Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

ΘΕΣΣΑΛΙΑ - ΠΙΝΔΟΣ - ΠΑΤΡΙΔΑ .

Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ της εφημερίδας "Έρευνα".Του Αποστόλη Ζώη .

Στη γη που γεννήθηκαν οι μύθοι οι εμπειρίες δεν τελειώνουν.
Σημαντικό λεύκωμα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ορεινή θεσσαλία.

Αξιοποιώντας ένα από τα πιο αξιόλογα προγράμματα ανταλλαγής εμπειριών στην αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των ορεινών περιοχών της Μεσογείου, του MEDITERRITAGE, στην έκδοση του λευκώματος «Ορεινή Θεσσαλία». Μέσα από τις σελίδες της δίνεται η ευκαιρία στον αναγνώστη για γνωριμία με τη φυσική ομορφιά, την ιστορία, την παράδοση, τα προϊόντα και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων των ορεινών περιοχών του θεσσαλικού διαμερίσματος.
Το πρόγραμμα MEDITERRITAGE είναι μια σειρά δράσεων, που αφορά στις περιφέρειες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου οι οποίες συνεργάζονται, ώστε να βελτιώσουν τις πολιτικές τους για την οικονομική αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των ορεινών όγκων της Μεσογείου. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG IIIC South και πιο συγκεκριμένα της κατηγορίας έργων RFO (Regional Framework Operation -Περιφερειακό Πλαίσιο Δράσης), η οποία έχει ως στόχο την προώθηση διαπεριφερειακών - διακρατικών συνεργασιών για την ανάπτυξη κοινών πολιτικών και στρατηγικών που θα συμβάλουν στη βελτίωση της τοπικής οικονομίας των περιοχών.
Στο MEDITERRITAGE, διάρκειας 36 μηνών, συμμετέχουν περιφέρειες (εταίροι) της Νότιας Ευρώπης, καθώς και από Τρίτες Χώρες. Συγκεκριμένα, οι περιφέρειες αυτές είναι: η Καλαβρία (Ιταλία) ως επικεφαλής εταίρος, τα Βασιλικάτα (Ιταλία), η Λιγουρία (Ιταλία), η Θεσσαλία (Ελλάδα), η Δυτική Μακεδονία (Ελλάδα), η Κορσική (Γαλλία), η Ανδαλουσία (Ισπανία), το Μαρακές (Μαρόκο), το Σουκ Αράς (Αλγερία), η Βλόρα (Αλβανία), η Βράτσα (Βουλγαρία) και η Μούγλα (Τουρκία).
Θεσσαλικά βουνά .
Ειδική αναφορά το λεύκωμα κάνει για τα θεσσαλικά βουνά, με τίτλο
«θεσσαλικά Βουνά: μια πολύτιμη φυσική κληρονομιά». Ειδικότερα αφού σημειώνει πως «στη γη που γεννήθηκαν οι μύθοι, οι εμπειρίες δεν τελειώνουν ποτέ» επισημαίνει:
«Ο Όλυμπος διαθέτει ένα από τα σπανιότερα οικοσυστήματα χλωρίδα και πανίδα που αποτελούν αντικείμενο μελέτης για πολλούς επιστήμονες. Ένα μεγάλο μέρος του Ολύμπου έχει χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός, ενώ η UNESCO κήρυξε το βουνό «Απόθεμα Βιόσφαιρας». 0 Κίσσαβος ή Όσσα, είναι ένα βουνό καλυμμένο πυκνά δάση και ένα μεγάλο τμήμα του έχει χαρακτηρισθεί' Αισθητικό Δάσος της Όσσας' και προστατεύεται από το πανευρωπαϊκό Δίκτυο Φύση 2000 (Natura 2000). Το Πήλιο χαρακτηρίζεται από έντονη βλάστηση που ξεκινά από το υψόμετρο της θάλασσας συγκεντρώνει στις πλαγιές του σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.Οι οικότοποι έχουν ενταχθεί στο πανευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000. Στο ανατολικό άκρο της κεντρικής Πίνδου Βρίσκεται το Κερκέτιο Όρος ή Κόζιακας. Στα φαράγγια του υπάρχουν δάση ελάτης και δρυός αποτελούν σημαντικούς Βιότοπους. Ποικιλία σημαντικών οικοτόπων υπάρχει και στην περιοχή του Ασπροποτάμου, όπου βρίσκονται μεγαλύτερες πηγές του Αχελώου».
Ταξίδι στην παράδοση και τον πολιτισμό.
Επίσης στο ίδιο λεύκωμα τονίζεται πως στοιχεία της ιδιαίτερης πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Ελλάδας, ( την προϊστορική μέχρι τη σύγχρονη εποχή, κάνουν παντού αισθητή την παρουσία τους, μέσα από τα διάσπαρτα μνημεία, τους ναούς βυζαντινά κάστρα και τείχη. Ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του κόσμου, προστίθεται, που προστατεύεται από την UNESCO, είναι τα φημισμένα μοναστήρια στα Μετέωρα, στο Νομό Τρικάλων.
Επιπλέον αναφέρεται πως ο Νομός Τρικάλων, λόγω του ορεινού του χαρακτήρα, αποτελεί ιδανική επιλογή για χειμερινό τουρισμό. Σε απόσταση 20 χλμ από την Πύλη Τρικάλων βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου, το οποίο είναι κατάλληλο για σκι αρκετούς μήνες το χρόνο. Διαθέτει 3 πίστες διάφορων επιπέδων δυσκολίας, καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού, καθώς και δύο ξενώνες. Επίσης, στα γύρω λιβάδια μπορεί κανείς να ασχοληθεί με το snowraft, ενώ οι πλαγιές των βουνών προσφέρουν ποικίλες ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές, που οδηγούν σε τοπία μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Στα Τρίκαλα μπορείτε ακόμα να ανακαλύψετε μια σειρά από γραφικά και φιλόξενα ορεινά χωριά, όπως η Πύλη, η Ελάτη, το Περτούλι, η Καστανιά, το Νεραϊδοχώρι και οι οικισμοί του Ασπροποτάμου, που προσφέρουν ποικιλία καταλυμάτων.
Και που να ανέβενε μέχρι το Καπροβούνι . . . . . . . .

Δεν υπάρχουν σχόλια: