μετρημένοι στα δάχτυλα είναι αυτοί που προτίμησαν να μείνουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν με τα επαγγέλματα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
“Η πολιτεία είναι ανύπαρκτη” λένε οι γηραιότεροι και οι νεώτεροι συμπληρώνουν πως οι πολιτικοί τους θυμούνται μόνο στις εκλογές!
Οι σχολικές αυλές που κάποτε ήταν γεμάτες από παιδικές φωνές και χαμόγελα,έχουν και αυτές ερημώσει. Λουκέτο διακοσμεί τις εξώπορτες και μερικά ξερά χόρτα μαρτυρούν την εικόνα της εγκατάλειψης.
Τα χωριά του Ασπροποτάμου πνιγμένα στα έλατα και στα πλατάνια ίσως από τα λίγα μέρη που διατηρούν ανέπαφη τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Την ξεχωριστή της ομορφιά την οφείλει στις υψηλές κορυφές όπως του Λάκμου (2295 μ.) και της Κακαρδίτσας, στα πλούσια σε ποικιλία δένδρων δάση και ιδιαίτερα του Ελάτου, καθώς και στα ορμητικά νερά του Ασπροποτάμου (Πηγές του Αχελώου). O Ασπροπόταμος σχηματίζεται από δύο παραπόταμος που συγκλίνουν σε ένα κεντρικό ρεύμα: ο ένας από την Κορυφή Ρόνα και ο άλλος από το Όρος Λάκμος (Περιστέρι). Κυρίαρχα είδη δένδρων είναι οι βελανιδιές, τα έλατα, τα πλατάνια και οι οξιές. Οι οικότοποι της περιοχής βρίσκονται σε καλή κατάσταση με αποτέλεσμα την παρουσία πολλών φυτικών και ζωικών ειδών, όπως το σαλέπι και το τσάι, η καφέ αρκούδα, ο λύκος και το ζαρκάδι.
Κάθε επισκέπτης αλλά και ντόπιος έχει την δυνατότητα να κάνει πεζοπορία στα κατάφυτα δάση καθώς και ορειβασία και αναρρίχηση στις γύρω περιοχές. Επίσης τα χωριά του Ασπροποτάμου είναι ιδανικά για διαδρομές μοναδικής ομορφιάς με 4Χ4. Καγιάκ και ψάρεμα είναι μια ακόμη εναλλακτική επιλογή στα ποτάμια του χωριού, που είναι και βιότοπος της πέστροφας. Τους χειμερινούς μήνες, μπορούν να κάνουν σκι στο χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου που, αν και μικρό, είναι πλήρως εξοπλισμένο με 3 πίστες, αναβατήρες, τελεφερίκ, σαλέ και σχολή σκι με κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: